"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Понеділок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Кулеба відвідує Африку, щоб заручитися підтримкою України
Глава МЗС України відвідує африканський континент вже вчетверте за останні два роки
*
Іноземців закликають покинути Ліван через потенційну війну. Україна евакуювала своїх громадян однією з перших
*
Ізраїль може зазнати кількаденної масованої ракетної атаки з Лівану та Ірану у відповідь на вбивство очільників Хезболли та ХАМАСу минулого тижня
*
Ізраїльська армія виявила підземний тунель через кордон між Газою і Єгиптом, по якому могли пересуватися автомобілі
*
Лідери семи країн Європейського Союзу закликали Венесуелу оприлюднити результати президентських виборів, продемонструвавши «повну прозорість і чесність виборчого процесу»
*
У Бангладеш на вихідних відновились протести - демонстранти вимагали відставки прем'єр-міністрки Шейх Хасіни після того, як на протестах в липні загинули понад 200 осіб
*
США розгортають додаткову військову міць на Близькому Сході
Про заходи, спрямовані на ослаблення напруженості в регіоні, заявив заступник радника з питань національної безпеки Білого дому Джонатан Файнер
*
Кампанія Гарріс набирає додаткові кадри в штатах, які не мають сталих політичних вподобань, в тому числі в "Сонячному поясі"
*
Віцепрезидентка США Камала Гарріс лідирує за рейтингом у загальнонаціональному опитуванні, випереджаючи кандидата від республіканців Дональда Трампа на два відсоткових пункти, у ключових штатах – шанси рівні
*
Джорджія зникала з карти президентських баталій. Але Камала Гарріс повернула штат у гру.
Протягом кількох місяців Трамп думав, що Джорджія стане для нього легкою перемогою в листопаді. Потім з'явилася віце-президент Гарріс, яка перевернула його плани.
*
Як скорочення термінів передвиборчої кампанії Камали Гарріс може зіграти на її користь
Два політичні експерти розповіли Business Insider, що коротша кампанія перед президентськими виборами цього року може зіграти на користь Камали Гарріс.
*
Трамп знову критикує губернатора-республіканця Джорджії під час кампанії в штаті
*
Трамп заявив, що не має "іншого вибору", окрім як підтримувати електромобілі, оскільки Ілон Маск "дуже сильно мене підтримав"
Дональд Трамп заявив, що у нього "немає іншого вибору", окрім як підтримувати електромобілі завдяки підтримці Ілона Маска, але він віддає перевагу варіантам, що працюють на газі
*
Жіноча збірна США з плавання виборола олімпійське золото в комбінованій естафеті 4х100
Американська жіноча збірна з плавання встановила у Парижі світовий рекорд, завоювавши олімпійське золото у комбінованій естафеті 4х100 метрів
*
Американський легкоатлет Раян Краузер знову втретє захистив титул олімпійського чемпіона у штовханні ядра
*
Стартап Ілона Маска Neuralink успішно імплантував чип другому пацієнту, який покликаний дати паралізованим пацієнтам можливість користуватися цифровими пристроями за допомогою однієї лише думки
*
Канадська сира нафта відіграє все більш важливу роль на нафтопереробних заводах США
Імпорт сирої нафти з Канади стає все більш важливим для американських нафтопереробних заводів, і зараз становить більшу частину американського імпорту.
*
Заява
4 серпня 2024 року - Оттава, Онтаріо Міністерство закордонних справ Канади
"Ми, міністри закордонних справ країн G7 - Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства та Сполучених Штатів Америки, а також Високий представник ЄС, висловлюємо нашу глибоку стурбованість підвищеним рівнем напруженості на Близькому Сході, що загрожує розпалюванням ширшого конфлікту в регіоні.
"Ми знову закликаємо всі залучені сторони утриматися від увічнення нинішнього руйнівного циклу насильства у відповідь, знизити напруженість і конструктивно працювати над деескалацією. Жодна країна чи народ не виграє від подальшої ескалації на Близькому Сході".
*
Під час акцій протесту, влаштованих ультраправими по багатьох містах у Великій Британії проти міграційної політики уряду, у Ротергемі група в неділю група осіб підпалила готель, де проживали шукачі притулку
*
В коаліційному уряді Австрії дійшли згоди щодо фіксації в новій Стратегії безпеки поетапної відмови від поставок російського природного газу до 2027 року
*
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс прокоментував часто повторюване питання про «простих росіян», які «не повинні бути під санкціями», заявивши, що «лікувати» потрібно не тільки Путіна, а й все населення РФ.
