Экологическая катастрофа в Харькове: что с водой???

Экологическая катастрофа в Харькове: что с водой???

Річка розділяє райони, а має об'єднувати!

Мала річка Жихорець, що бере початок з підземних джерел десь біля станції метро ім. О.С.Масельського, виходить на поверхню з колекторів аж за кілометр від неї з під Олександрівського проспекту. Саме там починається яр ”Мокрий Жихор”, частину якого давно засипали разом з річкою.

Десятиріччями влада та місцеві мешканці перетворювали яр на звалище та не дбали про річку, яка, доречі, за течією має десяток джерел з питною водою.

Найближче до житлового масиву та приватного сектору джерело, що знаходиться нижче звалища за течією, обладнане мешканцями понад 40 років тому і має найбільшу популярність серед місцевих.

Під час знеструмлення міста Харкова та припинення водопостачання саме воно рятувало мешканців Індустріального та Немишлянського районів, бо по Жихорцю проходить їх адміністративна межа.

З березня 2023 року група активістів обох районів почала вручну розчищення яру Мокрий Жихор та малої річки Жихорець.

Але без вас, допомоги місцевих та влади буде потрібно декілька років на відновлення екологічного стану цього чарівного зеленого клаптика майбутнього парку.

Крім того, чистоту треба захистити та примножити.

Тож долучайтесь до екоакцій Жихорецьких бобрів.

"Новий Харків" - це амбіційний проект реновації селища ХТЗ та його сусідніх районів та передмість з метою поєднання у загальне місто або автономний район. Мета проекту поєднання людей, справжніх митців, розширення світоглядного мислення мешканців міста. Це одночасно звуження географії міста та обособлення його від старого міста та глобалізована інтеграція Нового Харкова у світове товариство. Це також турбота про природу, як акумулятивний центр формування міста, його самобутніх перлин. У нашій групі ви не побачите дивування тракторцями та заводами, ми від цього максимально відступили, при цьому не забувши історію району, а саме періоду його проектування, коли на мапі на південному сході мало було виникнути нове місто супутник Новий Харків. І по населенню ми вже справжнє велике місто у кордонах - Нові Будинки, Федорці, Горбані, Павленки, Молчани, Котляри, Немишля, ХТЗ, Ново-західний, селище Фрунзе, Східний, Горизонт, Сонячний, Рогань, Сади ХТЗ, Хроли, Докучаївське, Світанок.