"ШЛЯХ ДО ДНА" - Ростислав Павленко

"ШЛЯХ ДО ДНА" - Ростислав Павленко

Скандали - скандалами, а до дна за розкладом.

Не встигли всі відписатись про втрати росії на нафтових ринках (зокрема через рішення Саудівської Аравії збільшити видобуток нафти, або поборотись за частку на ринку в умовах санкцій) - як удару зазнав "засадний полк" російської енергетики.

Розуміючи вразливість своїх позицій на нафтових ринках, росія давно і свідомо нарощувала свою присутність у секторі скрапленого природного газу (СПГ). Його продаж (якщо треба - через підставні компанії) мав би скомпенсувати втрати європейського ринку трубопровідного газу, і пом'якшити періодичні удари на нафтових ринках.

Маючи більшу гнучкість у поставках та навіть перебираючи частину потреб європейських країн після припиненя імпорту трубопровідного газу Газпромом, на початках санкцій рф навіть намагалася наростити поставки до ЄС та експорт загалом.

Однак йшлося лише про короткочасні можливості. Довгострокових перспектив в умовах західних санкцій не можуть мати і проекти з виробництва зрідженого газу.

Стало відомо, що найбільший виробник СПГ на рф - компанія «Новатек» - призупинила розвиток експортних проектів «Мурманський СПГ» та «Обський СПГ». Активних робіт там більше не ведеться, зараз усі зусилля зосереджені на «Арктік СПГ-2».

В компанії пояснюють це тим, що всі майбутні проекти щодо експорту СПГ будуть під санкціями.

Раніше ЄС уже заборонив будь-яку співпрацю в рамках «Мурманського СПГ» та «Обського СПГ». У свою чергу, «Новатек» планував інвестиційні рішення щодо них уже цього року.

Але і «Арктик СПГ-2» також зазнає труднощів із відвантаженням сировини та отриманням танкерів, терміни по повній його реалізації перенесено.

Якби з партнерами працювати професійно, на основі спільних інтересів,- цю лазівку для російської економіки можна задавити, поки вона маленька. Було б кому працювати...