"П'ятниця, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"П'ятниця, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Київ: російські удари по енергосистемі України загрожують ядерним об'єктам
Українська місія при МАГАТЕ повідомила про вимушене відключення від мережі кількох атомних електростанцій
*
Ізраїльські військові ліквідували 5 палестинських бойовиків на Західному березі Йордану
ЦАХАЛ заявив, що серед ліквідованих бойовиків – один із командирів угрупування «Ісламський джихад», причетний до нападів на ізраїльтян
*
Між Ізраїлем та ХАМАСом буде оголошене триденне перемирʼя, що дозволить провести щеплення проти поліомієліту на території Гази
*
У середу Верховний суд Бразилії дав Ілону Маску 24 години, щоб призначити законного представника соцмережі Х в країні. В іншому випадку платформа буде змушена припинити діяльність
*
Пентагон задіють у захисті кандидатів у президенти
Міністерство оборони надасть Секретній службі США підтримку у захисті кандидатів на пост президента та віце-президента напередодні листопадових виборів
*
Гарріс каже, що саме збиралася складати пазл зі своїми онуками, коли Байден повідомив їй, що йде з посади
Віцепрезидент Камала Гарріс розповіла, що насолоджувалася неділею зі своєю сім'єю, коли в її життя втрутилася історія.
*
Камала Гарріс заявила, що призначила б республіканця до свого кабінету міністрів
«Я думаю, що для американської громадськості було б корисно, якби членом мого кабінету був республіканець», - сказала Харріс.
*
Так, у мене на задньому дворі: Демократи змінюють свою позицію щодо житлової політики
Під час збору коштів YIMBYs for Harris сенатор-демократ Брайан Шатц заявив, що його партія переживає «зміну поколінь» у своєму підході до житлової політики.
*
Джейк Салліван та Сі Цзіньпін обговорили американо-китайські відносини
Радник президента з питань національної безпеки завершує триденні переговори в Пекіні, спрямовані на пом'якшення розбіжностей між двома країнами
Радник президента з питань національної безпеки завершує триденні переговори в Пекіні, спрямовані на пом'якшення розбіжностей між двома країнами
Радник президента з національної безпеки Джейк Салліван зустрівся в четвер у Пекіні з головою КНР Сі Цзіньпіном, завершивши триденні переговори, спрямовані на пом'якшення розбіжностей між двома країнами.
Під час бесіди Сі Цзіньпін заявив, що Пекін відданий стабільним відносинам із Вашингтоном.
«У цьому мінливому та неспокійному світі країнам потрібна солідарність і координація... а не відчуження чи регрес», – сказав голова КНР.
Салліван підкреслив, що президент Джо Байден відданий справі запобігання конфліктам і очікує на можливість поговорити з китайським лідером у найближчі тижні.
Після завершення зустрічі Білий дім повідомив, що сторони планують найближчим часом провести телефонну розмову між Байденом та Сі.
У ході переговорів Салліван порушив цілу низку питань, що ускладнюють американо-китайські відносини. Серед них – напруженість навколо Тайваню, Південно-Китайського моря та Росії, а також звернена до Китаю вимога взяти на себе активнішу роль у припиненні постачання інгредієнтів для фентанілу до США.
З деяких питань між країнами зберігаються значні розбіжності: Салліван заявив, що не досягнуто нових угод щодо Південно-Китайського моря, а також у сферах торгівлі та економічної безпеки.
Однак у питанні про військові зв'язки було досягнуто суттєвого прогресу. Салліван зустрівся з провідним військовим радником Сі, і сторони домовилися, що незабаром відбудеться телефонна розмова між керівниками Індо-Тихоокеанського командування США та командуванням південного театру бойових дій КНР.
Перед зустріччю з головою КНР Салліван поговорив із генералом, якого дипломати вважають ключовим військовим радником Сі – заступником голови Центральної військової комісії Чжан Юся. У вівторок та середу він також провів докладні бесіди з головним дипломатом Китаю Ван І.
У ході зустрічі із Чжан Юся Салліван наполягав на розширенні робочих контактів між збройними силами країн. Радник національної безпеки підкреслив, що обидві країни несуть відповідальність за те, щоб не допустити переростання суперництва в конфронтацію.
«З огляду на стан справ у світі та необхідність відповідального управління американо-китайськими відносинами, я вважаю, що це дуже важлива зустріч», – сказав він.
Як повідомив Білий дім, Салліван висловив стурбованість щодо підтримки Китаєм російської оборонно-промислової бази.
Салліван і Ван І обговорили перспективу переговорів між Байденом і Сі, що плануються на найближче майбутнє, а також обмінялися контрастними поглядами на конфлікти на Близькому Сході та в Україні, китайські територіальні претензії від Тайваню до Південно-Китайського моря і торгівлю.
*
Суд у США відновив позов проти TikTok, пов'язаний зі смертю 10-річної дівчинки
Апеляційний суд вирішив, що соціальна мережа несе відповідальність за просування потенційно шкідливого контенту на основі власних алгоритмів
*
США висловили занепокоєння щодо судової реформи в Мексиці
Помічник держсекретаря у справах Західної півкулі Браян Ніколс виступив на захист посла США в Мексиці Кена Салазара, який критикував реформу мексиканської судової системи.
*
Завод у Пенсільванії збільшив у півтора рази виробництво снарядів, які використовуються в Україні
На Армійському заводі боєприпасів у Скрентоні будуються нові виробничі лінії, щоб ще більше збільшити випуск продукції
*
НАСА схвалило план місії MUSE щодо вивчення сонячної атмосфери
Очікується, що апарат для вивчення Сонця буде запущено не раніше 2027 року
*
Компанія Blue Origin, якою керує засновник Amazon Джефф Безос, у четвер, 29 серпня, відправила у рамках суборбітальної місії NS-26 шестеро туристів
*
Трамп докладає нових зусиль, щоб перенести справу про приховування грошей і відкласти вирок
Колишній президент Дональд Трамп намагається передати свою справу про замовчувані гроші до федерального суду, намагаючись скасувати його обвинувальний вирок і відкласти вирок.
*
Зсередини стосунків мільярдера, венчурного капіталіста Джоша Кушнера та моделі Карлі Клосс, владної пари з нетрадиційними зв'язками з Трампом
Джош Кушнер і Карлі Клосс пов'язані з усіма - від Тейлор Свіфт до Дональда Трампа. Погляньте на їхні надприватні стосунки.
*
Чат-бот Ілона Маска Grok генерує фейкові зображення з виборів у США, а X мало що робить, щоб запобігти їхньому поширенню, - дослідження
Фейкові передвиборчі зображення Дональда Трампа і Камали Харріс, створені користувачами штучного інтелекту Grok Ілона Маска, збирають мільйони переглядів на X.
*
Суперечливий TikTok та «інцидент» - підсумок візиту Дональда Трампа на Арлінгтонське національне кладовище
Трамп зіткнувся з критикою після свого візиту на Арлінгтонське національне кладовище. Сім'я «зеленого берета» розкритикувала Трампа за зйомку місця поховання солдата.
*
Ілон Маск позначив статтю NPR про візит Трампа на Арлінгтонське кладовище як «спам і небезпечну»
Ілон Маск позначив статтю про законність передвиборчого відео Трампа, знятого на Арлінгтонському національному кладовищі, як «спам» або «небезпечну».
*
Трамп включив фотографію Марка Цукерберга до своєї нової книги з картинками - і він знайшов добірні слова для генерального директора Meta
У новій книзі Трампа міститься укол на адресу Цукерберга, який звинувачує генерального директора Meta в участі у «змові», коли він пожертвував кошти на виборчу інфраструктуру у 2020 році.
*
Джей Ді Венс закликає Пітера Тіля підтримати Трампа: "Вийдіть з кулуарів"
Витративши мільйони на обрання Венса в Огайо у 2022 році, консервативний технологічний мільярдер відійшов від політики.
*
На найбільшому фестивалі Канади відкрилася фотовиставка “Світанок” про українських дітей під час війни
*
Макрон і Стармер домовилися допомагати Україні та прагнути деескалації на Близькому Сході.
За підсумками зустрічі президент Франції заявив про поглиблення двосторонніх відносин у питаннях оборони, безпеки, міграції та енергетики.
За підсумками зустрічі президент Франції заявив про поглиблення двосторонніх відносин у питаннях оборони, безпеки, міграції та енергетики.
Президент Франції Еммануель Макрон заявив у четвер про поглиблення франко-британської взаємодії у питаннях оборони, безпеки, міграції та енергетики. Заява була зроблена після завершення зустрічі Макрона, що відбулася в Парижі, з прем'єр-міністром Великобританії Кіром Стармером.
Лідери двох країн «погодилися з важливістю подальшого зміцнення та розширення тісних відносин між Великою Британією та Францією в найближчі місяці», – заявив представник британського уряду, – а також з необхідністю більш тісної співпраці для ліквідації маршрутів контрабанди мігрантів та розширення обміну розвідданими.
Прибуття Стармера до Парижа, де він був присутній на церемонії відкриття Паралімпійських ігор, передував візит британського прем'єр-міністра до Німеччини, де він і канцлер Олаф Шольц домовилися про роботу над договором, що охоплює широкий спектр питань – від оборони до торгівлі.
Поїздки Стармера до провідних країн ЄС, Німеччини та Франції є виконанням обіцянки, даної їм після перемоги на виборах 4 липня: поліпшити відносини Великобританії з її європейськими союзниками після багаторічних розбіжностей з приводу Brexit і прискорити економічне зростання країни.
Макрон та Стармер обговорили проблему деескалації на Близькому Сході, знову закликавши до негайного припинення вогню між Ізраїлем та ХАМАС у секторі Газа.
Наголосили вони і на необхідності продовжувати підтримувати Україну в ім'я забезпечення європейської безпеки.
Раніше британський та французький лідери зустрічалися на полях липневого саміту НАТО та саміту Європейського політичного співтовариства у Бленхеймському палаці в Англії; 9 серпня вони поговорили телефоном.
*
Президент Франції Еммануель Макрон прийняв у Парижі главу британського уряду Кіра Стармера, вони обговорили питання подальшої підтримки України
*
Жозеп Боррель - Обминання санкцій ЄС проти Росії, як країни-агресора, залишається нагальною проблемою, але боротьбу проти такого явища країни ЄС мають розпочинати вдома, в Європі, із контролю за діяльністю власних європейських компаній
*
Жозеп Боррель - ЄС долатиме вето Угорщини на використання коштів Європейського фонду миру (ЄФМ) в обсязі понад 6 мільярдів євро для підтримки України, оскільки ці кошти призначені, зокрема, країнам-членам за вже надану Україні військову допомогу
*
Жозеп Боррель - Контрнаступальна операція, яку Україна продовжує в Курській області РФ, розбила міф про непереможність Росії. В той самий час, Україна надалі потребує більше підтримки від Європейського Союзу для успіху в боротьбі проти російської агресії
*
Скасування обмежень на використання західної зброї, що постачається країнами ЄС в Україну для захисту від російської агресії, залишатиметься компетенцією національних урядів країн ЄС - Жозеп Боррель
*
Жозеп Боррель - Перед зустріччю міністрів закордонних справ ЄС, що відбулася вчора у Брюсселі, високий представник ЄС провів розмову з новим керівником МЗС Ірану, та отримав заперечення щодо намірів Ірану постачати в Росію іранські балістичні ракети
*
Кулеба закликав ЄС допомогти Києву зняти обмеження на удари західною зброєю за цілями в РФ
Міністр закордонних справ України взяв участь у нараді міністрів закордонних справ країн Євросоюзу, що відбулася в Брюсселі
*
У Парижі відкрилися Паралімпійські ігри
Вперше відкриття Паралімпійських ігор проводилося за межами стадіону
*
Павла Дурова звільнили з-під варти після висунення звинувачень
Генеральний директор Telegram Павло Дуров, якому висунуто звинувачення, буде змушений залишитися у Франції. Він перебуває під суворим судовим контролем в очікуванні подальших дій французької юстиції.
*
Дуров просив зв'язатися з французьким мільярдером після свого затримання
*
У Дурова у Франції вилучили всі паспорти
*
Вища судова палата Молдови (ВСП) не дозволила блоку «Перемога», пов'язаному з олігархом-втікачем Іланом Шором, брати участь у президентських виборах і референдумі щодо Євросоюзу
*
Операція ЗСУ у Курській області та бої за Покровськ: «нелінійне рішення»
*
Заступник голови ЦРУ: спроба відвоювати частину Курської області не буде легкою для Росії
Заступник директора ЦРУ Девід Коен вважає, що значущість вторгнення ЗСУ до Курської області ще належить оцінити.
*
Пентагон: аварія F-16 над Україною не була результатом російського вогню
За словами представника військового відомства, поки що неясно, що стало причиною інциденту – помилка пілота чи механічна несправність
*
Під час відбиття російського масованого ракетно-авіаційного удару 26 серпня загинув льотчик Повітряних Сил Збройних Сил України Олексій Месь
*
Під час повітряної тривоги ворог завдав авіаудару по цивільній інфраструктурі Сум, у місті пожежа
*
Вінницька громада 29 серпня передала двом механізованим бригадам Сухопутних військ 250 покращених FPV-дронів
*
Міністерство оборони кодифікувало індивідуальний набір виявлення, маркування та розмінування. Цей виріб виготовляє українське підприємство із вітчизняних комплектуючих
*
Протягом дня на фронті сталося 156 бойових зіткнень, найбільше атак Сили оборони відбили на Покровському напрямку
*
Бійці бригади «Помста» Державної прикордонної служби України знищили склад боєкомплекту і зруйнували низку укриттів росіян на Куп’янському напрямку фронту
*
Протягом дня Сумщина зазнала 78 ворожих обстрілів, є поранені серед цивільного населення
*
Щонайменше одна людина загинула і шестеро зазнали поранень внаслідок обстрілу Костянтинівки Донецької області
*
Від початку повномасштабного вторгнення Італія надала Україні понад 320 млн євро прямої бюджетної підтримки
*
Упродовж усієї доби 30 серпня застосовуватимуться графіки погодинних відключень електроенергії
*
Компанія Uber і британський стартап зі штучного інтелекту Wayve у четвер оголосили про партнерство, у рамках якого дві фірми співпрацюватимуть у розробці технологій автономного водіння
*
На проєкт із відбору фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб передбачено фінансування в розмірі 2,9 мільярда гривень
*
У Львові 29 серпня на місці будівництва центру ментального здоров’я Unbroken мер міста Андрій Садовий і мер німецького Вюрцбурга Крістіан Шухардт заклали капсулу часу
*
У Чехії за підтримки Міністерства закордонних справ країни випустили пиво на згадку про депортацію з Росії чеських дипломатів, а кошти від його продажу підуть на підтримку України
*
У Київській області 10 громад отримали 10 нових шкільних автобусів українського виробництва
*
Опитування: 76% українців покладають відповідальність за війну проти України на все російське суспільство
Згідно з результатами дослідження, проведеного фондом «Демократичні ініціативи», 62% опитаних не довіряють Китаю як можливий посередник у переговорах з РФ
*
У Тернопільській області завдяки кіберфахівцям СБУ до реального терміну ув’язнення засуджено п’ятьох жителів, які поширювали кремлівську пропаганду в мережі
*
Бюро економічної безпеки в Одеській області завершило досудове розслідування щодо умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах компанією-експортером сої. Матеріали справи направлено до суду
*
Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до ВАКС позов про визнання необґрунтованими активів, що оформлені на членів сім’ї начальника одного з відділів столичної поліції на суму понад 3,3 млн грн та стягнення їх в дохід держави
*
У Львівській області прикордонники виявили автомобіль із фальшивими банкнотами на суму 54 тис. доларів
*
Печерський райсуд Києва задовольнив клопотання Генерального прокурора та обрав народному депутату України Дмитруку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення застави
*
Національна поліція України (НПУ) та Служба безпеки України цьогоріч затримали понад 70 паліїв автомобілів військовослужбовців
*
Від початку українсько-російської війни в українській державі загалом на честь загиблих поліцейських було перейменовано близько 30 вулиць і провулків
*
Київська міська рада в межах дерусифікації та декомунізації столичних об’єктів перейменувала на честь захисників України ще сім вулиць і провулків
*
Україна здобула першу медаль на Паралімпіаді-2024
Український плавець Антон Коль виграв «срібну» медаль Паралімпіаді-2024 у запливі на 100 метрів серед представників класу S1
*
У четвер відбулася презентація поштової марки «Незламна Донеччина», яка була випущена Донецькою ОДА
*
За період із червня по серпень поточного року запаси високозбагаченого урану в Ірані зросли на 16%, і цього буде достатньо, щоб зарядити декілька боєголовок, якщо Тегеран прийме політичне рішення створити ядерну зброю
*
Хусити підірвали нафтовий танкер у Червоному морі
Бойовики заклали вибухівку на борт танкера Sounion, що йшов під грецьким прапором
*
Грузія: Конституційний суд почав розглядати позови проти закону про «іноагенти»
Суд ухвалить рішення про допустимість вимог позивачів після попередніх слухань
*
Дочка Шойгу втекла в ОАЕ за день до початку війни
*
Третього екс-зама Шойгу заарештовано у справі про шахрайство
*
На оборону Курської області вирішили відправити місцевих жителів
*
Сербія відмовилася від російських винищувачів і закупила французькі на $3 млрд
*
Банки Казахстану стали масово приєднуватися до фінансових санкцій проти Росії
*
Центробанк заплутався в курсах рубля
*
Президент Росії Володимир Путін 3 вересня вирушить з офіційним візитом до Монголії.
На запрошення монгольського президента Ухнаагійн Хурелсуха Путін візьме участь в урочистих заходах з нагоди 85-річчя спільної перемоги радянських і монгольських військових над японськими на річці Халхін-Гол, повідомила в четвер прес-служба Кремля.
Путін має намір обговорити «розвиток російсько-монгольських відносин всеосяжного стратегічного партнерства, а також провести зустрічі з головою парламенту Монголії Дашзегвійн Амарбаясгаланом і прем'єр-міністром Лувсаннамсрайн Оюун-Ерденом.
Візит Путіна в Монголію стане першою поїздкою російського президента в країну, яка має заарештувати його за ордером, виданим 2023 року Міжнародним кримінальним судом у Гаазі.
Монголія 2002 року ратифікувала Римський статут - основний документ, за яким працює МКС, а 2023 року представника країни було обрано суддею МКС на дворічний період.
Кремль офіційно не прокоментував можливість арешту Путіна, якого МКС звинувачує у воєнних злочинах через «незаконну депортацію» дітей і населення з окупованих українських територій.
Минулого року Путін скасував поїздку на саміт БРІКС до ПАР, яка також є країною-членом МКС. Влада ПАР спочатку приватно, а потім публічно попросила російського президента не відвідувати захід і обмежитися відеозв'язком. Замість Путіна російську делегацію на заході очолив глава МЗС РФ Сергій Лавров.
*
У московських школах скасували лінійки на відкритому повітрі з міркувань «безпеки»
*
Холдинг Россети скоротив прибуток у 1 півріччі на 29% р/р
*
Росстат отчитался о четырехкратном падении прибылей российского бизнеса
Російські компанії з початку літа 2024 переживають обвальне падіння прибутків, випливає з даних Росстату.
За підсумками червня сальдований фінансовий результат (прибутки мінус збитки) з економіки загалом скоротився в 4 рази на річному вираженні - до 860 млрд рублів. Порівняно з червнем минулого року (3,27 трлн рублів) компанії втратили більш ніж 2,4 трильйона рублів прибутків, або майже $27 млрд у грошах. Щодо травня сальдований прибуток по економіці став меншим у 3,4 рази, або на 2,13 трлн рублів.
Зоною фінансового лиха, згідно з Росстатом, стала вугільна промисловість, яка через санкції втратила експортні ринки. За підсумками першого півріччя вугільники спрацювали в мінус: сукупний збиток галузі склав 7,1 млрд. рублів проти прибутку в 282,5 млрд. рублів за той же період минулого року.
Вуглевидобуток скотився в «глибоку кризу», констатують експерти Вищої школи економіки: до кінця червня морський експорт вугілля з Росії обвалився на 17%, а вивезення коксівного вугілля стало мінімальним за два роки після того, як головні клієнти вугільників — Китай, Індія та Туреччина. різко скоротили закупівлі.
9% прибутків за півроку втратили металурги, які також відрізали санкції від можливості продавати метал на Захід. На 22%, згідно з Росстатом, просіли прибутки нафтопереробних заводів, які з початку року понад 40 разів зазнавали атак безпілотників і не менше 10 разів зупиняли виробництво. Понад 26% сальдованого прибутку втратили компанії роздрібної торгівлі, а якщо виключити автосалони, обвал став майже дворазовим — на 46,1%.
Російський бізнес втрачає рентабельність у міру того, як економіка сповільнюється, а банківській системі наростають проблеми з транскордонними платежами. У червні, за даними Росстату, російська промисловість просіла на 0,8% щодо червня, а у червні — на 1,5% щодо травня.
Промисловий сектор чутливий до високих ставок та санкцій, зазначає інвестбанкір Євген Коган. У другій половині року економіка гальмуватиме через жорстку політику Центробанку, дефіцит трудових ресурсів та погіршення умов зовнішньої торгівлі в тому числі за рахунок нових санкцій США, попереджає Ольга Біленька, керівник відділу макроекономічного аналізу ФГ «Фінам».
*
Вдалого дня та скорішої Перемоги нам всім