Як зауважив Ландсбергіс, спочатку говорять про невинуватість пересічних росіян, але потім «я бачу, як пересічні росіяни вбивають пересічних українців».
«Я бачу звичайних російських матерів, які прощаються зі своїми звичайними російськими синами і бажають їм удачі в їхніх звичайних російських воєнних злочинах. Я бачу, як звичайні росіяни святкують вбивство. Я бачу, як звичайні російські батьки одягають своїх звичайних російських дітей у військову форму і малюють літеру Z на картонному муляжі танка. Я бачу звичайних росіян, які збираються разом, щоб утворити величезну літеру Z на міській площі», - написав Ландсбергіс.
Він заявив, що «пересічна Росія хвора», а зцілення буде довгим і виснажливим процесом, який може розпочатися лише тоді, коли «Росія, а не лише Путін, зазнає поразки». Без поразки в Україні Росія просто продовжуватиме «розповсюджуватись».
«Щодо «несправедливих» санкцій проти «простих росіян»... Що ж, все, що сповільнює російську тотальну військову машину, матиме підтримку пересічних литовців. Чого б не коштувала перемога. Слава Україні», - зауважив глава литовського МЗС.
У Литві після перевірок, проведених Департаментом міграції, шістьох людей було позбавлено громадянства країни за приховування факту отримання російського громадянства та неповідомлення про це в установленому порядку.
*
Президент України повідомив про прибуття F-16 до України
Президент України зустрівся з військовими льотчиками на авіабазі, щоб особисто оглянути довгоочікувані винищувачі
*
Як F-16 вплинуть на динаміку війни в Україні
На думку аналітиків, Україні доведеться розмістити F-16 у захищених ангарах, розосередити їх по різних місцях, розмістити макети літаків для відведення очей противника та бути готовими до швидкого зльоту у разі попередження про повітряний наліт
*
Занадто мало, щоб перемогти ВПС Росії, але сильний символічний старт – The Economist про перші F-16 в Україні
Аналізуючи отримання Україною перших десяти (із 79 можливих) винищувачів F-16, видання The Economist зазначає – “краще пізно, ніж ніколи”. До кінця року, за інформацією видання, українські пілоти повинні літати на 20 винищувачах американського виробництва. Решта обіцяних коаліцією країн на чолі з Данією та Нідерландами надійде партіями протягом наступного року.
Видання також припускає, що в Україні уже ймовірно працюють західні бортінженери, готові технічно обслуговувати літаки.
“Деякі ремонти та технічне обслуговування також можуть проводитися в сусідніх країнах НАТО Польщі та Румунії, що обурить Росію”, – йдеться у статті.
Підземні укриття і “пастки”
Оскільки літаки є пріоритетною ціллю для росіян, то їхня доставка до України огорнута “великою часткою секретності”, свідчить The Economist. Йдеться і про розосереджені бази з підземними чи іншими надійними укриттями, і, наприклад, про “пастки”.
Але такий підхід ускладнює логістику та вимагає задіяти більше людей та інфраструктури.
F-16 для підвищення морального духу
Стосовно впливу винищувачів на хід війни, то Дуглас Баррі, експерт з військово-повітряних сил Міжнародного інституту стратегічних досліджень вважає, що “головна безпосередня цінність – це підвищення морального духу”.
Але з часом, каже експерт, вони також повинні почати гарантувати зміни на полі бою.
Пріоритетним завданням буде і примушення російських пілотів залишатися подалі, інакше вони ризикують бути збитими.
Згідно з повідомленнями, США оснащують F-16 сучасними ракетами класу “повітря-повітря”, а також високошвидкісними протирадіаційними ракетами. Вони зможуть нести до чотирьох плануючих бомб GBU-39 (по суті, це снаряди з короткими крилами, які можна запускати з літака), які, хоч і менші за їхні російські еквіваленти, є набагато точнішими та більш далекобійними. Вони також можуть нести касетні боєприпаси для використання проти військ і бронетанкових формувань. Повідомляється, що модернізовані радари вже готові, пише The Economist.
