Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 29.09.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 29.09.2024

1. Захід має докази, що Китай постачав росії зброю для бойових дій в Україні.  

- Китайська компанія, назва якої не розголошується, відправляє до росії ряд спеціально розроблених військових безпілотників для випробувань. Угода відбулася минулого року.  

- Також підтверджується повідомлення агентства Reuters про те, що росія створила в Китаї проект із розробки та виробництва ударних безпілотників далекого радіусу дії для використання проти України.  

- З початку війни Пекін став життєво важливим партнером Москви, оскільки прагне пом'якшити вплив західних санкцій, запроваджених через воєнну агресію рф.  

- За даними китайської митниці, товарообіг між країнами перевищив 240 млрд доларів, що на 64% більше, ніж 2021 року (до вторгнення росії до України). Російський імпорт з Китаю становив 111 млрд доларів, а експорт до Китаю - 129 млрд доларів. Експорт китайських автомобілів та запчастин до росії 2023 року досяг 23 млрд доларів порівняно з 6 млрд роком раніше.  

- Пекін проігнорував західні санкції і закупив у рф 107 мільйонів тонн сирої нафти, що на 24% більше, ніж 2022 року. А також вісім мільйонів тонн зрідженого природного газу, що на 77% більше, ніж 2021 року.

2. Австрія проводить напружені вибори, де ультраправі претендують на історичну перемогу.  

- Сьогодні в Австрії відбуваються вибори до нижньої палати парламенту. Протягом останніх кількох місяців у опитуваннях лідирує праворадикальна Австрійська партія свободи (FPÖ) – їй пророкують від 26 до 28% голосів.

- Партія раніше потрапляла у скандали через передбачувані зв'язки з кремлем. Опитування показують, що той, хто переможе, не набере абсолютної більшості, але претендує на право очолити коаліційний уряд.  

- У європейській спільноті з тривогою ставляться до перспективи зміцнення правих в Австрії насамперед через критичне ставлення FPÖ до стратегії Заходу щодо війни в Україні.  

- Після початку російського вторгнення австрійські ультраправі не виступили з однозначною підтримкою Києва та висловилися проти санкцій щодо москви та за відновлення енергетичної співпраці з росією.

3. Головна проросійська партія Болгарії посідає друге місце перед виборами.

- "Відродження", провідна проросійська ультраправа партія Болгарії, може посісти друге місце на парламентських виборах, що відбудуться 27 жовтня, свідчать результати опитування соціологічного агентства Trend.  

- Правоцентристська партія ГЄРБ знову може посісти перше місце з 24,8%, впевнено випереджаючи "Відродження" з 15,6% і реформістський альянс і власників мандатів у двох останніх короткострокових коаліційних урядах "Ми продовжуємо зміни/Демократична Болгарія" з 15,1%.

4. Північна Корея засудила військову допомогу США Україні та пригрозила ядерною війною.  

- Північна Корея, яку звинувачують у незаконному постачанні зброї росії, заявила в неділю, що військова допомога США Україні вартістю 8 мільярдів доларів є «неймовірною помилкою» та грою з вогнем проти ядерної супердержави росії.  

- Кім Йо Чен, сестра лідера Північної Кореї Кім Чен Ина, заявила, що Вашингтон посилює конфлікт в Україні та веде всю Європу на межу ядерної війни.  

- Північна Корея та росія різко покращили свої зв’язки минулого року, коли їхні лідери двічі зустрілися та домовилися про «всеосяжне стратегічне партнерство», яке включає зобов’язання щодо взаємної оборони.  

- Північна Корея відправила до росії щонайменше 16 500 контейнерів зброї з вересня минулого року, і росія випустила ракети з цих поставок по Україні, заявили Сполучені Штати.

5. рф майже вдвічі збільшила виробництво БПЛА Shahed 136, стверджує Інститут науки та міжнародної безпеки (ISIS).  

- Промислова зона «Алабуга» у Татарстані планувала поставити до армії 6000 безпілотників до вересня 2025 року, проте вже перевиконала план, відправивши понад 6 тисяч БПЛА до кінця серпня 2024 року.  

- Якщо росія продовжить закуповувати всі необхідні комплектуючі за кордоном, то до вересня 2025 року зможе зробити ще 4700 БПЛА.

6. російські та білоруські спортсмени не будуть допущені до участі у турнірах під егідою Міжнародної федерації лижного спорту та сноуборду на наступний сезон. Про це повідомили у прес-службі організації.

Більше на https://t.me/Omelyan_News