"Четвер, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Четвер, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Двоє з трьох людей жертвують гроші. Україна – в першій десятці світового рейтингу благодійності Charities Aid Foundation
*
Ціни на нафту впали п'яту сесію в четвер, оскільки інвестори стурбовані перспективами світового попиту, попри скорочення запасів палива в США
*
У ніч на четвер Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) завдала масштабних авіаударів по об’єктах угруповання «Хезболла» у десяти різних районах південного Лівану
*
У Державному департаменті США назвали візит прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді в Україну дуже важливим, особливо в час, коли Росія намагається дестабілізувати глобальний порядок
У Державному департаменті США назвали візит прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді в Україну дуже важливим, особливо в час, коли Росія намагається дестабілізувати глобальний порядок.
Про це сказав заступник держсекретаря США Річард Верма, якого цитує "Голос Америки".
Верма зазначив, що зараз дуже важливо "захистити та зберегти" цей міжнародний порядок.
Він додав, що розуміє довготривалі відносини Індії з Росією та певні зобов’язання Індії, але наголосив, що вдячний за позицією Моді, яку той висловив заявою "зараз не час для війни, а час для миру".
Аналізуючи стосунки Індії та США, Верма додав, що країни повинні бути разом і в добрі часи, і у важкі. А зараз, каже він, для людства настали саме важкі часи, оскільки в окремих частинах світу зростає авторитаризм.
Коментуючи вторгнення Росії в Україну, він наголосив на значному насильстві в цій війні і згадав про вбивства дітей.
"Світова спільнота мусить протистояти подібним атакам і вторгненням, нападам на цивільне населення, вбивствам дітей у лікарнях", – сказав Верма.
*
Американські посадовці занепокоєні тим, що у разі продовження операції України у Курській області її сили можуть бути надто розтягнуті - NBC
*
Посольство США: Росія може завдати ударів по об'єктах України перед Днем незалежності
*
Міністерство юстиції США розпочало широке кримінальне розслідування щодо американців, які співпрацюють з російськими державними телевізійними каналами напередодні президентських виборів у США у листопаді
*
Інвестори зважують, що їм може дати перемога Харріс на виборах у США
НЬЮ-ЙОРК, 22 серп (Рейтер) - Чи підуть вгору податки, чинячи тиск на прибуток корпорацій, чи зростуть ціни на споживчі товари і чи прискориться розвиток сонячної енергетики - такими питаннями ставляться інвестори, які намагаються зрозуміти наслідки можливої перемоги Камали Харріс на президентських виборах у США.
На з'їзді, що проходить у Чикаго, демократи офіційно затвердили віце-президента Харріс своїм кандидатом, і виборча сага, яка прийняла несподіваний оборот після рішення чинного голови Білого дому Джо Байдена не балотуватися на другий термін, вступає у вирішальну стадію.
Погляд інвесторів на ринки зазвичай визначається такими факторами, як сила економіки та траєкторія відсоткових ставок, але в даному випадку не менш важливим є те, які рішення прийматиме адміністрація Харріс у сфері політики, регулювання та оподаткування.
«Схоже, вона діятиме більш агресивно, ніж адміністрація Байдена, у багатьох питаннях, прямо пов'язаних із споживчим ринком», - сказав Френк Келлі з DWS Group, посилаючись на недавні економічні пропозиції Харріс та її досвід роботи як сенатор та генеральний прокурор Каліфорнії.
У понеділок Харріс запропонувала підвищити ставку податку на прибуток до 28% із 21%. За її словами, це спосіб змусити мільярдерів та великі корпорації сплачувати справедливу частку податків.
Така програма різко відрізняється від позиції Трампа, який, як президент, знизив ставку корпоративного податку до 21% з 35%, а зараз хоче зробити постійними й інші податкові пільги.
Підвищення ставки податку може скоротити дефіцит американського бюджету на $1 трильйон протягом наступних десяти років, за даними Конгресу, і таким чином сприятиме вирішенню проблеми держборгу, яка турбує багатьох інвесторів.
Але вищі податки, ймовірно, вдарять і з доходів компаній. Зміна ставки корпоративного податку на один процентний пункт призводить до зміни прибутку компаній із індексу S&P 500 майже на 1%, підрахували аналітики Goldman Sachs.
"Все, що знижує прибуток, має негативно позначитися і на фондовому ринку", - зазначив Пітер Туз із Chase Investment Counsel. Однак, за його словами, доки не буде конкретного проекту, можливі деякі компроміси.
Хоч би хто став президентом, внесені Білим домом законопроекти, як правило, мають пройти через Конгрес, влада в якому зараз розділена між республіканцями та демократами. Вибори 5 листопада вирішать, хто отримає контроль над Палатою представників та Сенатом.
Якщо демократи не зможуть отримати більшість у Конгресі, податкові ідеї Харріс, швидше за все, натраплять на серйозні перешкоди.
Результат президентських перегонів, як показують опитування, ймовірно, вирішуватиметься лише в кількох штатах. В останні тижні Харріс обігнала Трампа на платформі PredictIt, де учасники роблять ставки на результат різних подій, зокрема політичних.
АКЦІЇ ПРОДОВОЛЬЧИХ КОМПАНІЙ, ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я, СОНЯЧНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ
Коли в кампанії взяв участь Байден, наростаючі очікування того, що Трамп переможе на виборах, у липні штовхнули вгору ті сегменти ринку, які, як вважається, виграють від скорочення податків та пом'якшення регулювання, включаючи акції невеликих американських компаній та криптовалюти.
Минулого тижня Харріс виклала план заборони завищення цін на продукти харчування, який, як стверджує її команда, не дасть великим корпораціям наживатися за рахунок споживачів.
Харріс також хоче знизити вартість медичних послуг. Аналітики очікують, що вона може посилити введені Байденом зміни, які дають федеральному уряду більше повноважень у ціноутворенні рецептурних ліків.
За словами Лорі Кальвасіни з RBC Capital Markets, ці пропозиції можуть негативно позначитися на акціях виробників основних споживчих товарів та медичних компаній.
Проте минулого тижня Харріс також пообіцяла запровадити податкове відрахування на дітей, що, можливо, призведе до значного збільшення витрат споживачів, сказав Гарретт Мелсон із Natixis Investment Managers Solutions.
За його словами, такі покупки можуть особливо сприятливо вплинути на роздрібну торгівлю та інші сфери, пов'язані зі споживачами.
Кінг Ліп з BakerAvenue Wealth Management вважає, що ініціативи в галузі чистої енергетики, започатковані при Байдені, будуть продовжені адміністрацією Харріс.
Це може підняти папери виробників сонячних батарей, які зіткнулися з негативними наслідками зростання процентних ставок у США, зазначає Ліп. Наприклад, акції Invesco Solar ETF подешевшали цього року більш ніж на 20%.
*
Губернатор штату Міннесота Тім Волз символічно прийняв висунення своєї кандидатури на посаду віцепрезидента США на Національному з'їзді Демократичної партії в Чикаго
*
Кандидат на посаду віцепрезидента США від демократів губернатор Міннесоти Тім Волз пообіцяв, що його команда на чолі із Камалою Гарріс у разі перемоги на виборах знизить податки для середнього класу
*
Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп на своєму першому мітингу просто неба після замаху на нього минулого місяця виступив за куленепробивним склом
*
Авіаносна ударна група Військово-морських сил США на чолі з авіаносцем USS Abraham Lincoln з новітніми винищувачами F-35C прибула на Близький Схід
*
ВМС Сполучених Штатів у четвер вранці направили есмінець «Ральф Джонсон», озброєний керованими ракетами, через Тайванську протоку з черговою місією підтримки свободи судноплавства
*
Керівники ФРС готові розпочати зниження ставки у вересні
*
Акції Meta підскочили на 13% за місяць на тлі впровадження ШІ у бізнес компанії
Навіть попри оголошення про значне збільшення капітальних витрат і плани щодо ще більших інвестицій, компанія зберегла довіру інвесторів
*
Apple повернула перше місце в рейтингу найдорожчих ІТ-брендів
*
Канада виділяє понад $7 млн на повернення і реінтеграцію українських дітей
Уряд країни також надасть $1,5 млн організації Save the Children Canada, яка підтримує українських дітей
*
Стартував Третій світовий форум українознавчих суботніх і недільних шкіл
*
Дві найбільших залізниці Канади, які покривають 80% мережі, зупинили роботу через страйк працівників
*
Бразилія з 26 серпня запроваджує обмеження на в’їзд деяких категорій іноземців, які використовують країну, щоб потім переміститися до США та Канади
*
Рада ратифікувала договір з Великою Британією про скасування торговельних мит до 2029 року
*
В Австралії розробили поштову марку на підтримку України
*
Швейцарія приєдналася до нового пакету санкцій ЄС проти росії
*
З листопада українці в'їжджатимуть до Європи за новими правилами
10 листопада Євросоюз планує запустити автоматичну систему реєстрації в'їзду та виїзду на зовнішніх кордонах Шенгенської зони. Головне нововведення — EES замінить ручне проставлення штампів у паспортах громадян третіх країн. Контроль проходитиме через спеціальний термінал. Про це пише uamedia.eu з посиланням на Euronews.
Нову систему в'їзду/виїзду (EES), яку почали розробляти після Brexit, буде запущено 10 листопада на всіх зовнішніх кордонах ЄС, підтвердила комісар ЄС із внутрішніх справ Ілва Йоханссон.
«Цей момент нарешті настав. А колись здавалося, що цього ніколи не станеться», — заявила єврокомісар під час візиту до талінського офісу eu-LISA, агентства ЄС, яке відповідає за IT-інфраструктуру, що лежить в основі EES.
«Перевізники, оператори, вокзали, аеропорти — усі готуються до цього знаменного дня», — додала брюссельська чиновниця.
Запуск EES був запланований на 2022 рік, проте він неодноразово зривався через технічні проблеми та затримки з встановленням автоматизованих бар'єрів, які необхідно було встановити на всіх міжнародних сухопутних, морських та повітряних кордонах Шенгенської зони.
Коли восени нова система реєстрації почне діяти, мандрівники з країн, що не входять до ЄС, які в'їжджають до Шенгенської зони, проходитимуть прикордонний контроль «по-новому».
EES — це нова автоматизована система цифрового збору персональних даних, яку Європейський Союз використовуватиме для автоматичного контролю перетину кордонів громадянами країн, які не входять до ЄС, незалежно від того, чи потрібна їм віза при в'їзді до Шенгену. Система призначена для заміни традиційного штампування паспортів.
Мандрівники повинні будуть сканувати свої паспорти або інші проїзні документи в терміналі самообслуговування під час кожного перетину зовнішнього кордону ЄС. Система не поширюватиметься на власників посвідки на проживання у країнах ЄС, а також на тих, хто має довгострокові візи.
Система реєструватиме ім'я мандрівника, його біометричні дані, а також дату та місце в'їзду та виїзду. Скани обличчя та відбитки пальців будуть зніматися лише раз на три роки і будуть дійсними для кількох поїздок протягом цього періоду.
Система працюватиме при в'їзді до всіх країн ЄС, крім Кіпру та Ірландії (штампи там будуть ставити як завжди), а також до чотирьох країн Шенгенської зони, що не входять до ЄС: Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії.
EES запроваджується для посилення безпеки кордонів та виявлення мандрівників, які перевищили термін перебування у просторі з 29 європейських держав за візою C (90 днів протягом 180-денного періоду).
«За допомогою EES ми точно знатимемо, хто в'їжджає в Шенгенську зону з іноземним паспортом», — зазначила Йоханссон.
«Ми знатимемо, чи не залишаються люди тут занадто довго, що дозволить протистояти нелегальній міграції. А завдяки біометричній ідентифікації, фотографії та відбиткам пальців EES злочинцям, терористам або російським шпигунам буде складніше використовувати підроблені паспорти», — несподівано підсумувала вона.
Колишні правила не заважали відстежувати час перебування людей у Шенгені, ці могли робити прикордонники. А відбитки пальців здебільшого вже давно здаються під час подання документів на візу.
*
Прем’єр-міністр Румунії заявив, що висуватиме кандидатом у єврокомісари від Румунії євродепутата від соціал-демократів і віцепрезидента Європарламенту Віктора Негреску
*
Президент Франції Емманюель Макрон наприкінці серпня здійснить візит до Сербії, щоб обговорити зміцнення економічних зв'язків між країнами і роль Белграда в секторі штучного інтелекту
*
Французькі ліві звинуватили Макрона у бездіяльності через відбір прем’єра
Автори листа зі звинуваченнями Макрону будуть прийняті 23 серпня о 10:30 ранку в Єлисейському палаці
*
Віцеканцлер Німеччини Роберт Габек застерігає від ризику розпаду урядової коаліції на тлі тривалої суперечки щодо бюджету
*
У Німеччині лідер опозиційного Християнсько-демократичного союзу (ХДС) за 10 днів до земельних виборів у східнонімецьких землях Саксонія і Тюрінгія підтвердив, що його політсила не вступатиме в союз з ультраправою "Альтернативою для Німеччини" (АдН)
*
Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан візьме участь у зустрічі міністрів Європейського Союзу в Брюсселі наступного тижня
*
Президент Болгарії Румен Радев у четвер, 22 серпня, доручив виконувачу обов’язків прем’єр-міністра Димитару Главчеву сформувати новий технічний уряд
*
До України приїхав новий очільник посольства Болгарії Ніколай Ненчев, якого призначив тимчасовий болгарський уряд в обхід проросійського президента Румена Радева
*
Глава польського уряду Дональд Туск провів у Варшаві зустрічі з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді, обговорив припинення війни вУкраїні
*
Чинна президентка Молдови Мая Санду офіційно оголосила про свій вступ у президентські перегони
*
Фінський уряд в суботу підніме українські державні прапори з нагоди Дня незалежності України
*
Фінляндія знизила рівень участі у зустрічах міністрів ЄС в Угорщині через Україну
Фінляндія наголосила – це рішення було ухвалено з урахуванням пріоритетів країни в ЄС, де ключовим напрямком є підтримка України
*
Швеція, Норвегія і Данія хочуть посилити регіональну співпрацю для боротьби зі злочинністю, заявили міністри юстиції цих країн на зустрічі в Копенгагені на тлі сплеску залучення неповнолітніх до діяльності шведських банд
*
Литва продовжила тимчасовий захист для українців до березня 2026 року
*
Нідерланди перебувають у кризовій ситуації щодо надання притулку біженцям, серед яких у скрутній ситуації опинилися й українці після закриття пункту прийму в Утрехті
*
Аналіз супутникових знімків свідчить, що будівництво великого заводу Tesla поблизу Берліна призвело до вирубки близько 500 тисяч дерев
*
ЄС спрямував літаки на допомогу Мадейрі, яка бореться з лісовими пожежами. Вони вже 22 серпня прибудуть з Іспанії на Мадейру
*
Національне агентство з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту Португалії (ANEPC) направить ще 60 осіб на допомогу в боротьбі з лісовою пожежею, яка вже тиждень вирує в автономному регіоні Мадейра
*
У Греції на тлі пожежної загрози оштрафували італійців за багаття на пляжі
Впродовж дня заарештованих доставлять до прокуратури
*
У найближчі три роки Литва планує витратити близько 17,5 млн євро на передбачені заходи з протидії мобільності та адаптацію інфраструктури для захисту кордону з РФ та Білоруссю
*
Фінляндія розмістить 5 тисяч солдатів НАТО біля кордону з Росією
*
Невідомий повітряний обʼєкт упав у населеному пункті Ожехово поблизу міста Ольштин Вармінсько-Мазурського воєводства Польщі, що межує з Калінінградською областю РФ
*
Умєров попросив американських конгресменів пролобіювати надання Україні дозволу на далекобійну зброю
Він також пояснив їм цілі наступу України в Курській області
*
Середня заробітна плата фахівця із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб становитиме 17,9 тис. грн.
*
ЗСУ взяли під контроль ще один населений пункт Курщини
Головнокомандувач доповів про чергове поповнення обмінного фонду
*
Російські війська вдарили по місту Богодухів у Харківській області, загинула людина, є поранені
*
Командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук показав, як українські пілоти б’ють по ворожих мостових переправах на Курському напрямку
*
Партизани провели розвідку 15 бригади радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБЗ) Чорноморського флоту РФ, яка відіграє важливу роль у забезпеченні безпеки та готовності Чорноморського флоту
*
Ситуація на кордоні з Республікою Білорусь залишається без змін, на території РБ поряд із кордоном України не спостерігається збільшення кількості техніки чи особового складу білоруських військ
*
Із тимчасово окупованого Криму загарбники перекидають велику кількість військової техніки у північному напрямку. Колони прямують із районів Севастополя та Перевального
*
На фронті під час виконання бойового завдання загинув інспектор відділення тактичної підтримки патрульної поліції міста Києва старший лейтенант поліції Роман Зеленський
*
У середу, 21 серпня, росіяни обстріляли евакуаційну групу “Фенікс”, коли вони евакуювали людей з міста Українськ Донецької області
*
Служба безпеки України спільно із Силами спецоперацій уразили склади з керованими авіабомбами та паливом на аеродромі Маринівка в РФ
*
У Волгоградській області РФ внаслідок нічної атаки безпілотників виникла пожежа на військовому аеродромі Маринівка, що підтверджується повідомленнями влади, місцевих жителів і супутниковими знімками
*
На Херсонщині вночі внаслідок обстрілу селища Козацького загинув 58-річний місцевий житель, напередодні війська РФ близько 40 разів ударили по селищу, воно було під вогнем безпілотників та артилерії
*
На Сумщині через російські обстріли за минулу добу поранено шестеро осіб
*
Російські війська за минулу добу 113 разів обстріляли з різних видів озброєння прикордонні території Чернігівської, Сумської та Харківської областей, загалом пролунало 392 вибухи
*
Плетенчук - Переважна частина акваторії морів, яка була звільнена від присутності росіян, наразі залишається "сірою" зоною
*
На Харківському напрямку фронту від початку доби 22 серпня тривають чотири бойових зіткнення в районах населених пунктів Вовчанськ та Глибоке
*
Минулої доби на фронті відбулося 134 бойових зіткнення
*
Російська армія захопила три населених пункти під Покровськом у Донецькій області - DeepState
Війська РФ окупували Комишівку, Завітне та Новожеланне і просунулися біля Миколаївки на Покровському напрямку, пише DeepState 22 серпня.
*
За трасу Покровськ-Карлівка точаться бої, бойові дії вже виходять на цю дорогу на Покровському фронті.
*
Фронт наближається до Покровська, Мирнограду, Селідово. В цих містах оголошена евакуація. Для родин з дітьми вже діє примусова евакуація.
*
Фонд державного майна України завершив процес корпоратизації ДП "Фонд аграрних інвестицій", створивши на його основі ТОВ "Державний земельний банк"
*
Верховна Рада України прийняла закон "Про виноград та продукти виноградарства", який приводить у відповідність норми галузевого законодавства з вимогами міжнародних правил виробництва
*
Верховна Рада ухвалила закон №10411, який вносить зміни до Митного кодексу щодо імплементації деяких положень з митних законів Європейського Союзу
*
Посол Чеської Республіки в Україні Радек Пех заявив, що чеські компанії братимуть активну участь у післявоєнній відбудові Дніпропетровської області
*
Верховна Рада ратифікувала Грантову угоду між Україною та Францією на суму 200 млн євро та Рамкову угоду з Південною Кореєю щодо кредитів на суму 2,1 млрд доларів для відновлення та розвитку економіки.
*
Населення продовжує обирати валюту: 10:1 не на користь гривні – ексголова НБУ
Народ «втікає» з гривневих активів в іноземну валюту у 12 разів швидше, ніж у перший рік війни
*
Фонд, що спеціалізується на «сміттєвих» облігаціях, значно перевершив конкурентів, поглинувши борги українських компаній
Arkaim володіє борговими зобов'язаннями таких державних компаній, як «Нафтогаз» та «Укрзалізниця», а також гірничо-металургійного холдингу «Метінвест»
*
Фонд Arkaim Advisors завдяки вкладенням у цінні папери українських компаній отримав найвищу дохідність на ринку
*
"Епіцентр К" залучив у ПриватБанку 400 млн грн на розширення та енергообладнання
*
Мережа «Аврора» викупила у Dragon Capital зруйнований склад під Києвом
*
Логістична компанія KTL Ukraine стала частиною холдингу МХП
Антимонопольний комітет дав «зелене світло», і угода завершилася в липні
*
Fintech Farm Дубілета підписала стратегічне партнерство з Visa
*
Експансія продовжується: Нова пошта планує вийти на ринки Австрії та Нідерландів
*
Рада з відновлення «Охматдиту» обрала керівництво і планує зустріч із благодійним фондом лікарні
*
Україна та Норвегія домовилися, що так званий "транспортний безвіз" між країнами продовжить діяти до 30 червня 2025 року
*
Україна в липні 2024 року збільшила виробництво сталі на 18%
Країна також зберегла 20-те місце в рейтингу Worldsteel
*
Ініціатива уряду про національний кешбек за купівлю українських товарів є популістською, і Верховна Рада її не підтримає
*
Пастка для малого бізнесу: чому нові вимоги податкової викликали протест в інтернет-провайдерів
Підприємці б'ють на сполох через вимогу перейти зі спрощеної на загальну систему оподаткування
*
Рівень споживання електроенергії в Україні продовжує зростати внаслідок спекотної погоди у більшості областей
*
Місто Херсон частково залишився без світла через російський удар по обʼєкту критичної інфраструктури
*
У четвер, 22 серпня, Україна залучатиме аварійну допомогу зі Словаччини для підтримки балансу в енергосистемі
*
"Укрзалізниця" з 6 вересня призначає на постійній основі курсування поїзда Інтерсіті+ між Києвом та Одесою
*
Корея профінансує закупівлю 20 поїздів Hyundai для України
Рада ратифікувала угоду, яка надасть кредитні кошти для розширення рухомого складу "Укрзалізниці"
*
Залізничники на кордоні з Україною працюватимуть у бронежилетах
*
Висоцький - В Україні виробляється 70-80% необхідних ринку видів сільськогосподарської техніки, налагодження виробництва решти - питання часу
*
90,9 млн грн виплатили українські банки аграріям за програмою часткової компенсації (25%) вартості сільськогосподарської техніки та обладнання українського виробництва
*
Фонд державного майна призначив на 6 вересня аукціон з приватизації єдиного майнового комплексу "Білгород-Дністровський морський торговельний порт"
*
Фахівці "Укргазвидобування" запустило свердловину із дебітом 107 тис. куб. м газу на добу
*
Угорська MOL відповідатиме за транзит нафти через Україну
*
У законопроєкті №11083 про врегулювання термінології при впровадженні "розумних мереж" міститься положення, що дозволяє ТОВ "Оператор ГТС України" запроваджувати особливий режим експлуатації магістральних газогонів
*
Кличко - Відновлювальні роботи на перегоні між станціями метро "Деміївська" та "Либідська" перебувають на завершальному етапі, поновити рух поїздів планують на початку осені
*
У Києві планують побудувати ТЕЦ, що працюватимуть на відходах
Нові станції допоможуть одночасно боротися зі сміттям і забезпечувати киян теплом та електроенергією
*
Управління державної охорони України 13 серпня за результатами тендеру замовило ТОВ "ВіДі Еліт" автомобілів на 9,81 млн грн.
*
На відновлення водопостачання на Херсонщині Кабмін виділив понад 107 мільйонів
*
РНБО зняла санкції з власника «Юнігран»: чотири кар'єри знову запрацювали
Скасування санкцій відновлює роботу чотирьох ключових кар'єрів у Житомирській області
*
Кабінет міністрів України ухвалив постанову про інформаційно-комунікаційну систему "е-Консул", яка забезпечить якість та доступність сервісів МЗС для громадян України за кордоном
*
Детективи Територіального управління Бюро економічної безпеки у Чернівецькій області оголосили підозру одному з організаторів каналу контрабанди сигарет
*
ДБР відкрило понад 400 кримінальних проваджень щодо ТЦК з початку повномасштабного
Вже доведені судом незаконно привласнені суми становлять 114 млн грн
*
ВАКС скасував підозру ексдепутату Грановському за махінації з ОПЗ на 93 млн грн
САП заявляє, що «категорично не погоджується із цим рішенням» і оскаржуватиме його
*
Президент продовжив санкції проти Шарія ще на 10 років
Обмеження застосували також до його дружини, Ігоря Гужви та інших
*
«Я ніколи не виходив із партнерства»: Мартинов розпочинає судову битву проти Боголюбова та Коломойського
Бізнесмен звинувачує партнерів у спробах виключити його з групи «Приват» і готується відстоювати свої права в суді
*
БЕБ завершило розслідування стосовно Коломойського у справі на 5,3 мільярда
*
Нафтобазу в Пролетарську Ростовської області, що спалахнула після атаки дронів у неділю, не можуть загасити вже чотири доби, попри те, що до ліквідації пожежі залучено авіацію МНС, спеціальні потяги та понад 500 рятувальників, у тому числі із сусідніх регіонів
*
ISW - Кремль запустив складну інформаційну кампанію, спрямовану на обґрунтування своїй внутрішній авдиторії, чому Росія надає перевагу збереженню ініціативи на сході України, а не негайному виведенню українських військ із Курської області
*
У Чорному й Азовському морях російські кораблі наразі відсутні

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Великий держбанк Киргизстану "Айыл Банк" оголосив про призупинення переказів з російських карт та рахунків клієнтів "Сбербанку" на невизначений термін
***
Компанія PwC повідомила клієнтам у Китаї, що очікує від влади шестимісячної заборони на ведення бізнесу в країні
***
Італійські промисловці купують російський метал, чим фінансують агресію РФ - CEO "Метінвесту"
***
Доходи Саудівської Аравії від експорту нафти в червні впали до 17,7 млрд дол до трирічного мінімуму
***
Індія обігнала Китай як найбільшого імпортера російської нафти в липні, оскільки китайські нафтопереробники стали купувати менше сировини через зниження прибутку від виробництва пального. Частка російської нафти в загальному імпорті Індії у липні досягла рекордних 44%, що дорівнює 2,07 млн барелів на добу
***
Голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі має намір відвідати Курську атомну електростанцію в Росії наступного тижня
***
У липні 2024 року сума не виплачених заробітних плат працівникам в Росії стала більшою на 1,09 млн дол (100,5 млн рублів)
***
У червні товарообіг Росії та Євросоюзу (ЄС) становив 4,9 млрд євро, опустившись на 10%. Це найнижчий показник з вересня 1999 року, коли товарообіг дорівнював 4,6 млрд євро
***
Китай вирішив покарати компанію з «великої четвірки» за провал аудиту збанкрутілого забудовника Evergrande
***
Xiaomi отримала $12,5 млрд доходу після старту продажів електромобіля SU7
***
Турецькі спецслужби затримали в країні громадянку Фінляндії, яка поїхала на відпочинок, вважаючи її курдською терористкою; у її родині всі звинувачення відкидають
***
Прокуратура німецького міста Фленсбург, що у землі Шлезвіг-Гольштейн, розслідує інцидент із прольотом невпізнаних безпілотників над промисловою зоною, де розташована зупинена атомна електростанція
***
Віцепрем'єр Сербії засудив заборону РПЦ в Україні та згадав про сатаністів
20 серпня Верховна Рада в цілому ухвалила закон №8371 про заборону в Україні діяльності релігійних організацій, пов'язаних з Росією
***
Міністерство оборони Фінляндії завершило розробку законопроєкту, який пропонує повністю заборонити операції з нерухомістю в країні для російських громадян та юросіб
***
В Італії поліція заарештувала в четвер чотирьох членів неофашистського бойового угрупування CasaPound за напад на італійського журналіста Андреа Джолі в Турині минулого місяця
***
Цієї середи у паризькому аеропорту Орлі скасували рейс, що мав прямувати до Монпельє, після анонімного повідомлення про нібито вибухівку на борту
***
Угорський уряд Віктора Орбана у міграційній суперечці з ЄС заявив, що готовий надавати мігрантам і шукачам притулку безкоштовні квитки в один бік до Брюсселя
***
У Раді Європи засудили Росію за погрози журналістам, які висвітлювали події на Курщині
Після репортажу проросійські блогери підбурювали до насильства в інтернеті та погрожували вбивством Баттістіні та Трайні
***
Французький есмінець у складі місії ЄС врятував 29 моряків з нафтового танкера під грецьким прапором, який зазнав нападу в Червоному морі
***
Прем'єр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що заборона політичних партій – це "демократичний процес"
***
Грузинський проросійський олігарх Бідзіна Іванішвілі, засновник партії влади "Грузинська мрія" напередодні парламентських виборів 26 жовтня заявив, що на порядку денному будь-якої миті може постати питання про відновлення територіальної цілісності країни
***
Як проросійська керівна партія Грузії хоче розірвати із Заходом і помиритися з РФ
Напередодні осінніх виборів в керівній партії Грузії "Грузинська мрія", яка почала втрачати рейтинги, назвали громадянам чотири причини, чому потрібно підтримати партію задля отримання нею конституційної більшості у парламенті.
Серед іншого, вони обіцяють внести зміни в конституцію, що дозволить провести формальне об’єднання з окупованими територіями. Слід зауважити, що якщо це і відбудеться, то, вочевидь, на прийнятних для РФ умовах.
Про те, як правляча партія Грузії намагається за будь-яку ціну посилити свою владу і остаточно розірвати зв’язки із Заходом, читайте в статті редактора "Європейської правди" Юрія Панченка 4 кроки до розриву із Заходом: як влада Грузії планує "узаконити" свою дружбу з Росією. Далі – стислий її виклад.
"Грузинська мрія", вкотре закликавши громадян проголосувати за неї на виборах у жовтні, оголосила чотири причини, навіщо їй потрібна саме конституційна більшість.
Перш за все (і це застаріла ідея-фікс нинішньої грузинської влади), конституційна більшість необхідна для "якісного оздоровлення політичної системи". Під цим мається на увазі заборона ключової опозиційної партії "Єдиний національний рух". І не лише її.
Такий план як мінімум свідчить про те, що і після виборів у партії влади не планують добиватися порозуміння із Заходом – заборона більшості (або декількох ключових) опозиційних партій, безумовно, стане червоною лінією для ЄС та США.
Ще одна червона лінія – прийняття вже анонсованих "Грузинською мрією" законопроєктів про "боротьбу з ЛГБТ-пропагандою". Ще на початку року у партії влади анонсували такі зміни, заявивши про старт загальнонаціонального обговорення необхідності "захисту суспільства від псевдоліберальної ідеології".
І якщо тоді це здавалося лише передвиборчою маніпуляцією грузинської влади, то зараз виглядає, що в офіційному Тбілісі мають намір довести цю заборону до кінця, тим самим остаточно поховавши можливості порозуміння із Заходом.
Варто уточнити, на офіційному рівні керівна партія уникає говорити про розрив із Заходом та відмову від курсу на членство в ЄС та НАТО.
Втім, у заяві "Грузинської мрії" є ще один пункт, який виглядає ще більш сенсаційно.
Йдеться про необхідність внесення змін до конституції "у разі відновлення територіальної цілісності Грузії мирним шляхом".
У заяві "Грузинської мрії" зазначено, що "події навколо Грузії розвиваються дуже динамічно", а тому "будь-якої миті" треба бути готовими до можливості відновити територіальну цілісність.
Варто зазначити, що цей пункт передвиборчих обіцянок "Грузинської мрії" відповідає чуткам, що давно циркулюють країною, про нібито домовленість Тбілісі з Кремлем про повернення окупованих територій.
Згідно з цією гіпотезою, відновлення територіальної цілісності має стати "компенсатором" Грузії в обмін на остаточну відмову від прозахідного курсу. Об’єднання нібито має пройти у рамках конфедерації.
Останнє дозволяє РФ не лише зберегти повний контроль над окупованими територіями, але й посилити свій вплив на Тбілісі.
І нарешті – одну конституційну реформу у "Грузинській мрії" воліють залишити у таємниці.
Хай там як, а реалізувати ці плани можливо лише за умови отримання конституційної більшості.
Особливістю нинішніх виборів є те, що вперше вони проходять виключно за пропорційною системою. А відповідно, вкрай сумнівно, що за умови чесних та справедливих виборів "Грузинська мрія" зможе отримати таку бажану конституційну більшість.
Та потреб проводити хоча б відносно чесні вибори у "Грузинської мрії" вже немає…
Докладніше – у матеріалі Юрія Панченка 4 кроки до розриву із Заходом: як влада Грузії планує "узаконити" свою дружбу з Росією.
***
Держана транспортна компанія «Грузинська залізниця» (ГЗ) розірвала багатомільйонний контракт на закупівлю локомотивів російського виробництва через санкції США
***
Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у Болгарії значно знизився рівень схвалення Росії та її лідера Владіміра Путіна
***
Командувач литовськими Збройними силами Раймундас Вайкшнорас заявив, що наразі спостерігається помітне скорочення російських сухопутних військ у Калінінградській області
***
Федеральна прокуратура Німеччини напередодні висунула звинувачення двом чоловікам прихильників ІДІЛ у підготовці стрілянини біля парламенту Швеції в центрі Стокгольма
***
Австрійська ультраправа Партія свободи (FPÖ), якій пророкують перше місце на парламентських виборах восени, у своїй передвиборчій програмі заявляє про намір зупинити виплати до Європейського фонду миру, із якого ЄС допомагає Україні зброєю
***
Прикордонна служба Фінляндії отримала нові повноваження щодо здійснення радіотехнічного моніторингу на кордоні з Росією
***
Голова Волгоградської області заявив про пожежу на військовому аеродромі після удару дронів
В аеропорту Волгограда після атаки дронів обмежили приймання і відправлення літаків
***
Microsoft обмежить доступ до частини своїх підписок у росії з 2 вересня
***
Федеральна рада Швейцарії ухвалила подальші обмеження 14-го пакету санкцій ЄС проти росії. Ці заходи набудуть чинності 27 серпня, повідомляє пресслужба уряду Швейцарії.
У відомстві нагадали, що 14 пакет санкцій ЄС проти росії включає уточнення з приводу заборони на імпорт російських алмазів.
Як зазначили у швейцарському уряді, такі заходи набудуть чинності 27 серпня. При цьому 9 липня до санкційного списку Швейцарії вже було включено 69 фізичних і 47 юридичних осіб.
Нагадаю
24 червня Рада Європейського Союзу ухвалила 14 пакет економічних та індивідуальних санкцій проти рф у відповідь на її агресію в Україні.
Зокрема, заходи були спрямовані проти експорту російського скрапленого природного газу (СПГ). Санкції забороняють перевалку СПГ до ЄС для подальшого відправлення до третіх країн. При цьому імпорт до країн Євросоюзу заборонено не було.
Також компаніям ЄС, які діють за межами росії, заборонили підключатися до російського аналога SWIFT — Системи передачі фінансових повідомлень (СПФБ).
***
Україна вдарила ракетами по порому з паливом у порту «Кавказ» у Краснодарському краї
***
Білгородський та Брянський губернатори заявили про відсутність грошей на тероборону
***
У терміновиків у Курській області почали відбирати телефони
***
"Це проблеми силових структур". Путін відмовився вважати себе відповідальним за безпеку Курської області
***
«Це може тривати й рік». Росія не поспішатиме зі звільненням Курської області
***
Губернатор Брянської області повідомив про спробу прориву з боку України
***
Путін без папірця не зміг назвати російські регіони, що потрапили під атаки ЗСУ
***
Путіна попередили, що Білгород узимку може залишитися без опалення
***
У Ростовській області почали масово розпродувати нафтобази після пожежі у Пролетарську
***
Після відходу іноземних консалтингових компаній російський бізнес почав робити економічні прогнози на картах Таро
***
РФ задіяла кораблі, що потрапили під санкції ЄС, для експорту нафтопродуктів - LSEG
***
Гірничо-металургійна група Мечел після нових санкцій США з другого кварталу переорієнтувала продаж вугілля на внутрішній ринок, але EBITDA у першому півріччі знизилася під тиском цін на вугільну продукцію.
У лютому цього року найбільший у РФ виробник енергетичного вугілля СУЕК та Мечел потрапили до нового списку санкцій США.
«В умовах торгових обмежень, зумовлених новими зовнішніми санкціями, основний акцент у звітному періоді ми зробили на переформатуванні структури продажу. Практично весь обсяг вугільної продукції на адресу третіх осіб у другому кварталі було відправлено російським замовникам», - сказав голова компанії Олег Коржов, слова якого наведено у повідомленні.
***
"Почалася паніка". Російським заводам загрожують масові банкрутства через зупинення постачання сировини Китаєм
***
Посла Білорусі викликали до Міністерства закордонних справ Казахстану за інтерв'ю президента Олександра Лукашенка, в якому той розкритикував зовнішню політику союзної республіки. Глава МЗС Мурат Нуртлеу закликав Мінськ "об'єктивно оцінювати позицію Астани щодо поточних процесів".
Він зазначив, що «Казахстан проводить збалансовану та мирну зовнішню політику відповідно до Статуту ООН та основоположних норм міжнародного права», а також висловив переконання, що всі розбіжності між державами мають вирішуватися дипломатичними засобами.
Окремо Нуртлеу підкреслив, що «у геополітичній ситуації», що склалася, дії президента країни Касим-Жомарта Токаєва на зовнішньому напрямі «показали свою ефективність».
Раніше Лукашенко звинуватив Казахстан та деякі інші країни СНД у тому, що вони хочуть від Росії «чогось взяти, а натомість нічого не дати». «Ми не починаємо юлити, як деякі наші пострадянські держави. <…> Так справа не піде. Давайте разом! Це час недалеко, коли прийдете ще до тієї ж Росії і проситимете підтримки та допомоги», — заявив він в інтерв'ю телеканалу «Росія».
Лукашенко нагадав, що коли «у Казахстані щось трапилося», маючи на увазі січневі протести 2022 року, республіка звернулася не до Китаю, Індії чи Пакистану, а до Росії та Білорусі: «От „Путін, Лукашенку, допоможіть!“ І ми перекинули туди [миротворців ОДКБ] протягом полудня — наші вже літаки приземлялися там у Казахстані. Утихомирили».
Після початку війни в Україні Казахстан офіційно не приєднався до західних санкцій проти Росії, проте намагався дотримуватися основних торгових обмежень, побоюючись вторинних заходів. Нещодавно віце-прем'єр республіки Серік Жумангарин заявив, що влада не стане «сліпо» виконувати все, що встановлює Захід щодо Москви.
Заяви Лукашенка обурили не лише Казахстан. У тому ж інтерв'ю білоруський президент розкритикував політику керівництва Вірменії щодо зближення із західними країнами. «Ну кому вірмени потрібні, окрім нас? Нікому вони не потрібні. Нехай розвивають свою економіку та орієнтуються на те, що в них є. Яка Франція, який [президент Емманюель] Макрон? Завтра не буде Макрона, і всі забудуть про цю Вірменію», - заявив він. Після цього будівлю посольства Білорусі в Єревані закидали яйцями, помідорами та картоплею.
У червні Вірменія відкликала свого посла з Мінська для консультацій. Це сталося після того, як прем'єр республіки Нікол Пашинян звинуватив Лукашенка у допомозі Азербайджану у нещодавній війні проти Вірменії та відмовився відвідувати Білорусь.
Раніше з'ясувалося, що Лукашенко був у курсі планів Баку щодо вторгнення у Нагірний Карабах у 2020 році. На зустрічі з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим у середині травня білоруський президент назвав «визвольною війною» 44-денні бойові дії в регіоні восени того року, згадавши, як вони з Алієвим дійшли висновку, що «у війні можна перемогти».
***
Росія налагоджує постачання танкерами тіньового флоту з підсанкціонованого «Арктик СПГ-2»
***
"Арктик СПГ-2" переніс терміни будівництва третьої лінії заводу на 2028 р.
***
Глави урядів Росії та Китаю домовилися про відкриття нових філій та дочірніх банків у двох країнах
***
У Нижегородській області знайшли в'язницю з тортурами для російських військових
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім