"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Спільна заява Європейського Союзу, Австралії, Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Катару, Саудівської Аравії, Об'єднаних Арабських Еміратів, Великобританії, Сполучених Штатів
Ситуація між Ліваном та Ізраїлем з 8 жовтня 2023 року нетерпима і є неприйнятним ризиком ширшої регіональної ескалації. Не відповідає нічиїм інтересам, ні інтересам народу Ізраїлю, ні інтересам народу Лівану.
Настав час укласти дипломатичне врегулювання, яке дозволить цивільним особам з обох боків кордону безпечно повернутися до своїх будинків.
Однак дипломатія не може досягти успіху в умовах ескалації цього конфлікту.
Таким чином, ми закликаємо до негайного припинення вогню на 21 день вздовж лівано-ізраїльського кордону, щоб надати простір для дипломатії з метою укладання дипломатичного врегулювання відповідно до резолюції РБ ООН 1701 та виконання резолюції РБ ООН 2735 щодо припинення вогню в секторі Газа
Ми закликаємо всі сторони, включаючи уряди Ізраїлю та Лівану, негайно схвалити тимчасове припинення вогню відповідно до резолюції РБ ООН 1701 протягом цього періоду та дати реальний шанс дипломатичному врегулюванню.
Потім ми готові повністю підтримати всі дипломатичні зусилля щодо укладення угоди між Ліваном та Ізраїлем протягом цього періоду, спираючись на зусилля останніх місяців, що покладе край цій кризі.
*
Швеція виступає за реформування Ради Безпеки ООН шляхом розширення представництва у її складі держав Африки
*
МЗС Швеції - Справедливий й тривалий мир в Україні обовʼязково має ґрунтуватися на дотриманні принципу територіальної цілісності
*
Португалія - Рада Безпеки ООН потребує глибинної реформи, що передбачатиме розширення кількості її членів й внесення змін до права вето
*
Внаслідок удару російських дронів українською лікарнею загинули десять людей
Глава місії ООН в Україні: медичні установи захищені міжнародним гуманітарним правом і не мають бути об'єктом атак
*
Президент США Джо Байден назвав ліквідацію лідера «Хезболли» (організації, визнаної в США терористичною) Хасана Насралли «виконанням правосуддя».
«Хасан Насралла і очолюване ним терористичне угруповання "Хезболла" були відповідальні за вбивство сотень американців за чотири десятиліття терору, — заявив глава Білого дому. — Його смерть від ізраїльського авіаудару є виконанням правосуддя в ім'я пам'яті про всі його численні жертви, серед яких тисячі американських, ізраїльських та ліванських мирних жителів».
Байден зазначив, що наступного дня після нападу бойовиків ХАМАС (організації, визнаної в США терористичною) на Ізраїль 7 жовтня 2023 року «Насралла прийняв доленосне рішення об'єднатися з ХАМАС і відкрити те, що він назвав "північним фронтом" проти Ізраїлю».
У своїй заяві президент США знову наголосив, що Вашингтон підтримує право Ізраїлю на захист від «Хезболли», ХАМАС, хуситів та інших угрупувань, що підтримуються Іраном. При цьому він наголосив, що США віддані ідеї досягнення деескалації конфліктів як у секторі Газа, так і в Лівані за допомогою дипломатії.
«У Лівані ми ведемо переговори про угоду, яка дозволить людям безпечно повернутися до своїх будинків в Ізраїлі та на півдні Лівану», — підсумував президент, наголосивши, що «настав час реалізувати ці домовленості, усунути загрози Ізраїлю та забезпечити більшу стабільність у всьому близькосхідному регіоні. ».
Віце-президент США Камала Харріс також виступила із заявою з приводу знищення лідера «Хезболли»
«Хасан Насралла був терористом із кров'ю американців на руках. Упродовж десятиліть під його керівництвом "Хезболла" дестабілізувало Близький Схід, що призвело до загибелі незліченної кількості безневинних людей у ​​Лівані, Ізраїлі, Сирії та по всьому світу. Сьогодні щодо жертв "Хезболли" було виконане правосуддя... Я непохитно віддана ідеї безпеки Ізраїлю. Я завжди підтримуватиму право Ізраїлю захищати себе від Ірану та його терористичних угруповань, таких як "Хезболла", ХАМАС та хусити», - йдеться у заяві віце-президента.
У суботу ЦАХАЛ заявив про ліквідацію лідера "Хезболли". Пізніше ця інформація була підтверджена самим угрупуванням. Ізраїль також значно посилив авіаудари Ліваном, знищивши кількох високопоставлених командирів «Хезболли» та сотні інших людей на великих територіях країни.
У суботу «Хезболла» посилила ракетний обстріл територією Ізраїлю, змусивши мешканців бігти в укриття. Ізраїльська протиракетна оборона блокувала більшу частину ракет, повідомлень про постраждалих не надходило.
Ескалація посилила побоювання, що конфлікт може вийти з-під контролю насамперед через потенційну участь Ірану, головного прихильника «Хезболли». Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив, що Ізраїль не веде війну з ліванським народом, назвавши Насраллу «вбивцею тисяч ізраїльтян та іноземних громадян».
Держдепартамент США в суботу розпорядився вивезти сім'ї американських дипломатів з Бейрута через нестабільну і непередбачувану обстановку в столиці Лівану. Джо Байден доручив Пентагону оцінити і за необхідності «скоригувати становище американських сил» у регіоні.
*
Держсекретар Блінкен заявив, що заклики Пекіна до миру "не сходяться" з підтримкою Китаєм ВПК Росії
Міністр закордонних справ Китаю в суботу в ООН «застеріг від розширення конфлікту» в Україні, закликавши усі сторони «уникати провокацій».
«Першочерговим завданням є запобігання розширенню поля бою, ескалації бойових дій і будь-яких провокацій з боку будь-якої зі сторін», - заявив Ван І в Нью-Йорку, запевнивши, що Китай завжди готовий відігравати «конструктивну роль» у мирних переговорах.
У п'ятницю у спільній заяві, опублікованій у кулуарах Генасамблеї ООН, Китай, Бразилія та десяток інших країн Глобального Півдня закликали «утриматися від застосування чи загрози застосування зброї масового знищення, зокрема ядерної та хімічної зброї».
Ця заява прозвучала в той момент, коли президент Росії Володимир Путін попередив, що його країна може застосувати ядерну зброю у разі «масованої атаки» з повітря і будь-який напад за підтримки ядерної держави може бути розцінений як «спільна» агресія.
У свою чергу держсекретар США Ентоні Блінкен вкотре висловив глибоке занепокоєння США щодо підтримки Китаєм військово-промислового комплексу Росії, зазначивши, що вона «не сходиться» із закликами Пекіна про мир.
"Коли Пекін каже, що, з одного боку, він хоче миру, він хоче бачити кінець конфлікту, але з іншого боку дозволяє своїм компаніям вживати заходів, які насправді допомагають Путіну продовжувати агресію, це не сходиться", - заявив Блінкен. -конференції.
Держсекретар запевнив, що США не припинять висловлювати Китаю свої побоювання щодо підтримки російської агресії та попередив, що Вашингтон може ввести додаткові санкції проти Пекіна.
«Як постійний член Ради безпеки, Китай має припинити постачати зброю, артилерію, техніку та надавати іншу підтримку, яку Путін використовує для руйнування українських будинків, енергомереж та портів», - наголосив Блінкен на прес-конференції.
Цього тижня Білий дім та Євросоюз заявили, що глибоко стурбовані повідомленнями про створення Росією у Китаї програми з розробки та виробництва ударних безпілотників дальнього радіусу дії.
Ван І відмовився коментувати цю інформацію, коли під час Генасамблеї ООН до нього звернулися журналісти.
Блінкен нагадав, що «тиск на Іран, Північну Корею та Китай... з метою припинення постачання зброї, артилерії, техніки та іншої підтримки» Росії має вирішальне значення для досягнення міцного миру в Україні.
*
Цього тижня спецслужби США підкреслили, що Росія, Іран і Китай залишаються основними зовнішніми силами, які намагаються вплинути на американських виборців напередодні президентських виборів у листопаді.
Офіс директора національної розвідки повідомив, що Кремль є найактивнішим гравцем, який використовує штучний інтелект, фейкові облікові записи та сфабриковані зображення для просування наративів, сприятливих для кандидатури Дональда Трампа.
Натомість Китай не намагався безпосередньо вплинути на результати президентських перегонів 2024 року. Сара Кук, незалежна аналітикиня, яка спеціалізується на дезінформації, зазначила, що ця стриманість частково пов’язана з сильним двопартійним консенсусом у Вашингтоні щодо загрози, яку представляє авторитарний уряд Китаю.
До виборів у США залишилося менше 40 днів. Голос Америки з'ясовує, які ж наративи Китай просуває в соціальних мережах і як вони можуть вплинути на американських виборців?
Посилення поляризації
Спільне розслідування Голосу Америки та Doublethink Lab, тайванської аналітичної компанії соціальних медіа, відстежує 201 обліковий запис, пов’язаний із Китаєм, на платформі соціальних мереж X. Однією з головних тем цих облікових записів є підсвічування суперечливих внутрішніх проблем у Сполучених Штатах, що має на меті поглибити суспільну поляризацію та посіяти недовіру.
За допомогою як справжніх зображень, так і створених за допомогою штучного інтелекту картинок і відео, китайські оперативники посилюють розбіжності в суспільстві, включаючи права ЛГБТК+, аборти, імміграцію, расу, контроль над зброєю та рівень злочинності.
Один популярний обліковий запис – CongCong – часто публікує дописи, якими потім діляться інші, описуючи себе як “солодку та гірку дівчинку, яка серйозно ставиться до життя та ділиться позитивною енергією”.
Однак її пости далеко не позитивні. Одна закріплена публікація містить провокаційне зображення пістолета, націленого на Газу, із заявами про геноцид, із зображенням Ізраїлю як стрільця, США як зброї, а ЄС як глушника.
Повідомлення було доповнено 40 обліковими записами в мережі пов’язаних з Китаєм облікових записів, які відстежує Голос Америки.
Інший акаунт – Little Sister Muxi – поділився порівняльною графікою, що підкреслює труднощі, з якими стикаються американці, такі як студентські позики та витрати на охорону здоров’я, порівняно з перевагами, якими користуються ізраїльтяни.
Конфлікт між Ізраїлем і Газою став різко поляризаційним питанням у США. Деякі американці підтримують право Ізраїлю на самооборону, тоді як інші висловлюють сильне невдоволення тим, що вони вважають надмірним насильством.
Нещодавно мережа намагалася активізувати дискусію навколо оголошення Intel про скорочення робочої сили на 15%, а початковий акаунт CongCong стверджував: “Це занепад США, рецесія, створена самими Сполученими Штатами”. Цим повідомленням поділилися 36 акаунтів.
Інші приклади включають поширення карикатур із китайської державної газети Global Times, які висміюють США за фінансову підтримку України.
Зображення, створені штучним інтелектом, зображують американських безхатьків, натякаючи на те, що громадянами США нехтують, а уряд витрачає мільярди на закордонні конфлікти.
Фальшиві відео, які ілюструють епідемію наркотиків в Америці, також є поширеними, їх проштовхує мережа Spamouflage — набагато більша фінансована державою операція, спрямована на підтримку китайського уряду, одночасно висміюючи критиків.
Цей підхід відображає тактику Росії під час виборів у США у 2016 році, використовуючи інформаційну війну, щоб розбити західні альянси та поглибити розбіжності в суспільстві.
MAGAflage
Наше розслідування виявило дві мережі “MAGAflage”, які складаються із загалом 25 облікових записів, що видають себе за прихильників кандидата від Республіканської партії Трампа та прагнуть взаємодіяти з реальними американськими виборцями.
Одна мережа, позначена MAGAflage 1 складається з 10 облікових записів та почала широко ділитися протрампівським контентом після замаху 13 липня. Використовуючи викрадені біографії та фотографії, ці облікові записи зосереджувалися на прокитайському контенті та поляризації проблем США, одночасно пропагуючи Трампа як рятівника Америки. Після розслідування Голосу Америки X призупинив ці облікові записи “за порушення правил” мережі.
У той час як обліковий запис MAGAflage 1 агресивно публікував прокитайський контент і часто цитував державні ЗМІ, акаунт MAGAflage 2 має більш обережний підхід. Тут рідко публікують дописи на теми, безпосередньо пов’язані з Китаєм, і тримаються ближче до тем виборів у США.
Усі облікові записи використовують емоджі в іменах користувачів. Дванадцять із 15 акаунтів використовують американський прапор як один із таких емоджі.
Вони критикують імміграційну політику адміністрації Байдена, пропагують теорії змови та стверджують, що колишній спікер Палати представників Ненсі Пелосі несе відповідальність за атаку на Капітолій 6 січня.
“Ці облікові записи заслуговують на увагу, оскільки вони видають себе за американських громадян і намагаються приховати свій зв’язок із Китаєм”, — сказав Голосу Америки Джаспер Г’юітт, аналітик із цифрової розвідки Doublethink Lab.
Примітно, що ці акаунти не рекламують антиізраїльський контент, яким часто діляться інші тролі. Нещодавно Трамп рекламував себе як “захисника” Ізраїлю, застерігаючи єврейських виборців від підтримки віцепрезидентки Камали Гарріс.
“Я вважаю, що це свідчить про те, що люди, які стоять за цими операціями, добре розуміють тип контенту, який може викликати резонанс у користувачів, з якими вони намагаються взаємодіяти”, — додав Г’юітт.
Тим часом дослідники продовжують викривати акаунти, які атакують кандидатів від обох партій. Нещодавно корпорація Майкрософт повідомила про пов’язану з Китаєм загрозу Storm-1852, що поширює виборчий контент у соціальних мережах, наголошуючи на дуже інтерактивному підході, який включає повторну публікацію вмісту, відповіді на коментарі та опитування користувачів.
Схоже, ця мережа не надає переваги жодному конкретному кандидату.
“Це правда, що більшість матеріалів Spamouflage, які ми бачили досі, містять критику обох кандидатів. Проте той факт, що ми знайшли дві мережі MAGAflage і ще не зустрічали жодних подібних облікових записів, які підтримують Гарріс, все ще є дуже актуальним”, — додав Г’юіт з Doublethink Lab.
Місцеві кандидати
У своєму нещодавньому звіті представники розвідки США заявили, що більшість китайських зусиль спрямовані не на Трампа чи Гарріс, а на кандидатів від штатів і місцевих кандидатів, які сприймаються як ворожі до Пекіна.
Наше розслідування виявило відео TikTok, в якому критикується американський сенатор-республіканець Джош Гоулі, висміюється його наполегливе опитування керівників Intel про примусову працю в Сіньцзяні та називають його “сенатор-антикитай”. Цього року Гоулі планує переобратися.
Інше відео висміює депутата від Демократичної партії США Джеррі Надлера з Нью-Йорка, припускаючи, що він, здається, дрімав під час слухань, поки сім’ї жертв давали свідчення.
Разом з президентськими виборами цього року обиратимуться всі 435 законодавців у Палаті представників і 33 в Сенаті. Конгресмени і сенатори, які критикують Китай, швидше за все, стануть мішенями кампаній впливу в Інтернеті.
Серед них члени Виконавчої комісії Конгресу з питань Китаю (CECC). Його голова, представник штату Массачусетс Джим Макговерн, відкрито говорив про порушення прав людини в Китаї, і йому заборонили в’їзд до Китаю минулого липня.
Представник Республіканської партії від Нью-Джерсі Кріс Сміт, співголова комісії, вже давно зосереджується на правах людини та релігійній свободі в Китаї.
Сенатор-демократ від Огайо Шеррод Браун балотується знову цього року і зіткнувся з нападками з боку державних ЗМІ Китаю за те, що виступає за заборону китайських електромобілів.
*
Американська місія в Іраку завершується
Американські війська залишать деякі старі бази відповідно до нової угоди США з урядом Іраку
*
Візит Гарріс на кордон націлений не лише на Арізону. Імміграція також вплине на виборців у штатах за тисячі миль.
Віце-президент Гарріс прагне переконати виборців, що вагаються, по всій території США в тому, що вона — кандидат, який працюватиме над проведенням імміграційної реформи.
*
Генеральний прокурор Андрій Костін під час робочої поїздки у Вашингтон провів зустріч з почесним спікером Палати представників Конгресу США, конгресвумен Ненсі Пелосі, під час якої співрозмовники обговорили притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини
*
100 проукраїнських організацій об’єдналися просувати інтереси України у Вашингтоні.
Понад 500 активістів із 45 штатів Америки обходили офіси Конгресу США, аби просити про підтримку України. Це вже п'ятий Український саміт дій у Конгресі. Ним займається велике адвокаційне об’єднання - “Американська коаліція за Україну”, яка включає понад 100 організацій.
*
Голос Америки отримав перше місце за документальний фільм «Джамала: пісні свободи» на конкурсі в Каннах
*
Проєкт «Пеле»: Пентагон розпочав роботу над створенням мобільного ядерного реактора
Очікується, що робота над створенням прототипу реактора завершиться не раніше 2026 року
*
ФБР розслідує відправку підозрілої посилки чиновникам у Міннесоті
Минулого тижня підозріла пошта була відправлена ​​чиновникам, відповідальним за проведення виборів, у шести штатах
*
Завдяки рекордно високій ціні акцій компанії Meta Platforms статки її гендиректора Марка Цукерберга вперше перевищивши позначку в 200 мільярдів доларів США
*
SpaceX запустила рятувальну місію, щоб повернути з МКС двох астронавтів НАСА
До МКС був запущений наполовину порожній корабель, щоб там могли розміститися астронавти, що знаходяться на станції
*
Суд у Бразилії зобов'язав соцмережу X заплатити понад $5 млн штрафу
Наприкінці серпня суд у Бразилії ухвалив заблокувати роботу соціальної мережі на території країни
*
Канада повідомляє про виділення 10 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу Лівану
*
Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо пережив пропозицію в парламенті, спрямовану на відставку його уряду та проведення виборів
*
Канадські консерватори не змогли отримати підтримку від двох інших опозиційних партій, яка потрібна для повалення уряду
*
Декларація Канади та Франції про більш міцне партнерство в галузі оборони та безпеки
Від: Global Affairs Canada
Заява
26 вересня 2024 р. — Оттава, Онтаріо — Global Affairs Canada
26 вересня 2024 року в Оттаві високоповажний Джастін Трюдо, прем'єр-міністр Канади, та Еммануель Макрон, президент Французької Республіки, закликали наші країни до спільної роботи над більш міцним партнерством у галузі оборони та безпеки.
Канада та Франція розвивають міцні оборонні відносини, засновані на спільній історії, інтересах, спільній мові та загальнолюдських цінностях.
Протягом 20 століття Канада та Франція розвивали тісні оборонні відносини. Під час обох світових воєн канадські та французькі солдати боролися пліч-о-пліч, і цього року наші країни відзначили 80-ті роковини висадки в Нормандії. Наші оборонні відносини зміцнилися у 1949 році зі створенням Організації Північноатлантичного договору (НАТО), членами-засновниками якої є наші дві країни, а також через нашу спільну участь у різних миротворчих операціях Організації Об'єднаних Націй, операціях під керівництвом НАТО та Глобальної коаліції проти ІДІЛ.
Ми поділяємо спільні інтереси безпеки у світі, що стикається з серйозною міжнародною напруженістю і, у ширшому розумінні, у світі, відзначеному односторонніми твердженнями влади. Зважаючи на це, наші відповідні посадові особи, як політичні, так і військові, зустрічалися одна з одною більш регулярно у 2024 році, щоб покращити наші розмови з питань оборони та безпеки та зрештою побудувати більш амбітне стратегічне партнерство. Ми переконані, що тісніша співпраця між нашими двома країнами сприятиме кращому захисту міжнародного порядку, заснованого на правилах, заснованого на повазі державного суверенітету та наших демократичних принципів. Разом ми прагнемо зробити свій внесок у дотримання принципів Статуту Організації Об'єднаних Націй; допомагати керувати міжнародними кризами та конфліктами, у тому числі у кіберпросторі; і забезпечувати колективну безпеку та оборону членів НАТО.
Тому ми розширимо нашу оборонну та військову співпрацю для підтримки України, сприяння регіональної стабільності та безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні, зміцнення нашої співпраці у галузі управління кризами та модернізації наших збройних сил, а також боротьби з іноземним втручанням та маніпуляцією інформацією.
Підтримка України
Канада та Франція підтримуватимуть Україну стільки часу, скільки буде потрібно для запобігання агресивній війні Росії, яка є кричущим порушенням міжнародного права, включаючи Статут Організації Об'єднаних Націй. Наша підтримка незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів непохитна. Відповідно до Спільної декларації G7 про підтримку України від липня 2023 року Канада та Франція відповідно підписали двосторонні угоди з Україною, щоб підтвердити нашу прихильність до зміцнення здатності України захищати себе, зміцнення стійкості країни та стримування майбутньої агресії з боку Росії у довгостроковій перспективі.
У рамках Контактної групи з оборони України (UDCG), також відомої як група Рамштайн, ми зміцнюватимемо нашу співпрацю в галузі підтримки України військовою технікою та навчанням.
Канада та Франція навчили десятки тисяч українських солдатів у рамках операції UNIFIER (Канада) та Місії військової допомоги ЄС на підтримку України (Франція). Наші збройні сили співпрацювали у підготовці українських льотчиків-винищувачів. Наші збройні сили продовжать поглиблювати свою стратегічну співпрацю у сфері кіберзахисту на підтримку України. Ми сповнені рішучості працювати з Україною та нашими партнерами, щоб підтримати Україну у захисті її суверенітету, незалежності та територіальної цілісності від російської агресії як у традиційних сферах, так і в кіберпросторі, у тому числі шляхом сприяння зміцненню громадянського кіберпотенціалу України через Талліннський механізм. У ширшому розумінні ми продовжимо наші обговорення з питань, що становлять спільний інтерес, які були порушені на конференції в Парижі 26 лютого 2024 року.
Канада та Франція визнають, що депортація українських дітей є серйозною проблемою, і в рамках міжнародної коаліції ми продовжимо наші зусилля щодо забезпечення повернення українських дітей, депортованих до Росії.
Внесок у регіональну стабільність та безпеку в Індо-Тихоокеанському регіоні
Канада та Франція — дві тихоокеанські країни, які хочуть активно сприяти регіональній стабільності та безпеці. Ми прагнемо підтримувати відкритий та інклюзивний Індо-Тихоокеанський регіон, вільний від надмірної залежності та будь-якої форми примусу, заснований на повазі до міжнародного права, суверенітету та багатосторонності.
Ми підтверджуємо нашу спільну відданість підтримці миру та стабільності на Корейському півострові шляхом виконання резолюцій Організації Об'єднаних Націй та здійснення санкцій, ухвалених Радою Безпеки Організації Об'єднаних Націй. Ми, як і раніше, повністю взаємодіємо з нашими партнерами, щоб припинити будь-які спроби обійти ці санкції за допомогою морського спостереження та морського повітряного спостереження.
Ми засуджуємо зростання напруженості у Південно-Китайському морі. Ми рішуче виступаємо проти примусових і дестабілізуючих дій, які призводять до дедалі більш жорстоких і повторюваних інцидентів, і закликаємо різні сторони до діалогу. Ми також наголошуємо на важливості того, щоб усі держави могли здійснювати свої права та свободи, включаючи свободу судноплавства та прольоту, відповідно до міжнародного права, включаючи Конвенцію Організації Об'єднаних Націй з морського права (ЮНКЛОС).
Наші дві країни зміцнюватимуть нашу співпрацю у плані стратегічного та військового аналізу в регіоні, вивчатимуть можливості розгортання майбутніх спільних патрульних місій та розширювати нашу участь у багатосторонніх навчаннях. Ця співпраця покращить взаємодію між збройними силами наших двох країн. У цьому ключі ми розглянемо інтеграцію канадської підтримки у розгортання авіаносця «Шарль де Голль».
Канада і Франція тісно співпрацюватимуть у боротьбі з незаконним рибальством та забезпеченні морського спостереження з країнами тихоокеанських островів з метою зміцнення їх суверенітету. Ми працюватимемо над спільними розгортаннями у цьому районі. Ми також зміцнюватимемо регіональну безпеку, беручи участь у навчанні країн-партнерів тихоокеанських островів.
Більш тісно співпрацювати у сфері міжнародного управління кризами та проводити спільні операції
Канада та Франція визнають, що зміна клімату — це не лише екологічна загроза, а й одна із найсерйозніших проблем безпеки нашого часу. Ми повністю підтримуємо План дій НАТО щодо зміни клімату та безпеки, і ми є двома з 12 країн-спонсорів Центру передового досвіду НАТО щодо зміни клімату та безпеки в Монреалі.
Ми поділимося нашими оцінками ситуації у сфері управління кризами, як ми робили нещодавно під час кризи на Гаїті, і в очікуванні ситуацій в областях, що становлять взаємний інтерес, таких як Близький Схід. Ми знайдемо нові можливості для спільного розгортання. Ми зміцнимо партнерство в НАТО, поділившись досвідом між країнами-учасницями для розгортання Канади у Латвії та розгортання Франції у Румунії. Франція готова співпрацювати з Канадою для сприяння логістичній підтримці канадських сил, розміщених у Латвії.
У канадській Арктиці Канада та Франція співпрацюють у рамках операції NANOOK, знакової операції канадських збройних сил у цьому регіоні. Наші дві країни хочуть збільшити спільні навігаційні навчання, обмін знаннями, взаємодію та підготовку екіпажів у полярних умовах, спираючись на досвід та підтримку канадських збройних сил у канадській Арктиці.
У Сахелі і зовсім недавно в Гвінейській затоці Канада надала французьким збройним силам постійну підтримку в рамках операції FREQUENCE. Ми маємо намір відновити цю важливу та ефективну співпрацю у 2025 році.
Більш тісно співпрацювати у модернізації збройних сил
Щоб краще реагувати на кризи, Канада та Франція поглиблять наше партнерство для модернізації наших збройних сил та покращення нашої здатності проводити спільні операції.
Ми продовжимо обмінюватися досвідом у галузі людських ресурсів, серця наших армій, для покращення набору та навчання певним навичкам, одночасно використовуючи можливості один одного в таких галузях, як транспорт, стратегічне постачання та підводні сили.
Канада та Франція віддані підвищенню нашого оборонного потенціалу та зміцненню наших можливостей для забезпечення нашого суверенітету та підтримки наших партнерів. З цією метою ми поділимося нашими відповідними технічними знаннями та знайдемо нові відчутні способи спільної роботи на суші, на морі, у повітрі та кіберпросторі. Ми продовжимо обговорювати, як організувати та покращити наші промислові та закупівельні процеси.
Боротьба з іноземним втручанням та маніпуляцією інформацією
Канада та Франція стикаються з операціями з іноземного втручання та маніпуляції інформацією. Канада та Франція будуть розширювати спілкування один з одним для ефективного реагування на ці погрози.
Завдяки нашій прихильності до Механізму швидкого реагування G7 (G7 RRM) наші дві країни розробляють колективну структуру реагування для протидії іноземним операціям з маніпуляції інформацією, як було оголошено на саміті G7 в Апулії. Ці зусилля повинні супроводжуватися підтримкою фактичної та високоякісної інформації, наприклад, через Міжнародне партнерство з інформації та демократії та Форум з інформації та демократії. Ми вітаємо такі ініціативи, як Ініціатива довіри до журналістики, в якій беруть участь канадські та французькі ЗМІ, для сприяння високоякісній інформації.
Завдяки МРР G7 ми також розробляємо колективні підходи до протидії іншим загрозам демократії та продовжимо просувати ці цілі під час наших наступних головувань у G7 у 2025 та 2026 роках.
*
"Війна може закінчитися завтра, якщо Путін виведе свої війська", – міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі
“Говорімо прямо — війна може закінчитися завтра, якщо Путін виведе свої війська. Так це закінчиться. Залиш Україну!”
*
Троє екологічних активістів руху «Just Stop Oil» (Просто зупинити нафту) облили супом дві картини нідерландського художника Вінсента Ван Гога у Національній галереї у Лондоні 27 вересня, через кілька годин після ув'язнення двох інших екоактивістів за аналогічні дії два роки тому
*
Джорджа Мелоні під час отримання нагороди від Маска заявила, що Україна має перемогти
“Голоси таких людей, як Мелоні, можуть допомогти багатьом людям вийти з пропагандистської коми”, зазначають аналітики
*
Захід має докази, що Китай постачав зброю росії для війни проти України — Times
Представник НАТО зазначив, що ця інформація викликає глибоке занепокоєння, і союзники проводять консультації
*
Суддя Верховного суду України загинув під Харковом від влучання російського дрона
Леонід Лобойко і три жінки привезли в Козачу Лопань гуманітарну допомогу та їжу для тварин
*
ЗСУ: росія готується до наступальних операцій у Запорізькій області
росіяни накопичують особовий склад, хоча для масштабного наступу цих сил замало
*
У Запоріжжі під час повітряної тривоги пролунали вибухи
*
На деокупованій Херсонщині, у Бериславському районі, за добу водолази-сапери очищають 15 квадратних метрів акваторії
*
На Рівненщині обласний науковий ліцей зібрав на благодійному аукціоні понад 100 тис. грн для військових, загалом від початку повномасштабного вторгнення заклад зібрав понад 2,7 млн грн для ЗСУ
*
Російська армія збільшує кількість авіаударів по Херсонщині - військові РФ випустили по області у вересні понад сотню КАБів
*
На Херсонщині протягом дня внаслідок російських обстрілів поранені 9 мирних жителів області, двоє людей загинули
*
Російські війська продовжують обстріли Сумщини, за день зафіксовано 130 вибухів, внаслідок обстрілів 10 людей загинули, 22 отримали поранення
*
Кількість постраждалих внаслідок обстрілу керованими авіабомбами села Слатине Харківської області зросла до шести, загинуло три людини
*
На Покровському напрямку у районі Селидового бійці 15-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії «Кара-Даг» знищили ворожу бронетанкову колону та взяли в полон військових РФ
*
Оператори FPV-дронів 15-ї бригади оперативного призначення «Кара-Даг» Національної гвардії України знищили російський танк, два автомобілі і склад боєприпасів армії РФ на Покровському напрямку
*
На фронті відбулося 136 бойових зіткнень, основні наступальні зусилля росіян - на Покровському напрямку
*
У неділю, 29 вересня, застосування графіків погодинних відключень електроенергії не прогнозується
*
Оголошено переможців конкурсу стартапів на IT Arena 2024
Цьогоріч команди змагалися у двох категоріях: традиційні стартапи та defense
*
На Рівненщині вже засіяли понад третину запланованих площ пшениці, ячменю та жита
*
З початку повномасштабного вторгення в Запорізькій області пошкоджено 48 медичних закладів, зруйновано - 8
*
На Харківщині правоохоронці вилучили з обігу безакцизні цигарки та алкоголь кустарного виробництва на суму понад 4,5 млн грн
*
Затриманому на хабарі посадовцю АТ «НАЕК Енергоатом» обрано запобіжний захід у вигляді застави в 1 мільйон гривень
*
Китай та Бразилія провели міжнародну нараду в ООН для обговорення свого «мирного плану» щодо України
*
Китай продовжує просувати свою пропозицію щодо миру в Україні. Київ і Вашингтон вважають її вигідною Росії
*
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш висловив «глибоку стурбованість» у звʼязку з ізраїльським обстрілом столиці Лівану Бейрута, в результаті якого було ліквідовано ватажка «Хезболли» Хасана Насраллу
*
Пов’язані з Росією хакери з угрупування під назвою NoName057(16) у вересні атакували вебсайти десятків міністерств та державних установ Австрії перед виборами, постачальників енергії та системи громадського транспорту, а також політичних партій
*
Французьке інформаційне агентство Agence France-Presse (AFP) заявило у суботу, що зазнало кібератаки днем раніше
*
Генеральний інспектор поліції Молдови заявив про арешт на 20 діб двох молодих людей 21 та 20 років, затриманих напередодні за вандалізм
*
У Північній Кореї розкритикували новий пакет американської військової допомоги Україні, попередивши про небезпеку ядерної війни
*
Росія дестабілізуватиме Захід незалежно від його рішення щодо дозволу Україні використовувати зброю для ударів вглиб Росії – ISW
*
У Самарській області обмежили рух поїздів після вибуху на залізничному мосту
*
Хакери могли отримати доступ до даних усіх росіян
Обсяг витоків даних у Росії настільки великий, що хакери, ймовірно, вже мають повну базу інформації практично на кожного росіянина, заявив директор центру протидії кібератакам Solar JSOC ДК «Солар» Володимир Дрюков у розмові з ТАРС. Ці дані можуть використовуватися в різних цілях — від телефонних дзвінків до кібератак, попередив експерт.
«Було чимало витоків у сервісах доставки, в інтернет-магазинах, у регіональних державних сервісах, у медичних закладах. Якщо накласти одне на інше, то справді вийде близько до повної бази, принаймні статевозрілого населення країни», — пояснив Дрюков свою точку зору.
Він також зазначив, що хакери намагаються монетизувати кожен витік, продаючи дані перед тим, як використовувати їх для заподіяння репутаційної шкоди компаніям та державі.
Роскомнагляд раніше повідомляв, що 2023 року в Росії було зафіксовано 168 витоків даних, що призвело до потрапляння в мережу близько 300 мільйонів записів про росіян — удвічі менше, ніж 2022 року. При цьому витоку з фінансових організацій минулого року склали 170,3 мільйона записів, що у 3,2 рази більше, ніж роком раніше, і майже у 57 разів більше, ніж у 2021-му, згідно з даними експертно-аналітичного центру компанії InfoWatch. На початку 2024 року стався ще один великий витік, в результаті якого в інтернет потрапили 500 мільйонів записів про росіян.
Різке зростання витоків даних дослідники пов'язують з активізацією груп хакерів після початку конфлікту між Росією та Україною. Насамперед, йдеться про «політично мотивовані» хакери, чиї цілі — підрив стабільності, тиск на фінансові структури та залякування клієнтів, пояснюють в InfoWatch.
Частка витоків у результаті кібератак у 2023 році становила 87,5%, тоді як 2022-го — 84,2%, а 2021-го — 57,6%. Часто такі атаки здійснюються за допомогою співробітників фінансових організацій або використовуються для прикриття внутрішніх крадіжок. За словами керівника напряму аналітики та спецпроектів InfoWatch Андрія Арсентьєва, зазвичай вкрадені дані викладаються у відкритий доступ, а потім застосовуються хакерами для фішингових атак та шахрайства з використанням методів соціальної інженерії.
*
Reuters: Розвідка встановила російські бригади, які могли запустити ракету, що вбила співробітника агентства у Краматорську
*
Росію піймали на фейку про знищення українського F-16. Підтасоване фото – з аварії у Каліфорнії
*
У Чорному морі продовжують нести бойове чергування два російські кораблі - носії крилатих ракет
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім