"СПОДІВАЄМОСЬ НА КРАЩЕ, ГОТУЄМОСЬ ДО ГІРШОГО" - Александр Гончаров

"СПОДІВАЄМОСЬ НА КРАЩЕ, ГОТУЄМОСЬ ДО ГІРШОГО" - Александр Гончаров

Ось підійшла від аналітиків австралійського «Інституту економіки та світу» така тривожна статистика: сьогодні на планеті 59 військових конфліктів - це максимум з часів Другої світової війни; 92 країни опинилися в поточному 2024 році тим чи іншим чином залученими до збройних конфліктів за межами своєї території.

І в цій важкій ситуації воююча Україна може ввійти ще в довгострокову фінансову кризу: міжнародне рейтингове агентство «Fitch Ratings» опустило рейтинг України до рівня RD - обмежений дефолт. А якщо далі дефолт буде оголошено? Як тоді зміниться життя підприємців та пересічних українців? Що буде із заощадженнями та банківськими вкладами? Чи зможемо, як і раніше, накопичувати капітал в умовах великої кількості страхів щодо грошей та інвестицій?

Але що було б, друзі, якби ми знали, що і як буде хоча б восени? Тоді переважна більшість людей змогла б вийти з режиму очікування і почала б діяти, а інвестиційні інструменти ринків капіталу стали б для них ресурсом, який допомагав рухатися швидше. Та хто надасть таку аналітику? Кабмін, Верховна Рада? А компетенції у міністрів та нардепів вистачить для комплексного аналізу та фінансово-економічних прогнозів?

Це не просто абстрактні міркування. Навряд чи хтось ще сумнівається в тому, що вже восени-взимку на нас чекають дуже драматичні та важливі події, які ще кардинальніше змінять наше життя. До цього потрібно готуватися, а час стрімко йде.

Але якщо влада в цьому нам не помічник, тоді треба прислухатися до аналітичних висновків та аналізу ситуації ведучих експертів. Треба зрозуміти основні небезпеки – до чого має готуватися кожен. Ціни та інфляція: що подорожчає найбільше? Розібратися, що на нас чекає в економіці України – хто втратить гроші, а на чому можна добре заробити? У цьому випадку для підготовлених громадян відкриваються можливості не тільки зберегти, а ще більше заробити, а хто зустріне ці події знову несподівано – у них виникнуть величезні проблеми та ризики.

Зі свого боку, друзі, продовжуватиму вас інформувати, що відбувається на світових ринках капіталу і в нашій економіці, куди ми взагалі рухаємось. І це інформація для тих, кому цікаво заробляти більше.