"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Reuters: Іран планує передати Росії сотні балістичних ракет
Білий дім поки що офіційно не підтвердив інформацію про навчання російських військових в Ірані або плани Тегерана на постачання ракет
*
Ізраїль завдав удару по будівлі школи в секторі Газі
За даними ЦАХАЛ, у школі знаходився командний центр ХАМАС
*
75 років після Хіросіми та Нагасакі. Японія змінює військову стратегію
Японія згадує 75-ті роковини відтоді, як американські ядерні бомби знищили міста Хіросіма та Нагасакі
*
“За свободу та демократію” — Український Оркестр Свободи говорить про війну через музику
Український Оркестр Свободи — культурний проєкт, який з’явився у відповідь на вторгнення Росії в Україну. 75 музикантів, серед яких вимушені митці-переселенці з України, на чолі з диригенткою Кері-Лінн Вілсон, завершують третє світове турне
*
B-Girl з Харкова змагається в першому в історії Олімпіади турнірі з брейкінгу
*
Ірина Коляденко здобула «срібло» у Парижі
У Парижі (Франція) триває олімпійський турнір зі спортивної боротьби XXXIII літніх Ігор-2024
*
"Чудеса бувають": Батько гімнастки Марії Височанської приїхав з фронту на її виступ на Олімпіаді-2024
Чоловік боронив Україну ще у 2014 році, зокрема, захищав Донецький аеропорт.
"Для моєї сім'ї війна почалася у 2014 році", – казала Марія, якій було всього 13, коли тато приєднався до війська. З початком повномасштабного вторгнення "кіборг" Олег Височанський знову повернувся на фронт, попри те, що в минулі роки мав серйозне поранення.
Тож те, що батькові вдалося вирватися до Парижа на її виступ за таких обставин, стало для Марії особливою подією. Тим паче на минулих Іграх у Токіо ніхто з рідних приїхати не зміг через ковідні обмеження.
*
Джо Байден: «Сьогодні американці у більшій безпеці, ніж коли я обійняв посаду»
Президент США заявив про рекордне зниження злочинності в країні у першій половині 2024 року
*
Згідно з новим опитуванням, Камала Гарріс випереджає Трампа в штатах Мічиган, Пенсильванія та Вісконсін
Останні опитування New York Times/Siena College показують, що віцепрезидентка Гарріс має значні переваги серед виборців передмістя та молоді.
*
Microsoft: Іран намагається вплинути на вибори у США через кібератаки та фейкові сайти
*
WSJ: у тіктоці іноземні мережі акаунтів просувають політичні дипфейки перед виборами президента США
*
Дослідження: TikTok у США показує менше антикитайського контенту порівняно з Instagram і YouTube
*
Кампанія Трампа, посилаючись на звіт Microsoft про загрози, каже, що його зламали, і звинувачує «іноземні джерела».
Кампанія Трампа стверджує, що її зламали після того, як анонім надіслав Politico електронною поштою документи внутрішньої перевірки сенатора від Огайо Джей Ді Венса.
*
США знімуть заборону на продаж наступальної зброї Саудівської Аравії
Заборона на постачання озброєнь була раніше запроваджена Вашингтоном на тлі військової кампанії Ер-Ріяда в Ємені
*
Радник Білого дому Джон Кірбі піддав гострій критиці позицію міністра фінансів Ізраїлю, лідера Релігійної сіоністської партії Бецалеля Смотрича, який виступає проти укладення угоди з ХАМАСом про припинення вогню, вважаючи її капітуляцією
*
Білий дім: США з’ясовують, яка стратегія України у Курській області
*
Не є ескалацією — США про операцію в Курську
Сполучені Штати не вважають, що операція в Курській області є ескалацією, адже так Україна обороняє власну територію. Про це заявила заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх.
*
Бюджетна підтримка України залежить від реформ - міністерка фінансів США Єллен
Бюджетна допомога України з боку США продовжує залежати від реформ, які мають сприяти "подальшому підвищенню стійкості економіки України", про це заявила міністерка фінансів США Джанет Єллен.
"Наша пряма бюджетна підтримка України продовжує залежати від реформ, які сприятимуть подальшому підвищенню стійкості економіки України та покращенню управління, і я задоволена безпрецедентним рівнем прозорості та підзвітності, які пов’язані з цією підтримкою", - сказала вона у заяві 8 серпня.
