"Цікава інфа по поточній кризі на фондовому ринку" - Антон Швец

"Цікава інфа по поточній кризі на фондовому ринку" - Антон Швец

Хтось схоже провтикав. І це не ФРС, як казали раніше.

Справа в тому, що ФРС США специфічний центробанк. Точніше не так. Вони найкращий центробанк, просто США не дуже звичайна країна.

Корочі ФРС таргетує одночасно і інфляцію, і безробіття. В цьому є певна логіка, бо США найбільший ринок світу. Далі ДУЖЕ спрощене пояснення, і частково навіть не вірне, але щоб не писати окрему статтю скажу так. Як там долари обертаються у світі залежить умовно від того, як американці купують щось за долари у США. Відповідно якщо безробіття зростає і американці менше купляють, то ФРС треба щось робити.

Тому будь які анонси по безробіттю в США це маркер майбутніх рішень ФРС.

2 серпня Мінпраці США вийшло з заявою, дуже неочікуваною, на фоні інших маркерів, які я, наприклад, обговорював з Останнім Капіталістом. Маркери ці є публічними і достатньо достовірними, і варті довіри, а повідомлення Мінпраці здається дивним щонайменше. Але Мінпраці сказали, що рівень безробіття тепер дорівнює 4,3%, що є максимумом з 2021 року, коли йшло відновлення з ковіду. Це прям тривожна фігня(ладно це пиздець) і ринок відреагував.

Але є певна проблема. З урахуванням того наскільки безробіття є важливим, статистика по ньому в США складна. Наприклад в статистиці традиційно є пункт про кількість людей, які не змогли працювати через погодні умови. Ну там повені, урагани і всяке таке. США країна велика і цей процент там зазвичай більш менш постійний – типу там 50 000 людей на місяць. Але в останньому звіту Мінпраці тих людей виявилося аж 460 000. Ну типу в 10 разів зростання майже. Інвестори подумали, що це наслідок урагану Беріл, але Мінпраці окремо сказало, що не це не тільки наслідок урагану. Інвестори охуїли і побіжали.

Але відповіді, що сталося досі нема, і є нормас розслідування по темі, де це все прямо називають «mystery». Це не так щоб дуже впливає на перспективи кризи насправді, вона там якось окремо буде їхати. Але от на перспективи поточної партії в США має вплив, бо якщо попереду рецесія, то Демпартії буде боляче. І Трамп вже за це вхопився. Дуже цікаво буде дізнатися, що там в США сталося з безробіттям таке. Посилання на розслідування кину у каменти. Сподіваюся Останній Капіталіст зробить розбір цієї теми.

Цікавою версію є те, що це "кліматичне" безробіття може бути наслідком сонячної бурі, яка завадила роботі GPS у фермерів. Якщо так, то цей параметр треба буде якось перебудовувати, бо ну скільки там тієї бурі, про безробіття заявляють в такому випадку тільки для відшкодувань від страхових. Проблема в тому, що бурі були у травні, а не у липні. Тому поки що норм версій нема.

Корочі якась цікава фігня.