"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Понад 200 ракет та десятки безпілотників. «Хезболла» завдала «удару відплати» по Ізраїлю
*
Уряд і правляча партія Південної Кореї домовилися про просування програми сертифікації акумуляторів для електромобілів, оскільки влада прагне зменшити занепокоєння громадської безпеки після серії пожеж, пов'язаних з електромобілями
*
Голова Федеральної резервної системи (ФРС) США Джей Пауелл заявив, що готовий знизити процентні ставки в США у вересні, оскільки він попередив, що "ризики зниження" на ринку праці зросли
*
Міністр оборони США Ллойд Остін обговорив з ізраїльським колегою Йоавом Галлантом оборону Ізраїлю від нападів підтримуваного Іраном ліванського угруповання "Хезболла"
*
У Білому домі прокоментували обмін ракетними ударами між Ізраїлем і ліванським угрупуванням "Хезболла" вранці у неділю, 25 серпня.
Про це заявив офіційний представник Ради національної безпеки в Білому домі Шон Саветт, якого цитує Reuters.
За його словами, ескалація конфлікту між Ізраїлем і "Хезболлою" викликала побоювання з приводу ширшого регіонального конфлікту, до якого можуть бути залучені як Сполучені Штати, так і Іран.
Президент Джо Байден уважно стежить за розвитком подій, додав представник президентської адміністрації.
"За його вказівкою американські високопосадовці постійно спілкуються зі своїми ізраїльськими колегами. Ми продовжуватимемо підтримувати право Ізраїлю на самооборону і працюватимемо над стабільністю в регіоні", – зазначив Саветт.
Близько 100 ізраїльських літаків завдали ударів по більш ніж 40 пускових установках "Хезболли" на півдні Лівану, тоді як "Хезболла" заявила, що запустила безпілотники і понад 320 ракет "Катюша" в напрямку Ізраїлю і вразила 11 військових цілей.
Як зазначили представники угруповання, цей обстріл завершив "першу фазу" її відповіді на вбивство Ізраїлем минулого місяця їхнього командира Фуада Шукра, але повна відповідь займе "деякий час".
Раніше повідомляли, що голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун розпочав неоголошений візит на Близький Схід, щоб обговорити шляхи уникнення нової ескалації на тлі ризику атаки Ірану на Ізраїль.
Він заявляв, що у США заявили, що уважно стежать за будь-якими ознаками того, що Іран виконає свої погрози і здійснить атаку на Ізраїль.
*
Ескалація між Ізраїлем та угрупованням "Хезболла" викликає побоювання з приводу виникнення ширшого регіонального конфлікту, до якого можуть бути залучені США та Іран
*
Сполучені Штати Америки і Південна Корея наступного тижня розпочнуть у Японському морі масштабні військові навчання з висадки морського десанту на східному узбережжі Кореї, в яких будуть задіяні десятки бойових літаків і кораблів союзників
*
Трамп запускає криптовалютну платформу
*
Безпрецедентний юридичний крок може дозволити Трампу відкласти винесення вироку за замовчування до дня виборів
Експерти передбачають, що Трамп ось-ось використає свої нові повноваження щодо недоторканності, щоб зробити безпрецедентний юридичний крок, який заморозить його вирок на кілька місяців.
*
Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA) заявило, що поверне космічний корабель Boeing Starliner на Землю без астронавтів Бутча Вілмора та Суні Вільямс на борту. Космонавти залишаться на Міжнародній космічній станції до 2025 року
*
Протягом наступних пʼяти років Канада виділить UNESCO 10 млн канадських дол. (близько 7,7 млн дол. США) на допомогу в організації реінтеграції українських дітей, які повертатимуться з-за кордону.
Про це оголосили у Міністерстві закордонних справ Канади.
«Канада надасть UNESCO 10 млн дол. протягом 5 років на втілення проєктів, що сприятимуть реінтеграції дітей, які повертаються до України із сусідніх країн, в тому числі тих, яких незаконно вивезла Росія», - йдеться у поширеній заяві.
Зазначається, що ці кошти також «підвищать якість сімейних форм опіки та послуг захисту вразливих дітей».
