"Містифікація образу Трампа" - Джон Сміт

"Містифікація образу Трампа" - Джон Сміт

В 90-х і нульових, фактично банкрот Трамп, у якого в готелях смерділи килими і завелися воші, бо йому нічим було фінансувати його численні збанкрутілі бізнеси, бо він через своє самодурство промотав батіне бабло, в 2003 році витягує щасливий квиток: на нього виходять продюсери супер-успішних телешоу з пропозицію прийняти участь у їх новому проекті.

За задумом в шоу "The Apprentice" ("Стажер"), їм потрібний той, хто буде корчити з себе "бізнес-акулу" і "казково-багатого мільярдера", який "зробив себе сам", і "навчати" лохів життю.

Та при першій же зустрічі в офісі Трампа ці продюсери зрозуміли, що це так само казково далеко від правди як і розповіді про казкові мільярди. Він голохвостий і дурень, і продюсери одразу побачили, що доведеться ще попотіти, щоб представити глядачам новий привабливий образ.

"Ця програма, «Учень», за своєю суттю була б ігровим шоу з роботою в цьому офісі як головним призом. Але та премія, в прямому сенсі, смерділа. Змусити глядачів повірити в головну зарозумілість — що випускники Ліги плюща охоче потурали б і принижували себе заради можливості вчитися біля цієї ікони успіху — випробувало б межі магії реаліті-шоу.

«Все це було абсурдом для всіх нас», — згадував продюсер Алан Блум.

Далі NYtimes пише веселі повороти сюжету, як рейтинги злетіли, як почався ажіотаж, як до продюсерів побігли рекламодавці, коли за епізод з зубною пастою чувачки почали отримувати по мільйону доларів. Ну і як до головної зірки прийшов апетит і вона почала компаньйонів кидати. Ну, а вони зглатувать, бо "він же мій хазяїн" (бо бабос перепадає і їм).

І коли банкроту-Трампу американський телеканал нарешті зліпив на всю Америку образ привабливого і казково успішного мільярдера, в 2015 році, до шоку компаньйонів, він оголошує, що йде в президенти.

Щоправда на відміну від нашого Зе, який компаньйонів скрізь взяв з собою, Трамп своїх кинув. Так би вони й досі цю історію не розповіли.

Так от, що вважаю цікавішим.

Нью-Йорк Таймс в матеріалі не загострює на цьому моменті увагу, але продюсери того шоу самі були бандою аферистів.

Вони зіткнулись з смердючими килимами, сколотими меблями і з великим комбінатором-банкротом. І вони все прекрасно зрозуміли. Але в них була бізнес-ідея (схема кидка бидла).

Вони стали перед вибором і свідомо обрали обман.

Дві сторони обнюхали одне одного і вдарили по рукам.

А в дурнях залишилися спершу ті лохи з бізнес-вузів, що змагалися за хлопок по плечу від клоуна, а пізніше - все населення Америки.

Але тут не Трамп цікавий. То американці нехай розбираються.

Насправді, вся історія хрестоматійна. Марк Твен описав пригоди подібних продавців шоу в своєму "Гекльберрі Фінні". Прикладів в культурі мільйон.

Цим схемам - століття.

Продаж повітря, впарювання туфти, розігрування шоу перед носом лохів і вичищання їхніх кишень.

Сліди цих негідників скрізь і усюди, в усі часи й в усіх народів.

Саме перемога Трампа в США надихнула Зеленського на його хапок в 2019. Зеленський під час їх першої зустрічі виляв хвостом, що "ми багато чим у вас надихнулися". Бо зрозумів: схема робоча.

Ці банди аферистів в нас чверть століття розкручують по колу то гадалок і чарівниць, потім переходять до героїчних надь і комбатів, а потім втюхують населенню свого брехуна-президента.

Все це підтверджує головне: в сучасному світі медіа давно стали знаряддям зброї. Свобода слова це святе в демократії. Але права людей - теж. Якщо народи хочуть зберегтися, щоб черговий член банди аферистів їх не занапастив, вони зобов'язані протистояти цьому процесу.

Суспільства мають прагнути позбавити доступу злочинців до медіа-ресурсів, культури, кіно.

Бандити мають жити в темних канавах, а не в світлі софітів.

Наші організовані злочинні групи мають бути позбавлені медіа. Всіх інших законодавство має змушувати до прозорості, відкритості і обов'язковості розкриття всієї чутливої інформації. Ніякі фейкові доктори коморовські не мають впарювати пілюлі від всіх хвороб, потім - ісусика від всіх хвороб, а потім питати себе - ми лохі? Ніякий Шавік Суштер не має тут брати бабло у влади, щоб режисувати нам "свободу слова", а потім тікати, коли все спалахнуло (двічі).

А доки ми їх не викинемо і не забезпечимо справжню свободу слова і безпеку медіа - будем стрижені нескінченно.