Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 18.09.2024.

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 18.09.2024.

1. Доходи росії від продажу сирої нафти впали до мінімального рівня за останні сім місяців, що пов'язано зі зниженням цін на нафту.  

- Вартість експорту російської нафти впала до $1,44 млрд з 2 по 8 вересня, порівняно з $1,52 млрд попереднього тижня.  

- За останній тиждень американські виробники продовжували добувати історичні обсяги нафти, що, безперечно, чинило тиск на цінові значення.  

- Ціна на нафту марки Urals впала приблизно на 20 відсотків нижче за максимальне значення навесні цього року до $67,6 за бар.  

- Середній обсяг продажів за чотири тижні впав до 3,13 млн бар на добу до 8 вересня, що на 30 тис бар на добу менше, ніж попереднє середньомісячне місячне.  

- Постачання російської нафти до Азії скоротилося до 2,9 млн бар на добу, що приблизно на 10 відсотків нижче середнього обсягу поставок на початку року.

2. Держкорпорація «Росатом» різко знизила прогноз щодо обсягу вантажоперевезень Північним морським шляхом до 2031 року.

- Два сценарії розвитку транспортної магістралі було представлено у вересні на закритому засіданні ради учасників судноплавства.  

- Згідно з базовим сценарієм, у 2031 році через Північний Льодовитий океан буде перевезено 117 млн ​​тонн вантажу. Перспективний сценарій передбачає обсяг перевезень на рівні 150 млн. тонн.

- При цьому за підсумками 2024 року, як очікують у «Росатомі», Північним морським шляхом перевезуть близько 36 млн тонн вантажу. Водночас, згідно з указом путіна, у 2024 році перевезення Північним морським шляхом мали скласти не менше 80 млн тонн, а до 2031-го обсяг мав збільшитися до 200 млн.  

- Таким чином, реальний обсяг вантажоперевезень виявиться майже вдвічі меншим за запланований. План розвитку Північного морського шляху до 2035 року, затверджений російським урядом у серпні 2022-го, необхідно було коригувати одразу після ухвалення, оскільки він не враховував війну в Україні та західні санкції, «в результаті в ньому поставлені хибні цілі».

3. російська компанія «Норільський нікель» активно релокує своє виробництво до Китаю.  

- Норнікель, крім закриття російських виробництв міді та будівництва зарубіжних підприємств, займається переведенням нікелевого виробництва.  

- У першому півріччі 2024-го Норнікель проводив переговори з китайцями про будівництво в КНР нікелевого заводу , який працює на російських напівфабрикатах.  

- Також Норильський нікель планує запустити в Бахрейні сучасне платинове виробництво .  

- Норильський нікель планує використовувати росію як сировинне джерело. З країни будуть виведені або самі виробництва, що дають високу додану вартість, або перспективи створення таких виробництв у найближчому майбутньому.

- У росії залишається сировинний видобуток та базова переробка на «трофейних» радянських потужностях, їй же залишаються супутні екологічні та соціальні проблеми.

4. Банки Туреччини масово блокують платежі росіян до Європи.  

- Здебільшого складнощі виникають під час оплати в доларах і євро, але тепер також важко проходять платежі в юанях. Тиск виявляється як з боку турецьких, так і з боку європейських фінустанов, які змінюють свої комплаєнс-процедури.  

- Турецькі банки, такі як Emlak Katilim, підвищили комісії за транзитні платежі та почали відмовляти у проведенні операцій.  

- Багато російських компаній працює з цим банком, який контролює до 80% транзитних платежів, але високі комісії роблять його послуги доступними тільки для великих бізнесів.

5. 19 компаній з 11 європейських країн подали позови до російської газової монополії через порушення газових контрактів, а їхня загальна сума досягла 18,6 млрд євро, або $20,6 млрд.  

- Найбільший із них — на 13 млрд євро — був поданий німецьким концерном Uniper, у минулому головним клієнтом «Газпрому» у Німеччині та співінвестором проекту «Північний потік — 2».

- Компанія, яка закуповувала в росії 20 млрд. кубометрів газу на рік, вимагала компенсації багатомільярдних збитків від припинення російських поставок.У червні 2024 року Стокгольмський арбітраж задовольнив її позов у ​​повному обсязі.  

- Загальна сума претензій до «Газпрому» перевищила його чистий виторг від продажу газу на всі зовнішні ринки разом узяті: $10 млрд на рік від поставок до Європи та Туреччини, $7 млрд від поставок до Китаю і $2 млрд від експорту до країн СНД та Центральної Азії.  

- Багатомільярдні позови створюють ризики арешту платежів на адресу «Газпрому» в Європі: компанії, які вимагають компенсацій, можуть спробувати перехопити гроші, які покупці російського газу, які ще залишилися, перераховують компанії.

- Це, зокрема, може статися в Австрії, де національний газовий оператор OMV наприкінці травня повідомив про спроби перехоплення платежів на адресу Газпрому.

6. У липні Євросоюз значно збільшив імпорт російського зрідженого газу.

- У грошовому вираженні імпорт становив майже €566 млн, що на 13,5 відсотків вище, ніж місяцем раніше, повідомляє Євростат.  

- Іспанія виділяється як головний покупець, збільшивши закупівлі вдвічі майже до 241 млн євро.

- Нідерланди також збільшили імпорт на чверть, досягнувши 57,2 млн євро.

- Бельгія скоротила закупівлі вдвічі, до € 47,7 млн.  

- Франція скоротила імпорт більш ніж на 11 відсотків, знизивши його до €210,4 млн.

- За сім місяців ЄС придбав у росії ЗПГ на €4 млрд, хоча торік покупки становили €5,5 млрд за аналогічний період.

- Проте частка російського ЗПГ на ринку ЄС зросла більш ніж на 18 відсотків з 13 відсотків за рахунок зниження імпорту з інших країн.

7. Токіо збільшив імпорт російського ЗПГ у серпні.  

- У серпні поточного року Японія значно збільшила обсяги імпорту зрідженого природного газу з росії майже на 50 відсотків, випливає з даних Японського Міністерства Фінансів.  

- Водночас, закупівлі російського вугілля знизилися майже на чверть, натомість нафту з рф не імпортували.  

- В липні поточного року обсяг постачань російського зрідженого природного газу до Токіо скоротився на значні 60 відсотків порівняно з аналогічним періодом минулого року.

- А ось імпорт вугілля за цей же період знизився ще значніше на 80 відсотків.  

- Загальний обсяг імпорту ЗПГ Японією у 2023 році знизився на 8,1 відсотка. У вартісному вираженні цей показник також знизився на 22,6 відсотка порівняно з 2022 роком.

8. Конгресмени США закликали Білий дім запровадити санкції на імпорт гелію з рф.  

- Понад десяток членів Палати представників США та двоє сенаторів написали адміністрації президента Джо Байдена листи із закликом ввести санкції на імпорт із росії гелію та його поширення.  

- "росія сподівається зайняти місце на світовому ринку гелію, який зростає, і, ймовірно, зможе зробити це у випадку, якщо США і наші союзники не припинять її кампанію відповідними санкціями", - вказано у витягу з листа Байдену від сенаторів Боба Кейсі і Джона Феттермана.  

- Нещодавно Європейський Союз ввів санкції проти російського гелієвого сектору, стверджуючи, що він використовує доходи від продажу гелію для фінансування своїх військових дій в Україні.

- Члени Конгресу хочуть, щоб США наслідували їхній приклад і стримували зусилля росії з розвитку ринку для критично важливого газу, який використовується для виробництва всього: від напівпровідників до машин МРТ і військового обладнання.  

- «Запобігання доступу до найрозвиненішого ринку гелію стане ранньою ознакою того, що світовий ринок не вітає зусилля росії щодо фінансування війни чи іншу її дестабілізуючу діяльність у всьому світі».

9. КНДР може постачати іншим країнам уран для створення ядерної зброї.  

- Нові подробиці про діяльність Північної Кореї щодо створення ядерних бомб посилили побоювання, що верховний лідер Кім Чен Ин може постачати уран країнам, які здійснюють незаконні програми озброєнь.  

- Північна Корея, володіючи великими запасами урану, доступом до повного ядерного паливного циклу та знаннями, отриманими в результаті шести випробувань зброї, знаходиться поза досяжністю міжнародних атомних регуляторів.  

- Аналітики спеціального сайту з контролю над озброєнням 38 North вказують, що Північна Корея успішно обходить санкції та нарощує виробництво.  

- Експерти припускають, що Пхеньян вже розробив стандартизовану ядерну боєголовку малої потужності.

- За останніми оцінками Федерації американських учених, в арсеналі країни може бути до 90 бомб.  

10. МВФ не став відновлювати роботу місії в росії після критики з боку ЄС .  

- Місія МВФ не почне роботу, як передбачалося, 16 вересня, повідомив російським ЗМІ виконавчий директор фонду від рф Алєксєй Можин.  

- Після онлайн-консультацій, які мали розпочатися цього тижня, делегація фонду планувала відвідати Москву для зустрічей із чиновниками 1 жовтня.

- За словами джерел Bloomberg і Politico, у фонді пропонували провести очні консультації в третій країні, але зрештою погодилися на поїздку в росію.

- Востаннє місія МВФ приїжджала зі щорічним візитом перед пандемією COVID-19 в листопаді 2019 р. Потім фонд припинив співпрацю після того, як рф розв'язала війну в Україні.