Єллен також повідомила, що розмір нового траншу прямої бюджетної допомоги Україні склав 3,9 млрд доларів, і ця економічна допомога "стабілізує внутрішній фронт України".
"У зв’язку з тим, що всі податкові надходження України спрямовуються на військові дії, підтримка [України] від Сполучених Штатів, наших союзників і партнерів має вирішальне значення для оснащення служб швидкого реагування,утримання лікарень і шкіл відкритими, а також підтримки інших важливих державних функцій", - повідомила вона.
Єллен також додала, що Міністерство фінансів США продовжуватиме використовувати всі інструменти, щоб допомогти Україні в її боротьбі, включаючи збереження санкцій та роботу над розблокуванням вартості знерухомлених суверенних активів Росії.
"Успішна Україна продемонструє рішучість Сполучених Штатів і наших партнерів захистити демократію від авторитарної агресії, захистити глобальну економіку та зміцнити нашу колективну національну безпеку", - фіналізувала вона.
Нагадаємо, що напередодні Україна через Світовий банк отримала від США грант прямої бюджетної допомоги у розмірі $3,9 млрд, про це повідомив український прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
Він зазначив, що ці кошти допоможуть у фінансуванні пріоритетних видатків бюджету як зарплати вчителів і рятувальників, соціальної допомоги.
Це перший транш прямої бюджетної підтримки від Сполучених Штатів у 2024 році. Загалом Україна цьогоріч має отримати від США $7,8 млрд прямої бюджетної допомоги, що, за словами Шмигаля, дасть змогу впевнено пройти "цей фінансовий період".
*
Американська організація витратила понад 1 млрд доларів на медичну допомогу Україні
Американська гуманітарна організація Direct Relief, заснована для медичної допомоги Європі після Другої світової війни, тепер підтримує систему охорони здоров'я України.
*
"Час вклонитися великій українській культурі". У США оголосили тур Національного балету України
*
ТНМК у Північній Америці презентував новий проєкт для українців за кордоном
Гроші на потреби військових України збирає у США гурт ТНМК під час туру організованому MoLoKo та благодійним фондом Liberty Ukraine. Вокаліст Фоззі розповів Голосу Америки про новий проєкт для українців за кордоном
*
Космічний телескоп NEOWISE, який вивчав астероїди та комети, завершив свою роботу
Цей американський орбітальний об'єкт понад 10 років був одним із найважливіших елементів космічної оборони США
*
Американські баскетболісти та футболістки здобули олімпійське золото
Збірна США з жіночого футболу обіграла Бразилію з рахунком 1:0, а чоловіча баскетбольна збірна Америки перемогла Францію 98:87
*
“Кожна медаль – символ стійкості”. Захід – про нові досягнення українських спортсменів на Олімпіаді
*
Порушення прав людини та підтримка РФ у війни проти України: Канада вчергове розширила санкції проти Білорусі
Уряд Канади сьогодні, 9 серпня, запровадив санкції проти 10 громадян Білорусі та 6 білоруських компаній й організацій, відповідальних за порушення прав людини у країні та залучених до підтримки повномасштабної війни в Україні.
Про це йдеться у пресрелізі, який опубліковано на сайті канадського МЗС.
Зазначається, що до санкційного переліку увійшли судді, які "відверто порушивши права людини", необґрунтовано винесли вироки проти "захисників демократії та пересічних громадян" за висловлення ними незгоди зі сфальсифікованими виборами у країні у 2020 році.
До цього переліку також потрапили особи, які координували оборонно-промисловий комплекс у Білорусі та були в "близькій співпраці із Росією".
Крім цього санкції також запроваджено проти підприємств білоруського ОПК, залучених до виробництва або ремонту військового обладнання, що використовується у війні РФ проти України.
"Канада також оголошує санкції проти білоруського державного підприємства, яке порушувало право своїх співробітників на мирний протест після сфальсифікованих виборів у серпні 2020-го року, залякуючи та звільняючи співробітників, які приєдналися до мирних протестів й страйків", — додали у зовнішньополітичному відомстві Канади.
Усе майно та кошти підсанкційних білоруських осіб на території Канади буде заморожено, а їм самим забороняється в’їзд на територію країни.
