Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 14.08.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 14.08.2024

1. У російських компаній мільярди доларів застрягли за кордоном через затримки платежів.  

- Цього року російські підприємства спостерігали значне зростання кількості готівки, накопиченої за кордоном, оскільки загроза вторинних фінансових санкцій з боку США викликає все більші затримки в міжнародних торгових розрахунках.  

- За даними Банку росії, за перші сім місяців іноземні фінансові активи зросли майже на 45 мільярдів доларів порівняно з приростом у 21 мільярд доларів за аналогічний період минулого року.

- У той час як частина з них є інвестиціями за кордоном, сплеск в основному є накопиченням дебіторської заборгованості російських компаній через труднощі з міжнародними платежами.  

- Останні спроби США обмежити здатність Кремля фінансувати війну проти України підвищили ризик вторинних санкцій навіть для місцевих банків у країнах, які торгують з росією, що призвело до більш тривалих затримок і збоїв у платежах до та від ключових партнерів, включаючи Китай і Туреччину.  

- Затримки розрахунків між російськими імпортерами та експортерами та їхніми іноземними контрагентами не призвели до колапсу торгівлі, але призвели до скорочення ліквідності.

- Російським корпораціям доводиться довше чекати, щоб отримати гроші за свій експорт, і робити платежі за імпорт наперед, що призводить до того, що, по суті, є примусовим кредитуванням.

- Примусове фінансування торгівлі означає, що тверда валюта дефіцитніша і дорожча.

- Російські банки стикаються з дефіцитом юанів, основної іноземної валюти для зовнішньої торгівлі країни на сьогоднішній день, що викликає збільшення витрат, оскільки китайські партнери все більше бояться бути покараними США за непряме фінансування російської військової машини.

- За даними центрального банку, минулого місяця іноземні активи зросли на 4,7 мільярда доларів, а в червні – на 5 мільярдів доларів. Дані показують збільшення, а не загальну суму.

- Ці $45 млрд іноземних активів можна вважати реальним відтоком капіталу.

2. Російський експорт нафти та нафтопродуктів у липні продовжив знижуватися — показник виявився мінімальним із серпня 2023 року.  

- Проте виручка від постачань із рф при цьому зросла — через зростання цін на нафту та стиснення дисконтів на її російські сорти.

- Тим часом, за прогнозом МЕА, у дефіциті ринок буде ще один квартал, потім пропозиція нафти почне перевищувати попит.

- На світові ціни зараз діють різні чинники — від зниження споживання нафти в Китаї до геополітичних ризиків. Експорт нафти та нафтопродуктів з рф у липні скоротився на 280 тис. барелів на добу (б/д), до 7,4 млн б/д. Це найнижчий місячний рівень майже за рік — із серпня 2023 року, випливає із липневого звіту МЕА.

- Впали в першу чергу постачання нафти - вони виявилися на 290 тис. б/д нижче, ніж у червні цього року, і склали 4,8 млн б/д, що на 190 тис. б/д менше, ніж рік тому.

- Обсяг експорту нафтопродуктів за місяць не змінився, але його рівень — 2,65 млн б/д — був на 300 тис. б/д меншим, ніж рік тому.

- Доходи рф від експорту при цьому зросли як за нафтою, так і за продуктами її переробки — сумарно на $880 млн, до $17,12 млрд.

- Середній дисконт на російську нафту, за даними МЕА, знизився з $12,07 за барель у червні до $10,58 за барель у липні. Середня ціна на Urals за липень зросла до $72 за барель.

3. У росії Трубна металургійна компанія (ТМК) вперше за три роки зазнала збитків за підсумками півріччя.

- За шість місяців 2024 група пішла в мінус на 1,8 млрд руб. За аналогічний період минулого року ТМК отримала 28,3 млрд руб прибутку.

- У компанії основними причинами називають подорожчання металобрухту за останні півтора роки, який є основною сировиною для випуску труб, і зростання відсоткових ставок за кредитами.

4. Збільшення тіньового флоту росії допомагає подолати нафтові санкції.

- Зусилля росії зміцнити свій так званий тіньовий флот нафтових танкерів у першій половині цього року допомогли компенсувати вплив західних санкцій, повідомляє Інститут KSE.

- Близько 74 нових суден, які почали перевозити російську сиру нафту за цей період, не робили цього минулого року. Це більше, ніж 49 танкерів, які потрапили під санкції.

- Зазначається, що наявність додаткових суден допомагають пояснити, чому знижки на російську нафту не розширюються.

- Росія зібрала величезний флот кораблів, щоб допомогти транспортувати свою нафту клієнтам після санкцій, запроваджених після її вторгнення в Україну.

- США, Велика Британія та Європейський Союз за останні місяці застосували різні санкції до деяких суден цього флоту, тоді як глобальна організація з питань судноплавства також висловила стурбованість його зростанням.

- За даними Argus Media Ltd, середня експортна ціна російської нафти минулого тижня була приблизно на 12,50 доларів нижче орієнтира бази Brent. Це найменше з жовтня.  

- Подібна тенденція спостерігалася для суден, що перевозять очищене паливо.

- Понад 100 нових суден, які не транспортували російську нафту в 2023 році, зробили це в першій половині цього року, що значно перевищує кількість санкційних суден.

5. Австрія бачить "величезний ризик" від припинення постачання російського газу.

- Економіка країни продовжує значною мірою залежати від імпорту Газпрому, хоча попит на газ в Австрії впав на 23% після початку війни в Україні.

- При цьому ціни на пальне в Європі різко зросли після наступу на Курську область, що спонукало трейдерів переглянути оцінки ймовірності перебоїв у постачанні.

- Міненерго Австрії закликало «якнайшвидше покласти край залежності Австрії від постачання російського газу».

- Згідно з урядовим звітом, опублікованим у червні, навіть без російського газу Австрія має достатньо потужностей трубопроводу через Італію та Німеччину, щоб задовольнити більш ніж удвічі свій річний попит.

- Правляча коаліція Австрії обіцяла припинити імпорт російського газу до 2027 року.

6. Нафта дорожчає на побоюваннях щодо ескалації війни на Близькому Сході.

- Ціни на нафту дещо зросли сьогодні після того, як галузевий звіт показав, що запаси нафти і бензину в США скоротилися, а ринок очікує на можливе розширення війни між Ізраїлем і Газою, що може вплинути на світові поставки нафти.  

- Ф'ючерси на нафту марки Brent зросли на 32 центи, або на 0,4%, до 81,01 долара за барель.

- Нафта марки West Texas Intermediate подорожчала на 33 центи, або на 0,4%, до 78,68 долара за барель.

7. Імпорт із рф до Чехії у першій половині 2024 року зріс на 11,4 відсотка рік до року.

- При цьому основним драйвером такого збільшення стали закупівлі країною російського газу, які злетіли порівняно з січнем-червнем 2023-го у вісім разів.

- Загалом вартість постачання з росії в Чехії оцінили в 34,2 мільярда крон (близько 1,36 мільярда євро).

- Газ із рф обійшовся їй у зазначений період 8,5 мільярда крон, тобто приблизно чверть від загальної суми.

- Закупівлі газу збільшуються з жовтня 2023 року.

- У Чехії не мають чинних контрактів із «Газпромом», тому купують надлишки з ринків Австрії, Угорщини та Словаччини, які отримують паливо з росії, зокрема з використанням українського транзиту.

Більше на https://t.me/Omelyan_News