"Президент Байден йде" - Степан Гавриш

"Президент Байден йде" - Степан Гавриш

Його вік не обов’язково закликає до обережності й формує когнітивну нерішучість. Він не скликав Раду нацбезпеки, Пентагон не збирався для оцінок можливих ризиків через нову ядерну доктрину Путіна і не виходив із жодними коментарями.

Салліван кудись зник, Блінкен невпевнено коментував ситуацію. Байден погодив Україні 8 млрд оборонний пакет показав Путіну, що Америка може й задумалась, але від допомоги Україні не відмовиться.

Дональд Трамп малював придуманий ним образ «вщент зруйнованої України, якої немає», перевіряючи Зеленського на готовність до угоди з Путіним, яку він збирається запропонувати, якщо стане президентом.

Якщо скласти всі його спічі в один текст, і навіть без ШІ, стане зрозумілим, що лідер республіканців збирається продати Україну ядерному диктатору. З вигодою. Під видом зупинення Третьої ядерної світової війни, розморозки чутливої й непередбачуваної ескалації в Україні та виходу на стратегічний трек відновлення глобальної стабільності. Це тільки версія.

Тому що у конгломераті протирічних одне одному спічів цього політичного самородка знайти не тільки логіку, але і якусь стратегічну лінію, неможливо.

В будь-кому випадку, Трамп позиціонує себе контрверсією Байдена. Він – полярний. Цю протилежність він намагається демонструвати у війні з Гарріс.

Перебуваючи під тиском когнітивного занепаду, вікової слабкості й втрати раціональності. Саме це змушує уникати його складних стратегій, комбінацій і формувати фундаментальні цілі. Натомість – емоції. Реакції з гострими стресами, ментальні провали, агресія, часто не усвідомлене сприйняття дійсності.

Під час дебатів 10 вересня з Гарріс, Трамп заявив, що «гаянські емігранти» у Спрингфілді «їдять собак, люди, які приїхали – їдять кішок, вони їдять домашніх тварин місцевих жителів». Трамп не відступає, не змінюється, і включає двигун агресії.

13 вересня, не визнавши своєї помилки, на пресконференції в гольф-курорті біля Лос-Анджелесу, за Reuters, він пообіцяв провести масову депортацію гаїтянських іммігрантів з міста Спрингфілд в Огайо, хоча 15000 їх перебуває там цілком легально.

Отже, Трамп-президент неминуче буде реалізовувати угоду з Путіним. В його інтересах. України не буде. Навіть якщо територія, де живуть українці, втратить свою історичну назву.

Якщо тільки Трамп не зіткнеться із геополітикою. Поки що він думає, що він і є, і буде геополітикою.