Загалом з 2014 року Канада запровадила санкції проти понад 3000 фізичних та юридичних осіб у Росії, Білорусі, Україні та Молдові, які причетні до порушення суверенітету та територіальної цілісності України та Молдови, а також грубих і систематичних порушень прав людини.
9 серпня США також запровадили санкції проти 19 людей та 14 компаній з Білорусі, які допомагають Росії у війні проти України й постачають туди військові товари.
*
У четвер, 9 серпня, Британія оголосила про запровадження санкцій проти ще семи фізичних і юридичних осіб у Білорусі
Загальна кількість санкційних обмежень проти Білорусі становить понад 200, йдеться у повідомленні пресслужби уряду країни.
За даними уряду Британії, «серед нових фігурантів санкційного списку опинилися командири чотирьох колоній, де утримувалися політичні в’язні та де зафіксовано численні порушення прав людини».
Крім того, в уряді кажуть, що «Британія запровадила санкції проти трьох білоруських підприємств оборонного та військово-промислового сектору. Ці компанії підтримували незаконне вторгнення Росії в Україну, надаючи обладнання, логістичну підтримку і дозволяючи використання території та повітряного простору Білорусі для атак».
Запровадження санкцій проти цих підприємств позбавляє їх можливості вести бізнес із британськими компаніями, уточнили у відомстві.
«Ці заходи підкреслюють рішучість Великої Британії та її союзників продовжувати тиск на режим Лукашенка (Олександра Лукашенка – ред.) за його репресивні дії всередині країни і підтримку російської агресії в Україні», – наголошують в уряді.
США, Європейський Союз і Велика Британія запровадили низку санкцій проти Росії через повномасштабне вторгнення до України. Москва за допомоги інших країн намагається обходити ці обмеження.
26 червня ЄС погодив нові санкції щодо Білорусі, щоб закрити «найбільшу лазівку» в обмеженнях проти Росії.
5 серпня Рада ЄС запровадила обмежувальні заходи щодо ще 28 осіб за їхню роль у внутрішніх репресіях та порушеннях прав людини в Білорусі.
*
Британія побудує радарну станцію для боротьби з «нерозважливими» космічними загрозами з боку Китаю та Росії
*
Велика Британія готова приймати на реабілітацію українців, які втратили зір через війну
*
Велика Британія: є перші вироки за дописи в Інтернеті, що підбурюють до заворушень. Суд у Великій Британії вперше виніс тюремний вирок за дописи у соцмережах
Суд Лідса ухвалив перший тюремний вирок за розпалювання ненависті у Facebook. Британець Джордан Парлор був засуджений до 20 місяців ув'язнення за заклики до нападів на готель, де проживали біженці та шукачі притулку.
Королівський суд Лідса ухвалив перший тюремний вирок за розпалювання расової ненависті в соцмережі Facebook на тлі заворушень у Великій Британії.
Зазначається, що 28-річний Джордан Парлор став першим, хто підлягає ув'язненню за розпалювання расової ненависті в інтернеті під час громадських заворушень. Його термін ув'язнення становить 20 місяців.
Парлор опублікував у Facebook допис, у якому закликав «розгромити готель Britannia у Лідсі», де проживали 210 біженців. Його пости призвели до нападів на готель, під час яких розбили вікна та кидали снаряди, змусивши адміністрацію запровадити режим «локдауну». Суддя Гай Керл зазначив, що Парлор навмисно поширював свої повідомлення, щоб спровокувати насильство.
Також Тайлер Кей — 26-річний житель Нортгемптона — був засуджений до 38 місяців ув'язнення за підбурювання до расової ненависті через соцмережі. Він закликав до масової депортації та підпалів готелів, де проживають мігранти, а також публікував повідомлення, що розпалювали ненависть до мігрантів. Суддя зазначила, що його пости відображають «фундаментально расистське мислення».
Ще одним засудженим став Річард Вільямс з Флінтшира, який отримав три місяці ув'язнення за заклики до заворушень у місцевій групі у Facebook. Він став першим жителем Уельсу, засудженим за подібні правопорушення.
Як пише видання, уряд Британії розглядає можливість перегляду законодавства щодо регулювання контенту в соцмережах, що підбурює до насильства або ненависті. Однак високопрофільні фігури в США, такі як Ілон Маск і Джо Роган, критикують дії британської поліції щодо переслідування порушників у соцмережах, порівнюючи це з «радянською Росією».
Наприкінці липня 2024 року масові протести спалахнули у багатьох містах Британії після нападу 17-річного підлітка на дітей із ножем у місті Саутпорт. Тоді троє дітей загинули, ще кілька дітей та двох дорослих було доставлено до лікарні в критичному стані.
Акції протесту переросли у зіткнення з поліцією та масові заворушення після чуток про те, що винуватець нападу — біженець. Пізніше стало відомо, що підліток народився у Британії у сім'ї мігрантів з Руанди. Сотні людей були затримані, десятки поліцейських постраждали під час заворушень, організованих прихильниками ультраправих угруповань. Низка британських ЗМІ стверджувала, що до розпалювання протестів була причетна Росія.
Нагадаємо, Ілона Маска можуть викликати до британського парламенту через роль X у заворушеннях.
*
Віцемаршал Королівських військово-повітряних сил Великої Британії Грег Багвелл у відставці, архівне фото. AP Photo/Donato Fasano
Українці самі навчатимуть своїх пілотів на F-16, коли буде більше досвіду. Екскомандир ВПС Британії Грег Багвелл. Інтерв'ю у першому коментарі
*
Акція солідарності з політв'язнями: білоруські прапори та вишиванки у центрі Вільнюса
У п'ятницю 9 серпня у низці європейських столиць пройшли акції за участю представників білоруської діаспори
*
Бійці 42-ї окремої механізованої бригади за допомогою безпілотника "Перун" знищили російський танк на Харківському напрямку
*
На Вовчанському напрямку артилеристи прикордонної бригади "Гарт" знищили укриття російської піхоти та замаскований транспортний засіб
*
На Запорізькому напрямку аеророзвідка Державної прикордонної служби України знищила боєкомплект та вогневу позицію російських загарбників
*
На цей час відбулося 92 бойових зіткнення. Найгарячішою щодо ворожого наступу сьогодні залишалася ситуація на Покровському напрямку
*
Протягом дня росіяни здійснили 32 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 83 вибухи
*
У Дніпропетровській області Нікопольщина протягом дня понад півтора десятка разів була атакована армією РФ
*
Приголомшливий маневр, який застав кремлівські сили зненацька – світові ЗМІ про події в Курській області
Український наступ на територію Росії, що розпочався 6 серпня, “пробирається все глибше та завдає значної шкоди московським військам”, свідчить CNN. Видання посилається на зображення десятка згорілих вантажівок разом з тілами російських військових на узбіччі дороги в селі Октябрьське, приблизно за 8 кілометрів на схід від міста Рильськ.
Кілька інших вантажівок, як свідчать зображення з російського боку, неушкоджені, але також містять тіла військовослужбовців.
Ситуація в Курській області, нагадує CNN, спонукала Кремль оголосити надзвичайний стан федерального масштабу.
Невдачі або приниження на полі бою, пише CNN, спонукають Росію атакувати цивільні об'єкти в Україні. За інформацією видання, офіційні особи США та України сподіваються, що така атака відверне російські сили від атак на інші частини східного фронту, а також, щоб завдати шкоди і деморалізувати російські сили. Американські офіційні особи не вважають, що Україна має намір довго утримувати територію Росії.
Операцію у Курській області Росії агенція Associated Press називає “раптовим нападом української армії на Росію” та “приголомшливим маневром, який застав кремлівські сили зненацька”.
“Стратегічна мета найбільшого транскордонного вторгнення України за майже 900 днів війни залишається незрозумілою, але вона протидіє невпинним зусиллям Росії в останні місяці пробити українську оборону в окремих точках уздовж лінії фронту на сході України”, – пише АР.
Ангеліка Еванс, аналітикиня вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW) у коментарі журналісту Голосу Америки Андрію Борису розповіла, що аналітики Інституту спостерігають та перевіряють низку повідомлень про те, що українці атакують по двох напрямках у Курській області – у бік населених пунктів Суджа і Коренева.
“Ми спостерігали кадри, як українці діють на українській бронетехніці за 10 кілометрів від кордону в сторону Коренева”, – каже представниця ISW.
Російські військові блогери, нагадує вона, намагаються дискредитувати рейд – припускали, що це була просто якась інформаційна операція та тимчасові рейди на населені пункти.
