"Середа, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша оголошено в Ізраїлі персоною нон грата
*
Ціни на нафту підскочили більш ніж на долар на тлі ескалації напруженості на Близькому Сході
*
Ізраїль планує масштабну відповідь на ракетну атаку з боку Ірану, розглядає удари по нафтовим та ядерним об'єктам
*
Адміністраторка Агентства США з міжнародного розвитку Саманта Павер втретє від початку повномасштабного вторгнення прибула з візитом до Києва
Підтримка енергосистеми, гуманітарна допомога і реабілітація. USAID оголосило про нові зобовʼязання у понад $1 млрд для України
Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) запускає 5-річний проєкт Rehab4U вартістю $13 млн для реабілітації українців після війни, додатково виділять $237 млн на гуманітарну допомогу, а також $825 млн для енергосистеми України, повідомила адміністраторка USAID Саманта Павер під час візиту в Україну.
Від початку вторгнення Росії USAID надало українцям $32,5 млрд гуманітарної допомоги та допомоги в цілях розвитку.
Ключові факти
За словами Павер, понад 250 000 людей в Україні потребують реабілітаційної підтримки. Тож, USAID вирішило запустити нову програму реабілітації з бюджетом $13 млн, яка допоможе українцям відновитися після поранень.
Адміністраторка Агенції також оголосила про зобовʼязання надати $825 млн для енергетичної системи України цієї зими, оскільки російський диктатор Володимир Путін знову готовий використовувати холод, як зброю.
«Це вдвічі більше, ніж ми інвестували минулої зими. Ці ресурси дозволили нам підтримати тих, хто ремонтує і захищає критичну інфраструктуру», – відзначила Павер.
Вона оголосила про виділення додаткових $237 млн на гуманітарну допомогу через USAID та Державний департамент США. За її словами, виділені кошти спрямують на забезпечення життєво необхідних речей, таких як їжа, житло й медичні послуги для українців всередині країни та біженців.
«Важливо, що це також допоможе домогосподарствам підготуватися до холодів, наближення яких ми відчуваємо вже сьогодні. Теплі ковдри, постільна білизна, зимовий одяг», – додала вона.
Контекст
Російські війська не припиняють щоденних обстрілів обʼєктів енергетичної інфраструктури. Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму €56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять €50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024-го.
Із жовтня 2022 року по вересень 2024-го об’єкти української енергетичної інфраструктури зазнали 1024 російських атак, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.
Очікується, що енергетики підготують до роботи приблизно 14-15 ГВт генерувальних потужностей до початку грудня з урахуванням відновленої генерації, що залишить енергосистему з очікуваним дефіцитом близько 4 ГВт, повідомив виконавчий директор Асоціації енергоефективних міст України (АЕГУ) Святослав Павлюк. Прогнозується, що основний тягар відключень електроенергії взимку буде покладено насамперед на населення.
*
Білий дім заявив, що Тегеран зіткнеться з серйозними наслідками за масштабну ракетну атаку на Ізраїль у вівторок
*
Міністр оборони США Ллойд Остін провів розмову з міністром оборони Ізраїлю Йоавом Галлантом і заявив йому, що напад з боку Ірану є "кричущим актом агресії"
*
Лідери Республіканської партії у Конгресі США закликають президента Джо Байдена виявити більшу жорсткість щодо Ірану після масованої ракетної атаки на Ізраїль
*
Виборці, які спостерігали за дебатами кандидатів у віцепрезиденти США Тімом Волзом та Джей Ді Венсом, розділилися в думках щодо того, хто з них краще показав себе
*
Новопризначений прем’єр-міністр Японії Шіґеру Ішіба під час перших телефонних переговорів із президентом США Джо Байденом заявив про намір продовжувати курс попередньої адміністрації Фуміо Кішіди на зміцнення двостороннього альянсу
*
Число робочих місць у США в вересні зросло на 143.000, обігнавши прогноз - ADP
*
План Трампа щодо скасування податків на чайові та понаднормові може змінити те, як отримують зарплату мільйони американців
Податкові пропозиції Трампа та Гарріс можуть спонукати компанії змінити визначення чайових та змінити те, хто має право на понаднормові.
