"2025 - це новий 1991 для вмираючої імперії" - Борислав Береза

"2025 - це новий 1991 для вмираючої імперії" - Борислав Береза

Bloomberg опублікував проект державного бюджету Російської Федерації на 2025 рік, який розглядається зараз Держдумою.

Всупереч попереднім прогнозам і заявам Путіна про необхідність оптимізації військових витрат, з метою чого наче й призначали міністром оборони Бєлоусова, військові витрати зростають на третину, до 13,2 трлн рублів (6,2% ВВП) у порівнянні з 10,4 трлн рублів,, передбачених на поточний рік.

40% загальних витрат бюджету скеровуються на сектор оборони і безпеки, що більше, аніж все фінансування освіти, охорони здоровʼя, соціалки і нацпроектів разом.

Для песимістів це може звучати як катастрофа: ці останні місяці 2024 критичні для підписання мирняку, в сзч або ми всі загинемо, Росію не перемогти.

Оптимісти посміхнуться і скажуть: так це ж було вже! У 1990 на «військові цілі» було передбачено 29,4% бюджету ссср. Путін перевищив цю цифру вперше у 2024, а в наступному році хоче вже 40%.

2025 - це новий 1991 для вмираючої імперії.

Я ж буду реалістом:

1. Фінансово-економічний блок російського уряду на чолі з Набіулліною в траурі, намагання переконати Путіна провалилися. Кредитна ставка на максимумі можливого до того як гіперінфляція поховає рештки всього, на ринку будівництва вже другий місяць несеться криза зі сталим падінням на 50%, можливість залучення додаткового фінансування відсутнє, всі програми економічного розвитку закриваються, хронічне недофінансування критичних напрямків економіки зростає на очах. Нафтогазодоларів може не вистачити у критичний момент (ми ж віримо, що Київ не дасть заробити Кремлю 11 млрд дол за продаж російських енергоресурсів в ЄС! Соррі, Міндіч + 1).

2. Путін боїться оголошувати мобілізацію і, вірогідно, її не оголосить. Після спалення нинішніх резервів до грудня 2024 - з чим воювати у 2025 наразі невідомо. Те, що він збільшив армію на папері - її ще треба набрати і навчити. За гроші хочуть небагато, за ідею і царя - не хоче ніхто. А примусом загнати в армію: без перемог на фронті стрілецькі полки можуть піти на Кремль, дорогу памʼятають.

3. Ядерна палиця виявилася старою, іржавою і готова виключно на самопідрив. Навіть не смішно більше.

4. Кремль намагатиметься відкусити максимум в останні два місяці і перепочити.

Що робимо ми - ви самі все бачите.