Третю добу триває хакерська атака на сервіси українського Monobank

Третю добу триває хакерська атака на сервіси українського Monobank

Третю добу триває хакерська атака на сервіси українського Monobank. Про це повідомив співзасновник Monobank Олег Гороховський у своєму телеграм каналі.

Monobank - це віртуальний банк, яким користуються мільйони українців.

Керівництво стверджує, що під ударом перебувають банки - сервіси колективного збору коштів. Банки часто використовують для зборів донатів на армію.

Перші повідомлення про DDOS-атаку з’явилися ввечері в п’ятницю, 16 серпня.

"Вже маємо близько мільярда запитів на послуги Monobank за 3 години. Тримаємо ситуацію під контролем", - написав тоді Гороховський.

DDoS-атака – це спосіб заблокувати роботу сервісу шляхом подання великої кількості запитів, які перевищують пропускну спроможність мережі.

У суботу, 17 серпня, атака дещо стихла, але знову відновилась.

"Наближаємось до 3 мільярдів запитів на сервіс за два дні", - повідомили у Monobank. У неділю, 18 серпня, Гороховський розповів, що вже є 5,5 мільярдів запитів.

За його словами, українські спецслужби запропонували допомогу у відбитті атаки.

"До кейсу підключилися співробітники Amazon Web Services. Для них кібератака такого масштабу також нетипова. Ситуація під контролем, але масштаб вражає", - розповів керівник Monobank.

Співзасновник вважає, що за атакою стоять росіяни і пов’язано це з тим, що через Monobank українці збирають донати на ЗСУ.

"Зверніть увагу, як ви всі зі своїми зборами і донатами третій рік без зупинки вже набридли цим …., що їм треба будь-що зламати наші Баночки… Підіть і задонатьте на ЗСУ, на зло цій нечисті", - написав він у телеграм.

У грудні 2023 року українські компанії Monobank і "Київстар" вже зазнавали хакерської атаки. Тоді через масштабний збій у роботі мобільного оператора "Київстар" зник мобільний зв'язок та інтернет. Виникли проблеми при оплаті в терміналах, які працюють на мобільних сім-картах, та усіх пов'язаних систем і обладнання. Через деякий час сервіси відновили роботу.