Тим часом Центр стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) підрахував, що Україні потрібно набагато більше літаків, ніж було обіцяно. "З 79 обіцяних Україні принаймні десять – це двомісні тренувальні літаки, а деякі інші можуть бути в такому поганому стані, що в основному служать джерелом запасних частин", – пише The Economist.
Тим не менш, зауважує видання, поява F-16 знаменує собою початок створення українських повітряних сил за стандартами НАТО. А також підключає Україну до добре розвиненого ланцюжка постачання F-16.
Видання закликає не недооцінювати важливість F-16, незважаючи на те, що їхня кількість “є занадто малою і занадто запізнілою”.
Як повідомляв Голос Америки, у Білому домі повідомили, що до кінця літа F-16 будуть готові до польотів в Україні.
Аналітики закликали "набратись терпіння", поки ці винищувачі вплинуть на хід війни.
Раніше президент України оголошував, що Україна потребує понад 100 літаків F-16.
"Ми часто чули у відповідь слово "неможливо", але ми зробили можливим те, що було нашими амбіціями, нашою оборонною потребою, і тепер – це реальність у нашому небі. F-16 в Україні. Ми це забезпечили", – дописав президент в мережі Х з нагоди отримання перших винищувачів.
*
З нагоди професійного свята та для відновлення історичних традицій національного війська п’яти бригадам та полкам Повітряних сил Збройних сил України присвоєні почесні найменування
*
Українські співаки записали відео, у яких привітали воїнів Повітряних сил Збройних сил України з професійним святом.
Про це у Фейсбуці повідомляє Командування ПС ЗСУ.
“Українські зірки зворушливо привітали воїнів Повітряних Сил із ювілеєм”, - ідеться у дописі.
Юлія Саніна, Олег Собчук, Сергій Фоменко, Даша Астаф'єва, Олексій Новіков, Михайло Фома, Ольга Цибульська, Світлана Тарабарова, Олександр Пономарьов, Наталія Могилевська і Злата Огневич записали зворушливі привітання воїнам, які щодня наближають перемогу.
Артисти подякували військовослужбовцям за захист та самовідданість та побажали швидкої перемоги.
“Співати будемо на розвалинах Кремля, коли впаде Москва! А без вас піхота до тієї Москви не дійде!”, - наголосив Юркеш, заслужений артист України, а нині доброволець стрілецького батальйону “Карпатська Січ”.
*
Президент України доручив підготувати зустріч в рамках Ради Україна-НАТО щодо залучення країн-сусідів до збиття російських ракет
*
На Херсонщині 15 людей отримали поранення під час російських обстрілів
Російські військові атакували об'єкти критичної інфраструктури та магазин, а також житлові квартали населених пунктів Херсонської області
*
Херсонська бригада морської піхоти Тероборони отримала обладнання для підвищення якості та результативності бою з БПЛА
*
Український гурт Vivienne Mort у межах благодійного туру Європою зібрав для розвідників понад 1,5 млн гривень на закупівлю ударних морських дронів Magura V5
*
Предстоятель Православної церкви України Епіфаній і капелани Головного управління розвідки Міністерства оборони обговорили особливості та виклики душпастирської опіки над українськими захисниками, зокрема на фронті
*
На Прикарпатті, у Крилосі, після Патріаршої прощі глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав отримав бойовий прапор від воїнів на знак подяки за молитовну підтримку
*
Протягом дня Сумщина зазнала 13 обстрілів, зафіксовано 39 вибухів
*
На фронті відбулися 103 бойових зіткнення, Покровський напрямок лишається найгарячішим
*
Американський актор та амбасадор фандрейзингової платформи United24 Міша Коллінз оголосив про збір 450 тис. доларів для придбання багатофункціональної піротехнічної машини для саперів
*
На Дніпропетровщині ворог упродовж дня атакував Нікопольщину з дронів та артилерії. Пошкоджена інфраструктура і два підприємства
*
На Донеччини примусово евакуюють понад 700 дітей з їхніми родинами через постійні ворожі обстріли у чотирьох громадах
*
Підрозділи Державної спеціальної служби транспорту Міністерства оборони України за тиждень перевірили та розмінували ще 1617,81 га території, виявили і знешкодили 968 вибухонебезпечних предметів
*
