"Про вибори, вибачте..." - Юлій Морозов

"Про вибори, вибачте..." - Юлій Морозов

Мав останніми тижнями кілька коротких розмов, не мною ініційованих, підкреслю ;) про оте саме. І ще пару запрошень «будеш в Києві – треба поговорити».

Що відбувається, на мою думку. Всі, хто не геть упороті, розуміють, що глобально вибори в Україні потрібні. Одночасно визнаючи, що ніякі вибори в умовах війни практично неможливі. Принаймні, їх точно не вийде організувати так, щоб потім виглядало переконливо, що вони були чесними. Так а про що ж тоді розмови? Особливо, враховуючи, що геть упороті мене розмовляти вже давно не кличуть ;)

А тут маємо отой сумно відомий ефект, коли найбільш інфіковані бажанням влади починають якісь процеси – переговори, соцдослідження, спроби ревізії наявних кадрів, це стає швидко відомим іншим, у менш стійких морально здають нерви – «це ж вони будуть краще підготовлені, бо вже почали, ми можемо відстати», і вони теж включаються. Потім прилітають витоки з результатів закритих досліджень, куди повключали й тих, хто ще нікуди не збирається і взагалі може не збереться. Якісь медіа подивилися, що ці «новини» дають охоплення і вирішують собі організувати свої, які будуть не просто сумнівними інсайдами. Потім хтось з поважних організацій, у кого є ресурс, подивиться на все оте і вирішить, що треба зробити своє соцдослідження більш фахово і достовірно. Оці вже результати можуть потрапити в аналітичні структури посольств й інших солідних іноземних гравців. Які можуть злякатися, що результати виборів можуть виявитися неприємними для «розбудови сталої демократії». Тож йдуть до перспективних і нормальних і починають їх фалувати активізовуватися. Ті кажуть: «Та нам не до того, ми волонтеримо на весь ресурс, кращі люди воюють і взагалі то все неправильно». Але їх переконують, що то не менш важливо, бо якщо виграємо війну, а до влади знов прийдуть старі кадри і нові популісти, то нашо воно все треба. І навіть обіцяють сприяння і підтримку…

І ось уже в результаті всього цього виглядає, що реальні процеси йдуть. Сумні політтехнологи, що сиділи без роботи, дістають парадні костюми, збирають оті всі інсайди в папочку, щоб показати, що вже час настав, і якщо зараз не розпочати підготовку під їхнім чуткім фаховим керівництвом, то будете геть аутсайдерами, бо всіх нових героїв розберуть в списки конкуренти. І найкращі меседжи теж поюзають брудними руками. Ну і, зрозуміло, ще припудрять і прибрешуть, що прямо всі вже готуються, одні ви чомусь зволікаєте.

Отака от дурна круговерть в країні, що воює і далеко не факт, що впорається