“Але вчора та сьогодні ми бачили, як російські посадовці високого рівня, як і сам Путін, проводили зустрічі з цього приводу, зокрема з губернатором Курської області, намагаючись показати, що вони працюють над цим питанням, щоб приборкати страх російського народу”, – додала Еванс.
Аналітикиня каже, що за непідтвердженою інформацією, до Курська рухаються російські резерви, а також фронтові сили, прикордонники, ресурси ФСБ, а також ветерани Групи Вагнера та чеченські сили.
“Ми бачили, як російська влада багато говорила протягом останнього року, особливо після збройного повстання Вагнера, про спроби зміцнити російський кордон. Це ставить під сумнів те, як реалізувалися ці заходи та наскільки вони насправді намагалися це зробити”, – додала Еванс.
Напередодні, як повідомляв Голос Америки, Міноборони США заявили, що операція України в Курській області не призводить до ескалації у війні з Росією, а також не порушує політику США щодо застосування наданого Києву озброєння. Про це на брифінгу в четвер, 8 серпня, заявила заступниця речника Міноборони США Сабріна Сінгх.
CNN: Росія заявляє, що зупинила "українське вторгнення" на Курськ, але докази свідчать про протилежне
*
Міжнародні партнери в межах проєкту Програми розвитку ООН в Україні та Агентства ООН у справах біженців «Протимінна діяльність та повернення ВПО на півдні України» допоможуть відновити постраждалі від війни громади
*
Фонд UNICEF спрямував понад 28 млн грн на реалізацію проєкту з відновлення на Херсонщині системи водопостачання, яка була пошкоджена збройною агресією РФ
*
Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук повідомила, що до кінця наступного року на всіх громадських будівлях обов'язково мають бути встановлені сонячні панелі із системами зберігання енергії
*
Для лікарень завдяки донорській програмі доставили вже понад 6 тисяч сонячних панелей
*
У Запорізькій області наразі одночасно будують шість підземних шкіл, першу планують відкрити у жовтні
*
З початку 2024 року 520 людей отримали ваучер на навчання від центру зайнятості Івано-Франківської області, максимальний розмір ваучера був 30 тисяч гривень
*
У неділю, 11 серпня, відключення електроенергії не плануються
*
Надання ДПСУ доступу до державних реєстрів та баз даних дасть змогу уникнути підробок документів і спростить перетин кордону для громадян
*
У зв'язку з призупиненням через російські обстріли роботи гуманітарного коридору в Сумській області українці можуть повертатися на підконтрольну уряду України територію через пункт пропуску на білорусько-українському кордоні
*
У Херсонській області розширено перелік населених пунктів, де оголошено обов’язкову евакуацію населення, до 50
*
Ілля Яшин – Заходу: «Якщо хочете допомогти російській опозиції, рятуйте Україну»
За словами Яшина, Путін напав на Україну, тому що українці зробили вибір на користь свободи, і Україна сама має вирішувати, коли сідати за стіл переговорів
*
Понад 76 тисяч людей евакуюються з Курської області на тлі настання українських військ
МНС повідомляє про проведення масової евакуації, тоді як місцеві жителі самі їдуть із районів наступу ЗСУ
*
Начальника Генштабу Герасимова викрили у брехні Путіну про ситуацію в Курській області
*
Білорусь оголосила про перекидання військ та ракет до кордону з Україною
*
Білорусь може поставити питання про доцільність перебування українського дипломатичного представництва у Мінську
*
У Білорусі визнали «екстремістським» український телеграм-канал
*
На осіб Z-патріотів, що побили 87-річного пенсіонера за висловлювання про «Вагнера», завели кримінальну справу
*
У Курську повідомляють про падіння "збитої української ракети" на житловий будинок
*
Ефект і мета Курської операції частково можуть полягати в тому, щоб ще раз продемонструвати хибність аргументу про «червоні лінії» Росії
*
Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин пообіцяв тимчасово переселити до столиці Пхеньяна близько 15 400 жителів трьох північних провінцій країни, постраждалих від недавніх сильних повеней, доки в цих районах триватимуть відновлювальні роботи
*
RSF закликала поліцію Кенії розслідувати жорстокі напади на журналістів під час протестів у країні
*
«Роскомнагляд» запросив у операторів зв'язку дані про розташування серверів Google
*
Російське державне радіо транслює свої програми на частоті «Українського радіо» в країнах Балтії
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім