Фейки тижня пропаганди рф: Захід “зливає” Зеленського, масові розстріли на Курщині, хімічні атаки та мобільні крематорії

Фейки тижня пропаганди рф: Захід “зливає” Зеленського, масові розстріли на Курщині, хімічні атаки та мобільні крематорії

Група “Інформаційний Спротив” продовжує уважно стежити за медіапростором та викривати добірні фейки роспропаганди у рамках щотижневої рубрики. Наразі до уваги пропонуються найбільш резонансні опуси кремлівських фейкоробів.

Рефрижератори для тіл

Ворожі TG-канали поширюють фото оголошення, начебто розміщеного на одній з вулиць міста Суми, про пошук водіїв з фургоном-рефрижератором.

За словами ru-пропагандистів, це пов’язано з операцією ЗСУ в курській області.

Верифікувавши інформацію в головного лікаря «Клінічної лікарні №5» міста Суми Леоніда Бондаренка, ЦПД повідомляє, що поширюване повідомлення та фото оголошення – черговий фейк.

Ворог прагне створити враження, що операції Збройних Сил України, зокрема в курській області, неефективні та приречені на провал. Нав’язування цього наративу, на думку ru-пропагандистів, має підірвати довіру до української армії та керівництва країни серед населення.

На вказаній рашистами вулиці давно немає моргу. Працівники медзакладу подібних оголошень також не знайшли. Крім того, за вказаним в оголошенні номером телефону відповідає дівчина, яка не з Сум і не пов’язана з перевезеннями.

Мобільні крематорії та мародери у Сумах

ЦПД зафіксував чергову хвилю дезінформаційних публікацій довкола подій у Курській області.

Серед наративів, які розповсюджує російська пропаганда, є такі:

«Масове мародерство». З метою дискредитації українських військових російська пропаганда масово поширює відео, які нібито свідчать про мародерство військовослужбовців ЗСУ у курській області. Водночас у мережі наявна велика кількість записів, як саме місцеві жителі грабують магазини, що залишилися без нагляду в умовах бойових дій.

«ЗСУ беруть у заручники всіх чоловіків». ru-пропаганда продовжує спроби звинуватити ЗСУ у знущаннях з цивільних жителів курської області, поширюючи відео, на якому буцімто українські військові заводять до кузова вантажівки групу чоловіків. Ворожі медіа стверджують, що чоловіки нібито цивільні, і їх «беруть у заручники», хоча більшість з них – у військовій формі.

«Руйнування могил». Пропагандисти активно поширюють відео, на якому український військовий збиває герб рф з символічного прикордонного стовпа на вході до кладовища прикордонників у курській області, заявляючи, ніби йдеться про «осквернення могил».

«Мобільні крематорії». Тиражується фейк про доставку у Суми мобільних крематоріїв, з використанням яких українська влада нібито планує знищити «тисячі» тіл загиблих у курській області військових. Дописи супроводжуються фото такого крематорію на тлі зимової погоди.

«Звірства іноземних найманців». російські пропагандисти продовжують бездоказово розповідати про іноземних найманців, які нібито «чинять звірства» у курській області. У такий спосіб росіяни намагаються звинуватити у причетності іноземних держав до операції у курській області для просування наративу про «війну з НАТО».

Конфлікт між Сирським та Зеленським

Пропагандистські ресурси рф посилили дезінформаційні вкиди про нібито конфлікти між Президентом Володимиром Зеленським та Головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським.

Поширюються різноманітні конспірологічні наративи, буцімто О. Сирський «таємно готував» операцію на Курщині, через що його тепер «зливає» політичне керівництво.

“Водночас ворог поширює фейки про нібито політичні амбіції та «підкилимні плани» начальника Головного управління розвідки МОУ Кирила Буданова.

Для озвучення деяких тез пропагандисти використовують президента білорусі олександра лукашенка. Одночасно поширюються наративи, що операцією на Курщині Україна зірвала можливість переговорів, і тепер Захід буцімто «шукає заміну Зеленському”, – йдеться у повідомленні.

Захід зливає Зеленського

У ЦПД спростували черговий фейк російської пропаганди щодо президента України Володимира Зеленського.

Брехня: на Заході вже готують заміну президенту України Володимиру Зеленському, його починають поступово «зливати». Таке в інтерв’ю кремлівським пропагандистам заявив міністр закордонних справ рф сергій лавров.

Насправді ця заява – частина інформаційної спецоперації рф. Вона почалася 13 серпня із заяви служби зовнішньої розвідки (сзр) росії про те, що США нібито «планують замінити президента Зеленського на «когось іншого».

У якості «можливої заміни» сзр і фейкороби називали зокрема ексочільника МВС України Арсена Авакова. Серед учасників операції, які поширювали цю маячню, були традиційні «балакучі голови» пропаганди, такі як Ларрі Джонсон і Скотт Ріттер. російська пропаганда вже не перший рік пророкує «військовий переворот» чи «третій Майдан» в Україні, а протягом 2024 року поширює тезу про «нелегітимність» президента України.

Наголошено, що поточна спецоперація спрямована на посилення стратегічних російських наративів про «зовнішнє управління» та «неспроможну державу».

Хімічна атака, масові розстріли та трофейні ікони на Курщині

Роспропаганда видала чергову хвилю дезінформаційних публікацій довкола таких тем:

«Хімічна атака ЗСУ». Пропагандисти ворога заявляють, що Україна буцімто застосувала у курській області хімічну зброю, щоб прорвати оборону росіян. Жодних доказів, які б підтверджували ці слова, звісно, немає.

«Масові розстріли цивільних». У ворожих медіа продовжують з’являтися фантастичні історії про «усіяні тілами цивільних людей дороги» та «розстріляні сім’ї». Ці розповіді пишуться нібито зі слів евакуйованих жителів курської області.

«Мародерство під чужим прапором». Щоб виправдати своїх солдатів, які вчиняють злочини у зоні бойових дій, роспропагандисти розповідають, що українські військові нібито вчиняють мародерство у селах на курщині, переодягнувшись у російську форму.

«Трофейні ікони». росіяни поширюють фейк, що буцімто на одному з популярних українських сайтів з оголошеннями з’явилося багато повідомлень про продаж ікон, нібито викрадених військовими ЗСУ у курській області. Проте насправді таких оголошень на сайті маркетплейсу немає.

«Дивовижні історії евакуації». Суттєво збільшилася кількість публікацій, у яких пафосно розповідається, як жителі курської області «пішки під українськими ракетами» евакуйовувалися зі своїх населених пунктів. Також з метою дискредитації військових ЗСУ з’являються документальні фільми про біженців та волонтерів, у яких йдеться про «звірства українських нацистів».