"Полтава переживає страшний день". Більше 40 загиблих від удару Росії по Інституту зв'язку

"Полтава переживає страшний день". Більше 40 загиблих від удару Росії по Інституту зв'язку

Росія завдала удару по військовому інституту зв'язку і лікарні у Полтаві. Мова йде про понад 40 загиблих, деталі удару вже підтвердило Міноборони України та Володимир Зеленський.

"Сьогодні Полтава переживає страшний день. Російський агресор завдав варварський удар по одному з навчальних закладів міста", - йдеться у заяві Міноборони.

"Більш ніж 180 людей поранені. На жаль, багато загиблих. Станом на цей час відомо про 41 загиблого. Мої співчуття всім рідним та близьким", - заявив Володимир Зеленський.

Омбудсмен Дмитро Лубінець заявив вже про понад 200 поранених.

Президент розповів, що влучання сталось по території учбового закладу і сусідньої лікарні. Також, як каже президент, була частково зруйнована одна з будівель Інституту звʼязку.

Мова йде про Полтавський військовий інститут зв'язку. На сторінці інституту вже виставили траурну свічку.

За даними Міноборони, "ворог використав дві балістичні ракети. Часовий проміжок між тривогою і прильотом смертельних ракет був настільки коротким, що застав людей в момент евакуації до бомбосховища".

Військові кажуть, що частково зруйнована одна з будівель інституту, багато людей опинились під завалами.

"Завдяки злагодженій роботі рятувальників та медиків вдалося врятувати 25 осіб, з яких 11 деблоковано з-під завалів", - кажуть в Міноборони.

Рятувальники продовжують роботу.

МВС повідомило, що поблизу місця влучання розташований житловий масив. У багатоповерхівках ударною хвилею вибило скління, пошкоджені фасади.

Відзавтра на Полтавщині оголосили триденну жалобу.

Як стався удар

Близько 09:10 місцеві жителі чули звуки двох вибухів у місті, повідомляє "Суспільне Полтава".

Перед цим у телеграм-каналі Повітряних сил повідомляли про ракету у напрямку Полтави.

За кілька хвилин до вибухів в області оголосили повітряну тривогу, про це зʼявилось повідомлення на каналі керівника обласної військової адміністрації Пилипа Проніна.

Телеграм-канал "Труха Полтава" опублікував відео з ймовірного місця удару, на ньому видно, як над містом здіймається дим.

У російських пабліках почали ширити інформацію про удар по корпусу 179 навчально-тренувального центру військ звʼязку ЗСУ.

У місцевих пабліках закликають людей йти до лікарень здавати кров для переливання.

179-й навчальний центр військ зв'язку розташований на території розформованого Полтавського вищого військового командного училища зв'язку.

Заступниця комітету Ради з нацбезпеки та оборони Мар'яна Безугла у фейсбук першою натякнула, що в Полтаві сталось щось погане. При цьому вона вказала, що удар по шикуванню 128-ї бригади, де загинули два десятки людей, нічому командування не навчив.

Воєнний журналіст Юрій Бутусов також емоційно відреагував на ситуацію.

“Жоден керівник не був покараний за удари по казармах у Яворові, Миколаєві, УЦ Десна, де були масові жертви”, - написав Бутусов.

“Тому не дивно, що масові зібрання продовжуються. Відповідальності ніякої немає, аналізу немає, і помилки, з яких влада не робить уроки, продовжуються і жертви множаться”, - вважає журналіст.

Він каже, що треба посилити заходи безпеки й не збиратись в одному місці великим групам людей.

“Про масове зібрання дізналась ворожа агентура, і у мережу одразу хтось виклав відео результатів удару. Ця людина, ймовірно, працює на ворога та контролює результати”, - припустив Бутусов. Він припускає, що могла бути халатність і нехтування заходами безпеки.

Натомість воєнний телеграм-канал Ukrainian Militant написав, що таких жертв неможливо уникнути повнiстю.

"Скажу загалом, Україна не може не навчати курсантів, не збирати їх у місці в навчальних закладах, не може засунути всіх у бункер на 50 метрів під землю для навчання, і захистити кожен центр, об'єкт, кількома патріотами. Не можуть не працювати оборонні підприємства, на яких теж висока концентрація співробітників, промисловi об'єкти також".