За січень - червень 2024 року вітчизняні оператори туристичної галузі сплатили 1,2 млрд грн податків та зборів
*
За даними Державної казначейської служби, за липень 2024 року до загального фонду державного бюджету надійшло 118,2 млрд грн
*
Відключень електроенергії в Україні в понеділок, 5 серпня, Укренерго не планує
*
З початку 2024 року у системі Prozorro.Продажі відбулося вже понад 5,3 тис. успішних земельних торгів
*
Громади Київської області отримали від Середньочеського краю Чехії 12 шкільних автобусів для організованого підвезення дітей до навчальних закладів
*
Херсонські медзаклади отримали сучасне обладнання від доброчинців Німеччини
*
На Запоріжжі влада уклала угоду про закупівлю 25 шкільних автобусів, аби вирішити питання підвезення до навчальних закладів для майже тисячі дітей
*
Місто Миколаїв отримав фінансування у розмірі 100 тисяч євро для встановлення сонячних електростанцій в одній з лікарень міста
*
Рівненські будівельники відновили 178 житлових будинків у трьох селах Херсонщини, які постраждали від війни. Вартість робіт сягає 8,4 млн грн
*
Одна з найкращих фехтувальниць усіх часів – французька преса про олімпійську чемпіонку Ольгу Харлан
*
Михайло Кохан виграв «бронзу» у метанні молота
*
Ярослава Магучіх взяла «золото» в стрибках у висоту, «бронза» в Ірини Геращенко
*
Хижняк вийшов у фінал боксерського турніру
*
Українець Павло Коростильов продовжить виступ за місце на п'єдесталі змагань з кульової стрільби Олімпійських ігор у Парижі (Франція)
*
Медальний залік: Україна піднялася у топ-20
За підсумками дев'яти днів XXXIII літніх Олімпійських ігор у Парижі (Франція) розіграно 161 комплект нагород
*
Громадянка США повернулася до рідних Сум, попри війну
У час війни, коли мільйони українців були змушені залишити Батьківщину, є й таки які повернулися з імміграції. У Сумах, за 30 кілометрів від кордону з Росією, вже майже рік живе і працює громадянка США
*
Кандидат у президенти США Дональд Трамп привітав російського диктатора Володимира Путіна з обміном полоненими, який відбувся цього тижня, заявивши, що Путін перехитрив американських чиновників - Ми укладаємо жахливі угоди
*
Президент Росії Володимир Путін має «унікальний мозок», заявив в інтерв'ю радіо «Комсомольська правда» прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков.
За його словами, Путін значно перевершує свої здібності інших російських чиновників і демонструє експертні знання практично в усіх темах.
«Він вам розповість усе про машинобудування, про те, про все, про п'яте, про десяте. Це унікально. Я не можу пояснити, як і звідки це береться, але це факт», — поділився спостереженнями Пєсков.
Він пояснив, що "унікальність" Путіна полягає в тому, що "у нього продуктивність мозку не падає" залежно від часу доби. "Він оперує такою кількістю даних та інформації, причому він оперує з однаковою ефективністю, як рано вранці, так і вже після опівночі", - розповів Пєсков.
Він також заявив, що всупереч чуткам про проблеми зі здоров'ям, 71-річний Путін, який цього року заступив на п'ятий президентський термін, — «фізично дуже сильний чоловік у чудовій формі». Він веде "абсолютно здоровий спосіб життя", запевнив Пєсков.
"З ним завжди дуже складно на закритих робочих нарадах, коли дійсно учасники дебатують один з одним, відстоюють свої точки зору, дебатувати, тому що він виявляє якісь експертні знання в найнесподіваніших темах", - заявив Пєсков (цитати з ТАРС).
*
Дмитро Плетенчук - Військові РФ вперто використовують тимчасово окупований Крим для ремонту своїх кораблів та підводних човнів, попри неодноразові випадки ураження Силами оборони України
*
Через збільшення випадків дезертирства з лінії бойового зіткнення ворог збільшив кількість блокпостів на сході України
*
У мережі вже з'явились супутникові знімки наслідків учорашньої атаки України по російському аеродрому Морозовськ у Ростовській області РФ
*
У місті Азов Ростовської області сталася велика пожежа, ймовірно, горить нафтобаза після атаки дронів
*
На Луганщині палають майданчики машинобудівного заводу, де окупанти зберігали свою техніку
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім