"План перемоги" - Олег Шарп

"План перемоги" - Олег Шарп

У план перемоги України входить докладний список військових ресурсів, а також запит на дозвіл ударів углиб Росії з використанням далекобійних західних ракет. Про це 18 вересня поінформувало Kyodo News із посиланням на урядове джерело.

Зеленський презентує свій план щодо здійснення тиску на РФ у військовій, економічній, політичній та дипломатичній сферах Джо Байдену наприкінці вересня.

У військовій сфері план визначатиме потрібну кількість і типи озброєнь, включно з далекобійними ракетами ATACMS і Storm Shadow, які надали США та Британія, а також строки їх постачання та очікуваний вплив на полі бою.

План також передбачає, що збільшення кількості атак на російську територію буде ефективним способом спричинити соціальні заворушення у країні.

Щодо економічних заходів, то передбачається залучення інвестицій від союзників для розширення виробництва Україною зброї, зокрема БПЛА і ракет (про які я писав), а також вимогу введення нових санкцій, щоб послабити здатність Росії продовжувати війну.

Політичні кроки, передбачені планом, будуть містити пропозицію щодо якнайшвидшого вступу України в НАТО.

Водночас у дипломатичному сенсі буде наголошено на потребі зміцнення відносин із країнами Глобального Півдня, що розвиваються, від яких РФ залежить торговельно, щоб максимально посилити тиск на Москву.

Цікаво, що цей план, Зеленський хоче показати і Трампу, з яким також запланована зустріч на полях ГА ООН наступного тижня. Хоча останній вже досить конкретно висловився стосовно своїх дій у разі обрання (поговорити з путіним, поговорити із Зеленським, сойтісь посрєдінє) і навряд чи поміянє свою думку.

Що ще цікаво. Деякі джерела стверджують, що певний вклад у розробку "плану перемоги" (трохи бісить ця назва - дуже вже нагадує пріоритет слова "потужний" над всіма іншими) внесли британці. Не можу ні підтвердити, ні спростувати цей факт. Подивимось - наступний тиждень дуже важливий.