"Россия - родина слонов" - Павло Бондаренко

"Россия - родина слонов" - Павло Бондаренко

Вітаю, любі друзі і недруги. Сьогодні поговоримо про цікаве явище: російський шовінізм як державна ідеологія СРСР. Саме так, основою державної ідеології держави, що декларувала інтернаціоналізм, був махровий російський шовінізм. Який було фактично офіційно оголошено 11 серпня 1947 року.

Цього дня в офіційному друкованому органі ЦК ВКП(б) - газеті "Правда" вийшла стаття редактора відділу пропаганди цієї газети, яка називалася "Советский патриотизм". В ній низка культурних діячів СРСР звинувачувалася в "безродному космополітизмі".

Це стало початком широкомасштабної кампанії по насаджуванню в СРСР всього "російського" і не лише в культурі, а в усіх сферах життя. Керівництво кампанією здійснював головний ідеолог СРСР, член Політбюро ЦК ВКП(б) Андрій Жданов. Звісно, що ні він, ні Шепілов не діяли без вказівки товариша Сталіна.

Пік кампанії припав на 1948-1953 роки. Вона була різнобічною. Тут і антисемітизм, переслідування діячів "Єврейського антифашистського комітету", який в 1941 році було створено за вказівкою Сталіна; тут і боротьба з "українським буржуазним націоналізмом" - саме тоді Сосюру почали шельмувати за вірш "Любіть Україну", тут і переслідування за "низькопоклонство перед Заходом" - причому достатньо було якомусь професору похвалити американські ліки або літературному критику - книгу французького письменника.

Але найцікавіше далі. За наказом з кремля в СРСР почалися пошуки російських пріоритетів в науці і техніці. Не литовських, грузинських або українських, а саме російських. Так світ із здивуванням дізнався, що не брати Монгольфье винайшли повітряну кулю, а якийсь дяк Крякутний. Правда його існування московським історикам довести не вийшло, але цього і не треба було.

Якщо хтось не знає, то перший літак було створено росіянином Можайським, радіо - росіянином Поповим, Закон збереження речовини - росіянином Ломоносовим. Ви гадали, що велосипед винайшов німець Карл фон Дрез? Теж нічого подібного. Про кріпака з Тагілу Єфима Артамонова чули? Щоправда жоден документ не підтверджує його існування, але ми маємо вірити: саме "русский" зробив цей винахід. Його навіть в музеї демонструють, щоправда забувши уточнити, що це "не оригінал".

І так в усьому. І шабаш "російського пріоритету" продовжується по сьогодні. Станом на зараз до перерахованого вище росіяни винайшли вертоліт, телевізор, танк, кондиціонер, телеграф, мікрохвильову піч, електродвигун, лампу накалювання, сотовий телефон, електромобіль і далі за списком. А якщо не винайшли, то були у числі перших, хто це зробив.

У зв`язку з манією "першості" ще за сталінських часів серед радянської інтелігенції виник жарт, який потім став широковідомим анекдотом: "Россия - родина слонов".

Але не лише винаходами обмежувалося. Гадаєте, як Пушкін став "світовим генієм"? В його "розкрутку" кремль вклав десятки, якщо не сотні мільйонів доларів, клепаючи пам`ятники по всьому світу і видаючи мільйони примірників книжок в різноманітних перекладах. Те саме з Толстим і Достоєвським. А от "Енеїду" Котляревського" чомусь за державний кошт іноземними мовами не перекладали і за бюджетні кошти не видавали.

Так російський шовінізм міцнішав і зростав за часів Сталіна і після нього, охоплюючи все населення від дітей, які дивилися "В гостях у сказки" до пенсіонерів, які читали талановиті, але наскрізь брехливі книги Пікуля. Аж поки вже на новітньому витку історії не сягнув нового і прогнозованого рівня, потворної ідеології, яку у світі нині називають "рашизмом".