У відомстві зауважили, що цього року Канада вже виділила Україні більше як 21,5 млн дол. США гуманітарної допомоги. Загалом же після початку повномасштабного російського вторгнення до України, загальний обсяг фінансової, військової та гуманітарної допомоги Канади Україні перевищив 15 млрд дол. США.
Цього тижня в Україні з візитом перебував міністр міжнародного розвитку Канади Ахмед Хуссен. Під час перебування в Києві він оголосив про виділення Канадою 5,7 млн дол. США на роботу гуманітарних організацій з підтримки українських дітей.
*
У Львові завершився Третій світовий форум українознавчих суботніх і недільних шкіл, який зібрав понад 200 учасників з України та 28 країн світу.
Під час дискусій йшлося про основні виклики перед українським шкільництвом у світі. Серед них – відсутність державної підтримки суботніх і недільних шкіл діаспори, відсутність фахового кадрового забезпечення, проблеми в організації освітнього процесу, відсутність психологічної підтримки, а також асиміляція українських дітей у країнах перебування.
За офіційними даними, до країн Євросоюзу вимушено переїхали 600 тисяч українських дітей. Водночас, за неофіційними даними, йдеться про понад мільйон неповнолітніх, розповіла голова СКВОР СКУ Любов Любчик, в інтервʼю для "Першого Західного" за підсумками форуму.
"Не всі батьки розуміють важливість і необхідність українознавчої освіти за кордоном. Є батьки, які хочуть настільки швидко асимілюватися, розчинитися у країні їхнього перебування, що вони деколи забувають про найважливіше", – каже Любчик, але додає, що, на щастя, більшість батьків таки підтримують звʼязок з Україною.
Українські школи є одними з ключових інституцій українського громадського життя за межами України, наголосив президент СКУ Павло Ґрод під час промови до учасників форуму. "Ми повинні прищеплювати українським дітям у діаспорі знання та навички не лише говорити українською, але й здатність і бажання захищати інтереси України та будувати міжнародну підтримку для України. Без цієї міжнародної підтримки існування України під загрозою. Ваша роль як освітян надзвичайно важлива для майбутнього України", – наголосив він.
Цьогоріч форум присвятили пам’яті Анни Кісіль та Стефана Романіва – видатних лідерів СКУ та діячів українського руху за кордоном.
Захід, партнером якого стала Світова координаційна виховно-освітня Рада (СКВОР) СКУ, відбувся з 21 по 23 серпня.
*
Канадці обіцяють побудувати нове місто на території старого аеропорта, при цьому забудовник прагне зберегти особливості летовища, включно з ангарами та злітно-посадковою смугою
На зведення міста у Канаді, яке поки немає назви, та його інфраструктури, планується витратити мінімум $22 млрд. Будівництво розпочатиметься на території колишнього закритого аеропорту Дуансв'ю в Торонто. Летовище проіснувало в Торонто з 1929 по 1996 роки, і в 2018 році було продане компанії Northrest Developments. Про це пише The Wall Street Journal.
*
Прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер готує промову, в якій попередить, що зміни, необхідні для вирішення численних проблем країни, займуть багато часу.
Проєкт промови Стармера наводить Reuters.
Після обрання прем'єр-міністром Стармер неодноразово звинувачував колишній консервативний уряд у тому, що він залишив Британію у занедбаному стані, що, за його словами, дозволило "головорізам" спровокувати антимігрантські заворушення цього місяця.
"Ми успадкували не просто економічну чорну діру, а суспільну чорну діру, і саме тому ми повинні діяти і робити речі по-іншому. Частково це означає бути чесними з людьми щодо вибору, який стоїть перед нами, і того, наскільки це буде важко. Відверто кажучи, ситуація погіршиться, перш ніж стане кращою", – йдеться у проєкті промови британського прем’єра.
За його словами, нездатність консервативного уряду вирішувати проблеми поглибила тріщини в суспільстві, що ускладнило боротьбу з учасниками заворушень.
Стармер планує сказати, що його уряд зробив "перші кроки на шляху до змін, за які проголосували люди" 4 липня.
"Я не буду ухилятися від прийняття непопулярних рішень зараз, якщо це буде правильно для країни в довгостроковій перспективі. Ось що означає уряд служіння", – наголошується в його промові.
Нагадаємо, наприкінці минулого місяця 17-річний підліток напав із ножем на дітей і дорослих у місті Саутпорт на північному заході Англії, в результаті загинули троє дівчат.
Дезінформація про особу нападника підживила масові антиіммігрантські протести по всій Британії.
*
Голова комітету Бундестагу у закордонних справах, соціал-демократ Міхаель Рот із партії Олафа Шольца вважає, що запланований міжнародними партнерами кредит для України на 50 млрд доларів має надійти Києву на додаток до існуючої двосторонньої військової допомоги з боку Німеччини, а не замість неї
*
Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні розповів, що в нього заплановані переговори з його колегою з Ірану Алі Багері
*
Торік митна служба Норвегії здійснила 1 847 вилучень наркотиків – більше, ніж за попередні 10 років – у тому числі вилучили рекордну кількість кокаїну
*
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск визнав, що не має підтримки в парламенті для пом'якшення закону про аборти, який є одним з найбільш жорстких в Європі
*
На португальському острові Мадейра рятувальникам вдалось взяти під контроль велику лісову пожежу за допомогою двох іспанських пожежних літаків
*
Литва виділить 35 млн євро на закупівлю РЛС і обладнання для розмінування, а також планує поставити понад 5 тисяч дронів вітчизняного виробництва до кінця осені
*
Латвія та Україна підписали меморандум про взаєморозуміння щодо кібербезпеки, який створить юридичні рамки для співробітництва та забезпечить використання технічних і людських ресурсів у цій сфері
*
Ворог уночі вдарив по готелю в Краматорську в Донецькій області - постраждали журналісти з України, США та Британії. Громадянка Польщі Моніка Андрушевська також постраждала внаслідок російського ракетного удару
*
Бійці Державної прикордонної служби України знищили на Краматорському напрямку зенітно-ракетний комплекс російських військ «Стріла-10» та ворожий танк Т-62
*
Російські військові завдали удару безпілотником по автомобілю групи «Фенікс», коли вони евакуювали людей з Українська Донецької області
*
ОТУ «Харків» - Після початку Курської операції у Харківській області спостерігається полегшення у питанні дії тактичної авіації росіян
*
На Харківщині тактика штурмів РФ залежить від місцевості. Наприклад, на напрямку Глибоке-Липці росіяни застосовують тактику приманки — посилають штурмові групи і відстежують, як українці наносять по них вогневе ураження
*
Наразі є певні позитивні моменти у військових щодо витіснення росіян із Харківської області, але українські захисники не можуть онлайн коментувати тактичні епізоди, які відбуваються просто зараз
*
На агрегатному заводі у Вовчанську заблокований ворожий підрозділ – ОТУ «Харків»
Їхню кількість ЗСУ не називають
*
У Херсоні двох чоловіків госпіталізували з пораненнями внаслідок атаки російських БПЛА, один з постраждалих у тяжкому стані
*
На південному напрямку українські оборонці минулої доби знищили 40 одиниць озброєння та військової техніки російських загарбників, зокрема зенітний ракетний комплекс "Тор" і реактивну систему залпового вогню БМ-21 "Град"
*
ISW - Завдання далекобійних ударів українською армією по російських військових цілях у тилу мають вирішальне значення, а передислокація авіації РФ не позбавляє користі ATACMS проти інших цілей
*
На фронті протягом минулої доби зафіксовані 160 бойових зіткнень, бої тривали на десяти напрямках, найнапруженішою ситуація була на Покровському
*
В Україні у липні 2024 року укладено 651 кредитний договір на 2,2 млрд грн із із часткою зобов’язань за основним боргом, гарантованих державою
*
Перелік сільськогосподарської техніки та обладнання, на які поширюється програма часткової компенсації вартості (до 25%) у межах державної програми підтримки аграріїв, розширили до 11 264 одиниць від 121 українського виробника
*
Опендатабот - У січні – червні 2024 року в Україні відкрилося понад 18 тис. нових компаній, більшість яких є товариствами з обмеженою відповідальністю
*
За добу з 24 на 25 серпня вимикалась високовольтна лінія електропередач, що зʼєднує енергосистеми України та Молдови
*
В Україні через бойові дії й технологічні порушення без електропостачання залишаються 524 населені пункти, ситуація в енергетичному секторі складна, проте обмеження для споживачів на сьогодні не впроваджені
*
У пункті пропуску "Шегині – Медика" на польському кордоні розпочинаються ремонтні роботи, через що можливі затримки у його перетині
*
У Бородянці відкрили відновлений після ударів РФ дитсадок
23 серпня 2024
*
Національний банк представив нові пам'ятні монети «Пльонтанізм», присвячені унікальній техніці живопису українського художника сучасності Івана Марчука. Вони продовжують серію «Українська спадщина». Про це повідомляє пресслужба НБУ.
*
Папа Римський Франциск у неділю засудив рішення України заборонити діяльність в країні російської церкви
*
Наразі росіяни намагаються максимально захистити Керченський міст попри те, що тепер морської компоненти для його оборони фактично немає
*
Плетенчук - У Чорному морі станом на зараз російських кораблів не спостерігається вже сьомий день

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Російське посольство у Франції запросило консульський доступ до мільярдера Павла Дурова і звинуватило французьку владу в "ухиленні від взаємодії"
***
Криптовалюта Toncoin, яку використовують у Telegram та співзасновником якої є Павло Дуров, різко знизилась у ціні після новини про арешт співзасновника у Франції
***
Від чиновників і силовиків вимагають видалити листування до Telegram
***
Генеральний директор Tesla і власник соціальної мережі Х Ілон Маск іронічно відреагував на затримання засновника месенджера Telegram Павла Дурова у Франції, закликає звільнити затриманого
***
Інвестиційний фонд 8VC, у якому працюють сини російського олігарха Петра Авена та колишнього члена Ради Федерації РФ Вадима Мошковича, входить до компаній, що фінансували купівлю Ілоном Маском соцмережі Twitter
***
Китайська енергетична компанія Sinopec показала зростання чистого прибутку за перше півріччя на 2,6%, повідомила компанія в неділю, оскільки зростання цін на нафту сприяло збільшенню доходів
***
Продовольчо-ветеринарна служба (ПВС) Латвії з 25 серпня проводитиме посилений контроль різних російських і білоруських товарів у пунктах прикордонного контролю
***
Федеральна прокуратура Німеччини взяла під свій контроль розслідування нападу з ножем в західному місті Золінген, внаслідок якого загинули три людини
***
Німецькі правоохоронці затримали 26-річного чоловіка, якого підозрюють у вбивстві трьох та пораненні вісьмох осіб під час фестивалю в місті Золінген
***
У польському місті Познань близько опівночі стався вибух в багатоквартирному будинку, після якого спалахнула сильна пожежа. Двоє рятувальників, які зникли безвісти під час гасіння масштабної пожежі у Познані, загинули
***
Французька поліція заарештувала чоловіка, підозрюваного в підпалі і вибуху в синагозі на півдні країни
***
Північна Корея поскаржилась до Міжнародного союзу електрозв’язку (International Telecommunication Union, ITU) в Женеві на Китай через його плани встановити телекомунікаційне обладнання поблизу спільного кордону
***
Уряд Китаю обурився через нові санкції США проти китайських компаній, які допомагають РФ обходити санкції та експортують до Росії товари подвійного призначення, які та використовує для виробництва зброї і продовження війни з Україною
***
Китай продовжуватиме посередницьку дипломатію і докладатиме зусиль для сприяння політичному врегулюванню в Україні - МЗС КНР
***
Китай у ході візиту радника президента США з питань нацбезпеки Джейка Саллівана до Пекіна має намір закликати Вашингтон не втручатися в суперечки у Південнокитайському морі та висунути американській стороні ряд вимог стосовно Тайваню
***
The Telegraph - У Росії вилучили понад 100 мільйонів доларів у підрозділу американської компанії Google для фінансування підтримки війни Путіна проти України
***
Міжнародний рух хакерів і активістів Anonymous пригрозив правлячому уряду партії «Грузинська мрія» масштабними кібератаками, якщо ті не відмовляться від авторитарної політики
***
Центральна виборча комісія Молдови (ЦВК) 24 серпня відмовилася зареєструвати ініціативну групу Людмили Корсун, яка хотіла брати участь у президентських виборах країни як незалежний кандидат
***
У Торгово-промисловій палаті запропонували відправити кур'єрів та таксистів на військові заводи
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім