Як відбуваються вибори президента США-2024: пояснюємо простими словами

Як відбуваються вибори президента США-2024: пояснюємо простими словами

У листопаді американці підуть на виборчі дільниці, щоб обрати наступного президента США. За голосуванням пильно стежитимуть у всьому світі.

Також обиратимуть членів Конгресу, які відіграють ключову роль в ухваленні законів країни.

Хто кандидати і як їх висувають

Дві основні партії висувають кілька кандидатів у президенти і спочатку проводять вибори всередині партії.

Є два типи внутрішньопартійних виборів: праймеріз і кокуси. За правилами штату діють або праймеріз, або кокуси, або і те, й інше.

Після того, як визначаються переможці внутрішніх виборів, відбувається партійний з'їзд. На ньому оголошують офіційного кандидата.

У Республіканській партії колишній президент Дональд Трамп отримав підтримку своєї партії з величезним відривом від суперників. Він став офіційним кандидатом від республіканців на з'їзді партії в Мілуокі, штат Вісконсин.

Від демократів у перегони вступила віцепрезидентка Камала Гарріс після того, як президент Джо Байден вибув із перегонів, і її не зміг обійти ніхто з інших демократів.

На посаду президента претендують і незалежні кандидати.

Одним з найвідоміших був Роберт Ф. Кеннеді-молодший, племінник колишнього президента Джона Ф. Кеннеді, але наприкінці серпня він призупинив свою передвиборчу кампанію і заявив, що підтримає кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа.

За що виступають демократи і республіканці

Демократи - ліберальна політична партія, порядок денний якої великою мірою визначається боротьбою за громадянські права, широку систему соціального захисту та заходи щодо боротьби зі зміною клімату.

Республіканці - консервативна політична партія США. Відома також як Велика стара партія (англ. Grand Old Party, GOP), вона виступає за зниження податків, скорочення апарату уряду, права на зброю та посилення обмежень щодо імміграції та абортів.

Як визначається переможець

Вирішальними для кандидатів у президенти стають голоси не виборців, а колегії виборників. Кожен штат представляє певну кількість голосів у колегії виборників залежно від його населення. Загалом у колегії 538 місць, тож переможцем стає кандидат, який набрав 270 або більше голосів виборників.

Це означає, що фактично голосування відбувається на рівні штатів, а не на загальнонаціональному рівні.

У всіх штатах, крім двох, діє правило "переможець отримує все", тож кандидат, який набрав найбільшу кількість голосів виборців, отримує всі голоси колегії виборників штату.

Більшість штатів мають усталені політичні уподобання і, як правило, голосують переважно за одну з партій. Тому кандидати зосереджують свої зусилля на десятці або близько того штатів, у яких у них приблизно рівні шанси. Ці штати називаються ключовими або "такими, що коливаються". Там уподобання виборців розділені між демократами і республіканцями приблизно порівну.

Кандидат може набрати найбільшу кількість голосів на національному рівні, як це зробила Гілларі Клінтон у 2016 році, але водночас зазнати поразки в колегії виборників.

Кого ще обирають

Вся увага буде прикута до того, хто переможе на президентських виборах, але, заповнюючи бюлетені, виборці також обиратимуть нових членів Конгресу.

Конгрес - це законодавчий орган США. Він складається з двох палат - Палати представників і Сенату. Члени Палати представників обираються на дворічний термін, а сенатори - на шестирічний термін і поділяються на три групи, що означає, що третину з них переобирають кожні два роки.

Цього року на вибори виставлено всі 435 місць у Палаті представників і 33 місця в Сенаті.

Зараз республіканці контролюють Палату представників, яка ініціює плани витрат. Демократи очолюють Сенат, який голосує за ключові призначення в уряді.

Ці дві палати ухвалюють закони і можуть виступати стримувальним фактором для планів Білого дому, якщо домінантна партія в одній з палат не погоджується з президентом.

Коли ми дізнаємося, хто переміг на виборах

Підрахунок усіх голосів може тривати кілька днів, але зазвичай рано вранці наступного дня вже стає зрозуміло, хто переможець.

Якщо відбувається зміна президента, період після виборів називається перехідним. Цей час дається новому лідеру, щоб призначити міністрів кабінету і скласти свої перші плани.

Новий президент офіційно вступає на посаду 20 січня на церемонії, відомій як інавгурація, яку проводять на сходах Капітолія у Вашингтоні.

Після церемонії новий президент прямує до Білого дому, щоб почати свій чотирирічний термін на посаді лідера США.

Хто може брати участь у голосуванні

Якщо ви громадянин США і вам виповнилося 18 років, у вас є право голосувати на президентських виборах.