*
Перевага Дж. Д. Венса на дебатах віцепрезидента над Тімом Волзом була в межах досяжності. Але потім він заплутався наприкінці. Тім Волз дав Дж. Д. Венсу легку нагоду визнати, що Дональд Трамп програв вибори 2020 року. Він цього не зробив.
*
Дж. Д. Венс і Тім Волз зберігали ввічливість, прагнучи залучити поміркованих виборців
Сенатор Дж. Д. Венс та губернатор Тім Волз продемонстрували свою найкращу версію "середньозахідного приємного", прагнучи до центру, щоб залучити центристських виборців.
*
Mastercard планує створити єдиний хаб для керування підписками
*
Рада з питань праці США подала скаргу, звинувативши Apple у порушенні прав працівників шляхом дотримання низки незаконних правил на робочому місці
*
Через пожежу на заводі в Індії Apple потрібно буде звертатися до Китаю за деталями для iPhone
*
Apple вийшла з переговорів про інвестиції в OpenAI
*
Вартість соціальної мережі X впала більш ніж на 75% порівняно з тим, коли власник-мільярдер Ілон Маск купив її два роки тому
*
Tesla повідомила про постачання електромобілів у 3 кварталі нижче за прогноз
*
Компанія Google DeepMind і німецький виробник ліків BioNTech створюють лабораторних помічників на основі штучного інтелекту, які допоможуть дослідникам планувати наукові експерименти та краще прогнозувати їх результати, пише Financial Times.
Біологія «переживає революцію» в результаті розвитку ШІ, сказав на нещодавньому заході Нобелівського фонду очільник підрозділу ШІ у Google Деміс Гасабіс.
*
Oracle інвестує $6,5 млрд у центр штучного інтелекту та хмарних сервісів
Новий об’єкт буде розташовано в Малайзії
*
"У дев'ять років зрозумів, що Росія публічно бреше" - 93-річний ветеран влаштовує у США акції на підтримку України
Заради підтримки України 93-річний американський ветеран литовського походження Вітаутас Пачкаускас, який мешкає в місті Гоутен у штаті Мічиган, здійнив не один відчайдушний вчинок.
Так, наприкінці вересня, попри нещодавно перенесену операцію і застереження лікарів не подорожувати, він із донькою проїхав 27 годин зі штату Мічиган до Вашингтона на запрошення української громади долучитися до Українського саміту дій у Конгресі США, під час якого активісти закликали конгресменів і надалі підтримувати Київ.
Вітаутас Пачкаускас мав зустрічі в офісах кількох американських законодавців від свого штату, яким пояснював, що для нього, як для американського виборця, важливі їхні рішення щодо України:
"Що я хотів би бачити - це вільних українців. Це мета. І я сподіваюся, що вони будуть вільними попри все. А особливо якщо будуть ухвалюватись закони про продовження підтримки. І це те, чого я бажаю".
На початку повномасштабної війни Росії проти України, коли йому був 91 рік, Вітаутас вирішив проїхатися верхи з українським прапором. Тепер фото, де він позував, сидячи на коні, дарує представникам американської влади із закликом ухвалювати потрібні для України рішення:
"Якщо я зміг годину їхати верхи на коні в 91 рік заради України, ви можете ухвалити законопроєкт".
Цього року, у 93-річному віці, ветеран опанував підводне плавання з аквалангом, під воду він пірнув із прапорами України.
"Тож не варто втомлюватися, якщо ця людина в 93 роки займається підводним плаванням, їздить верхи на конях, переходить мости, розмовляє з усіма через свою любов до українського народу, і щоб українці розуміли, що є люди тут, які дають їм надію, і ми любимо їх, і ми хочемо, щоб вони були частиною цього світу. Їхня культура, їхня мова, їхня спадщина є частиною наших сердець", - розповідає донька ветерана Надія Пачкаускас.
"Тато заплакав, побачивши в новинах, як вишикувалися танки"
Донька пригадує день, коли Вітаутас дізнався про російське повномасштабне вторгнення в Україну:
"Мій тато заплакав, побачивши в новинах, як вишикувалися танки, його обличчя зблідло. І він сказав: "Як, як це могло статися через 80 років? Як це може статися зараз, коли ми так сильно постраждали у Другій світовій війні? Як це може відбуватися з нашими братами та сестрами у цьому світі прямо зараз?""
Вітаутас із донькою вирішили організувати заходи на підтримку України в місті Гоутен у Мічигані, де мешкають. Вони скупили синьо-жовту тканину і за допомогою місцевих мешканців пошили 100 прапорців. З дозволу поліції в першу неділю після повномасштабного вторгнення влаштували ходу місцевим мостом.
"Ми ходили маршем у 27-градусний мороз. Тоді був холодний вітер. Була хуртовина. Було дуже холодно, а він тричі пройшов по мосту в 91 рік", - пригадує Надія.
"Ми обоє вирішили підтримати українців. І ми щосереди виходили на марші й показували людям, що підтримуємо Україну, і просили про їхню підтримку", - розповів Вітаутас.
У перші дні вторгнення родина Вітаутаса намагалася використовувати свій голос усюди, щоб пояснювати необхідність підтримки Києва. Вони відвідували університети, американські спілки ветеранів, а також проводили розмови з американцями, які цікавилися акціями Вітаутаса:
"Ми повинні були пояснювати американцям, які слідували за татом, що Україна є суверенною, незалежною країною, яка не прив'язана до Росії, - з власною культурою, власною спадщиною, яка триваліша за спадщину Росії. І тому ми повинні були показувати американцям, що ця країна заслуговує на самостійність і заслуговує нашої підтримки. І ми розповідали про Будапештські угоди", - розповіла Надія.
За час повномасштабної війни РФ проти України Вітаутас, розповіла Надія, провів понад 130 маршів на підтримку України, взяв участь у більш ніж 500 заходах. Також він допоміг у створенні проукраїнської організації в Мічигані Yoopers for Ukraine, до якої зараз долучається понад 500 активістів.
Також родина Вітаутаса у жовтні запланувала відкрити в середмісті Гоутена український культурний центр, де представлять роботи понад 25 українських митців, планують показувати українські фільми, проводити майстер-класи із приготування борщу та писанкарства.
"Ми виїхали, бо не хотіли бути під росіянами"
На 93-тій день народження українські військові надіслали Вітаутасу прапор зі своїми підписами, який ветеран бере з собою на акції.
Крім прапора України на мітингах він часто тримає прапор Литви.
Вітаутас народився у маленькому селі біля Вільнюса. У час Другої світової війни дитиною він був змушений покинути свій дім назавжди через радянську окупацію.
"Росіяни прийшли в 1939 році згідно з їхньою угодою з Німеччиною, і ми виїхали звідти, бо не хотіли бути під росіянами. Тож ми переїхали до Вільнюса. А в 1940 росіяни окупували Вільнюс... Мені було дев'ять років, і мені було сумно бачити, як усі люди плачуть", - розповів Вітаутас.
Його донька пояснює, що тоді маленьким Вітаутас дізнався про російську пропаганду:
"Коли росіяни прийшли в Литву, вони ставили для дітей лялькові вистави, а потім відправляли дітей у табори. Те саме роблять і в Україні. Вони забирають дітей, кажуть, що
везуть їх у літні табори, а потім викрадають їх до Росії. Тому для нього важливо ділитися історіями свого дитинства. І він у дев'ять років зрозумів, що Росія публічно бреше. Тепер він хоче поділитися цією історією, щоб усі інші зрозуміли, що Росія намагається пропагандою розділити Сполучені Штати та спричинити розкол у нашій власній країні, щоб ми не змогли допомогти глобальній безпеці, бо ми будемо протистояти між собою".
Вітаутас із батьками намагався врятуватися від радянської окупації. Тікаючи до Польщі, вони потрапили до рук німців, які забрали його сім'ю у табори праці.
У 1947 році після поразки гітлерівської Німеччини він переїхав до США, вступив до Військово-повітряних сил американської армії. Рідну Литву зміг відвідати лише після здобуття нею незалежності.
"Він покинув Литву пішки, коли йому було дев'ять. Ось чому це було так важливо для нього, те, що в Україні. І йому було так шкода дітей, які залишали свою країну, бо він залишив свої іграшки. Він залишив свою колекцію монет... Коли це почало відбуватися з Україною, він сказав, я не хочу, щоб діти чекали все життя на можливість бути вдома", - розповіла Надія.
*
Канадські благодійники відправили в Україну обладнання для розмінування
*
Прем’єр Британії Кір Стармер вирушає до Брюсселя на першу велику двосторонню зустріч з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн
*
Колишній очільник Міністерства оборони Великої Британії Бен Воллес вважає, що країна повинна відправити війська, щоб допомогти тренувати і підтримувати українську армію
*
Міністр оборони - Британські війська відіграли певну роль у запобіганні подальшій ескалації, спричиненій ракетною атакою Ірану
*
Посли ЄС 2 жовтня погодили новий режим санкцій, орієнтований на російські гібридні загрози
*
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що Євросоюз засуджує напад Ірану на Ізраїль та закликає до негайного припинення вогню на близькому Сході
*
Парламентська асамблея Ради Європи у середу ухвалила резолюцію, де висловлює стурбованість поводженням із засновником Wikileaks Джуліаном Ассанжем та називає обвинувачення, висунуті проти нього владою США, "непропорційно суворими"
*
BMW боїться втратити китайський ринок, і тому просить уряд виступити проти запровадження тарифів ЄС на електромобілі з Китаю
*
Президент Австрії Александер Ван дер Беллен у середу, 2 жовтня, закликав усі парламентські партії уникати конфронтації та шукати компроміси стосовно майбутньої коаліції після перемоги ультраправих
*
Україна організувала евакуаційний рейс з Лівану до Польщі літаком української авіакомпанії SkyUp, на його борту – крім українців – у Європу повернулися громадяни Польщі, Чехії, Литви, Молдови, а також Бразилії та Лівану
*
У Франції комітет Національних зборів (нижня палата парламенту) відхилив ініціативу ультралівої партії "Нескорена Франція" щодо імпічменту президенту Емманюелю Макрону
*
Президент Франції Емманюель Макрон засудив масовану ракетну атаку Ірану проти Ізраїлю та водночас закликав останній зупинити операцію в Лівані
*
Адміністрація президента Франції Еммануеля Макрона заявила, що країна мобілізувала свої військові ресурси на Близькому Сході для протидії іранській загрозі, а сам глава держави найрішучішим чином засуджує напади Ірану на Ізраїль
*
Європейська комісія звернулася до TikTok, YouTube та Snapchat із запитом щодо роботи їхніх алгоритмів рекомендацій контенту
*
Міністерка внутрішніх справ Німеччини обурена сценами святкувань у Берліні після масованої ракетної атаки, яку Іран здійснив проти Ізраїлю
*
Посла Ірану викликали до Федерального міністерства закордонних справ Німеччини у зв'язку з масованою ракетною атакою, яку здійснив Тегеран проти Ізраїлю
*
Канцлер Німеччини Олаф Шольц в середу закликав Іран і "Хезболлу" негайно припинити напади на Ізраїль і попередив, що Іран ризикує "підпалити" весь регіон
*
Шведська поліція заявила в середу, що напередодні біля посольства Ізраїлю в Стокгольмі сталася стрілянина
*
Прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні в середу, 2 жовтня, організує розмову лідерів країн G7 для обговорення кризи на Близькому Сході
*
У столиці Данії Копенгагені затримали трьох підозрюваних у ранкових вибухах, що сталися біля посольства Ізраїлю
*
На центральному вокзалі столиці Данії Копенгагена присутня велика кількість правоохоронців через певну "підозрілу ситуацію", операція суттєво впливає на рух поїздів
*
Польські авіалінії LOT зупинили польоти над Іраном після вчорашнього ракетного удару Ірану по Ізраїлю
*
Візит міністра закордонних справ України до Польщі, що відбувся цього тижня, супроводжувала розбіжність заяв МЗС двох країн щодо того, чи зустрівся польській міністр зі своїм українським колегою
*
Спікер Сейму Польщі Шимон Головня на зустрічі з міністром закордонних справ України Андрієм Сибігою підняв питання ексгумацій загиблих під час подій на Волині у роки Другої світової війни
*
Ексглава МЗС Польщі Яцек Чапутович виступив із критикою на адресу чинного польського уряду, звинувачуючи його у намірах створити конфлікт з Україною замість того, аби розблокувати ексгумацію останків польських жертв Волинської трагедії
*
Перша розмова очільника Міністерства закордонних справ Польщі Радослава Сікорського з новим генеральним секретарем НАТО Марком Рютте стосуватиметься, зокрема, допомоги Україні
*
Польща уклала угоду з Південною Кореєю, яка передбачає виробництво на польській території ракет CGR-080 калібру 239 мм до реактивних систем залпового вогню Homar-K
*
Польща та США підписали угоду про надання безпосередньої позики Варшаві у межах програми іноземного військового фінансування на суму $3,08 млрд – кошти спрямують на закупівлю ударних гелікоптерів AH-64 Apache
*
Представництво НАТО в Україні висловило сподівання, що два закупівельних агентства для оборонного сектора і надалі залишаться окремими, та привітало обіцянку найближчим часом почати створення їхніх наглядових рад
*
Міністр оборони Естонії заявив, що уряд країни обговорював можливість відправлення своїх військових із небойовими завданнями на захід України
*
Голова польського Міністерства національної оборони Владислав Косіняк-Камиш заявив, що кількість українців, які зголосились до Українського легіону у Польщі, виявилась вкрай малою
*
Президент Хорватії Зоран Міланович не погодився відрядити хорватських військовослужбовців для участі у місії НАТО для України у сфері безпеки та навчання (NSATU)
*
Литва та Швеція погодили закупівлі на суму 22 млн євро для підтримки потреб України у сфері розмінування
*
У румунському прикордонні з Україною над Дунаєм в ніч на 2 жовтня оголошували повітряну тривогу та піднімали винищувачі через атаку російськими ударними безпілотниками на півдні Одещини
*
Латвія розгорнула поблизу східних кордонів додаткові радари та мобільні групи ППО на випадок нових ситуацій потрапляння військових дронів на територію країни
*
Понад 280 компаній відвідали другий Міжнародний форум оборонних індустрій: підписано 7 угод
Міжнародний форум оборонних індустрій у 2024 році об'єднав 168 іноземних і 115 українських оборонних компаній та асоціацій
*
АТ "Українська оборонна промисловість" ("Укроборонпром") досягло домовленостей про співпрацю з чотирма західними зброярськими компаніями
*
Американська компанія AeroVironment підписала угоду з українською компанією щодо локалізації баражуючих боєприпасів Switchblade 600
*
"Українська бронетехніка" та чеський холдинг разом вироблятимуть 155-мм снаряди
Компанія "Українська бронетехніка" підписала пакет документів щодо співпраці з чеським холдингом Czechoslovak Group (CSG)
*
Міністерство оборони вже інвестувало в український оборонно-промисловий комплекс 4 млрд доларів та планує залучати ще більше інвестицій від міжнародних партнерів
*
Холдингова компанія “Артем” налагодила імпорт тротилу для своїх потреб, але через залежність від другого компоненту – нітроцелюлози – метальні заряди досі є найбільшою проблемою у виробництві снарядів
*
Росія хоче змусити країни Заходу, поширюючи страх, агресуючи, безкарно порушуючи “червоні лінії”, припинити військову підтримку України. При цьому можливість застосування Росією ядерної зброї наразі не є ймовірною.
Таку думку висловив віцепрезидент Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP) Рольф Нікель на панелі “Чи здатна Європа створити надійне ядерне стримування?” в межах Варшавського безпекового форуму.
*
У країнах Європи, попри підготовку до відбиття можливого нападу РФ, залишається багато прогалин у протиповітряній та протиракетній обороні, що засвідчує неготовність Європи до реальної війни.
Про це йшлося на панелі «No Time to Lose - Preparing Europe For a Conventional War» («Не можна гаяти час - готуємо Європу до конвенційної війни») в межах Варшавського безпекового форуму.
«Ми все ще не маємо адекватної (системи) протиповітряної та протиракетної оборони, щоб захистити наші аеропорти та морські порти і критичну інфраструктуру. Ми все ще... не можемо рухатися досить швидко в усій Європі. Тож питання військової мобільності досі є проблемою, яку потрібно вирішити», - сказав екскомандувач армії США в Європі генерал-лейтенант Бен Годжес.
*
Мінреінтеграції наказом від 4 вересня 2024 року внесло зміни до Переліку територій, де ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією
*
Російські війська готуються до ведення штурмових дій на Запорізькому напрямку, щоб просунутися до Донецької області та повністю вийти на її адміністративні кордони
*
Бригада "Буревій" Гвардії наступу спільно з побратимами з інших підрозділів Сил оборони України відбили на Харківському напрямку ворожий штурм, у якому російські війська задіяли десятки одиниць важкої техніки
*
ООН - Внаслідок російської агресії проти України в період з 1 червня по 31 серпня загинуло 589 цивільних осіб і ще 2 685 людей зазнали поранень, що на 45% більше, ніж за попередні три місяці
*
Звіт ООН: українські військовополонені зазнають катувань та жорстокого поводження на всіх етапах полону в РФ
*
ОСУВ «Хортиця» - Вище командування надало дозвіл на виведення підрозділів Збройних сил України з Вугледара з метою збереження особового складу і бойової техніки та зайняття положення для ведення подальших дій
*
Українські оборонці за вересень знищили 38 130 російських загарбників, ворожий літак і 6283 одиниці військової техніки та озброєння РФ
*
Стратегічним завданням ОПК є посилення далекобійності української зброї - Шмигаль
На закупівлю озброєння та військової техніки у 2025 році уряд передбачив у проєкті державного бюджету на 65% більше коштів, ніж цього
*
Міністерство оборони України зосереджується на виробництві ракет та дронів і планує оголосили про велику ракетну програму в цьому чи наступному році - Умєров
*
Оперативна обстановка на Харківському напрямку суттєвих змін не зазнала та залишається складною. У Вовчанську противник з метою поновлення активних дій посилив штурмові групи
*
ISW - Російські війська могли просунутися на двох ділянках під Покровськом на Донеччині та у Вовчанську Харківської області, а українські сили продовжують наступ у Курській області РФ
*
На фронті минулої доби відбулися загалом 155 бойових зіткнень, ситуація залишається складною
*
Міноборони тестує повістки з QR-кодом
*
У Києві та Гаазі 24-25 жовтня відбудеться Міжнародний форум сталого розвитку 2024, учасники якого обговорять залучення фінансування для проєктів сталого розвитку
*
Україна виконала ще два індикатори за програмою Ukraine Facility Європейського Союзу, спрямовані на покращення ситуації на ринку праці та впровадження реформи ринку електроенергії
*
Оподаткування операцій з ювелірними виробами, автомобілями й квартирами визнали неефективним для швидкого підвищення доходів бюджету - Гетманцев
*
Ситуація в Україні потребує підвищення і військового збору, і ПДВ - Гетманцев
*
З вересня 2022 до вересня 2024 року Росія здійснила 25 масованих ракетно-дронових атак на енергосистему України
*
До кінця 2024 року слід очікувати зменшення ввезення в країну імпортних товарів, що прямо вплине на кількість митних платежів
*
У вересні до держскарбниці надійшло 52,3 млрд грн митних платежів
*
Імпорт газу в Україну впав на 58%
*
Перший вироблений біометан почали подавати в українську газотранспортну систему
*
ExPro - Станом на 1 жовтня запаси газу у підземних сховищах перевищили 12,4 млрд кубометрів
*
Українські експортери наростили фізичні обсяги продажів своїх товарів на 36,2% до 99,3 млн тонн у січні-вересні 2024 року у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року
*
Philip Morris International дешевше на 10% імпортувати цигарки з Польщі, а не виробляти їх в Україні
*
У 2023 році на ремонтні роботи в укриттях столиці витратили понад 1 мільярд гривень
*
ШІ-платформа телефонії, колтрекінгу та аналітики дзвінків Ringostat випустила кросплатформову бізнес-телефонію, що дозволяє працювати під час блекаутів
*
Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) дозволила клієнтам підсанкційного брокера "Фрідом фінанс" отримати єврооблігації України нового зразка за підсумками реструктуризації державного боргу
*
Маловідома фірма "Макс Енерго Ресурс" Ігоря Супруненка купила 245 АЗС, які "Приватбанк" виставив на продаж на електронному аукціоні 27 вересня
*
Національний банк України з 1 жовтня 2024 року відновив надання послуг з реалізації, купівлі та оцінки пошкоджених інвестиційних монет України
*
В Україні стартували онлайн-аукціони "Земельного банку", де перші 16 торгів з суборенди державних сільськогосподарських земель принесли понад 35 млн грн, які надійдуть до держбюджету
*
З 1 жовтня 2024 року в Україні запрацювало державне підприємство «Адміністратор містобудівного кадастру на державному рівні», яке виконуватиме, зокрема, функції адміністратора Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ) та Єдиного державного реєстру адрес (ЄДРА)
*
У Александруполісі розпочалась комерційна експлуатація термінала скрапленого природного газу (СПГ), що утворює новий енергетичний центр як для центральної, так і південно-східної Європи
*
"Укрзалізниця" перейшла на новий сайт із продажу квитків
*
"Укрпошта" прийняла рішення про збереження тарифів на доставку, як мінімум, до кінця 2024 року
*
Від початку року, станом на 2 жовтня, понад 6,8 тис. агрогосподарств отримали понад 34 млрд гривень за програмою «Доступні кредити 5-7-9%»
*
Кабінет міністрів встановив вимоги щодо етичної поведінки суб’єктів лобіювання відповідно до Закону "Про лобіювання"
*
Мер - В Івано-Франківську працюють три когенераційні установки, які виробляють електроенергію через спалення газу. У планах – запустити ще три
*
У Реєстр збитків для України (RD4U) вже подали понад 10 000 заяв за категорією "пошкодження або руйнування житла", найбільше з них – з Маріуполя
*
Німеччина анонсувала передачу Україні шість великих генераторів електроенергії у рамках підготовки до складної зими
*
KSE - Станом на липень 2024 року непрямі фінансові втрати економіки України внаслідок повномасштабного вторгнення Росії перевищили 1,1 трильйона доларів США
*
У Київській області в рамках всіх трьох етапів єВідновлення вже прийняті позитивні рішення на суму майже 10 млрд грн
*
Архітектори представили проєкт відновлення та адаптації житлового кварталу в місті Ізюм на Харківщині, яке має значні руйнування внаслідок російських обстрілів
*
Підвищення мінімальної зарплати у 2025 р. на 100 грн обійшлося б у 5,3 млрд грн для бюджету - голова комітету Ради Підласа
*
"Нова пошта" відчуває "перекіс" у зв'язку з міграцією робочої сили в компанії, які бронюють 100% персоналу - Климов
*
Уряд схвалив техзавдання на розробку інформаційної системи для функціонування НКРЕКП
*
"Кернел" заявив про плани повністю погасити єврооблігації на $300 млн у жовтні
*
Клієнти Freedom Finance зможуть взяти участь у реструктуризації держборгу. Їхні активи досі заблоковані через санкції проти компанії
*
Митні платежі у вересні зросли на 1,2 млрд грн, але план не виконаний – Держмитслужба
*
Більшість українців заощаджують електроенергію і підтримують розвиток альтернативної енергетики – опитування «Рейтинг»
*
Україна призупиняла пропуск через кордон з Румунією на пункті «Орлівка» після атаки РФ
*
Одна з найбільших українських IT-компаній Intellias прогнозує до 20% зростання бізнесу у 2025 році
*
Південна Корея вперше надала Україні позику на $100 млн – Мінфін
Кредит надали на 20 років із процентною ставкою 1% річних
*
Ексдружина власника «ОККО» купує контрольний пакет акцій одного з найбільших виробників хліба в Україні
Договір купівлі-продажу акцій підписано 30 вересня
*
Фонд держмайна України оголосив торги з приватизації ОГХК: стартова ціна перевищує 3,8 млрд грн
Онлайн-аукціон із продажу 100% акцій Об’єднаної гірничо-хімічної компанії відбудеться 9 жовтня на платформі «Прозорро.Продажі»
*
В Україні створять нову систему для контролю енергоринку
Інформаційна система НКРЕКП об'єднає ринкових операторів і платформи для виявлення зловживань
*
Демографічний розвиток України: яка стратегія уряду
Затверджено план дій до 2040 року
*
Нацбанк з 11 жовтня розширює перелік бенчмарк-ОВДП
*
90% інвесторів вважають, що штучний інтелект ефективний для дослідження фінансових продуктів
*
Google визначить 60 українських стартапів у межах фонду на $10 мільйонів
*
Фонд гарантування виставив на продаж активи банків-банкрутів на 573,1 млн грн
*
Кабмін змінив правила продажу авто через посередників
*
Євросоюз розпочав кампанію "Разом навчаємося і зростаємо" про підтримку освіти та молоді України
*
АРМА отримало в управління лінію з виробництва сигарет
Заарештоване обладнання одеського підприємства "Оріон Тобакко" віддадуть під зовнішнє управління.
*
В Чорному морі перебуває один ворожий корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр" загальним залпом - до чотирьох ракет

*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Два найбільші російські держбанки, ВТБ та Банк Росії, ввели заборону на видачу клієнтам більше однієї кредитної картки
*
WSJ - Міністр енергетики Саудівської Аравії попередив, що ціни на нафту можуть впасти до $50 за барель, якщо країни-члени ОПЕК+, які порушують домовленості, не дотримуватимуться узгоджених обмежень на виробництво
*
Американська IT-компанія ABBYY звільнила своїх співробітників, які мають російське громадянство, зі своїх офісів у Сербії, Угорщині та на Кіпрі
*
Суд Європейського Союзу відхилив позов бельгійських колегій адвокатів, які оскаржували запроваджену у 2022 році в результаті санкцій заборону на надання юридичних послуг компаніям і державним установам з Росії
*
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі не підписала в установлені строки законопроєкти, які обмежують права ЛГБТ-спільноти, але й не наклала на них вето, проте пакет законопроєктів може підписати спікер парламенту Шалва Папуашвілі
*
Вранці 2 жовтня в естонському місті Нарва було чути звук сирен, що тестуються на території Росії
*
У Литві затримали та обиратимуть запобіжний захід підозрюваному у нічній спробі влаштувати пожежу в управлінні поліції у Клайпеді та у сусідньому містечку
*
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що військові операції Ізраїлю на палестинських територіях і в Лівані можуть незабаром поширитись на Туреччину
*
Іран здійснив «самооборону» проти Ізраїлю, і його «дії завершені», якщо тільки Ізраїль не вирішить відплатити
*
Китай на тлі ескалації на Близькому Сході й різкого посилення збройного протистояння між Ізраїлем та ліванським ісламістським рухом «Хезболла» й Іраном заявив про підтримку суверенітету Лівану і закликав до припинення бойових дій
*
Росія і Китай щорічно витрачають щонайменше 9 мільярдів доларів на проведення у демократичних країнах дезінформаційних кампаній, націлених на розкол суспільств та спроби атакувати їх зсередини.
Про це під час обговорення загроз і протидії дезінформації під час Варшавського безпекового форуму заявила виконавча директорка американського аналітичного центру Vandenberg Coalition Керрі Філіпетті.
«Ми стикаємося зі світом, у якому глобальному миру загрожують не тільки прямі збройні конфлікти, подібні до триваючих на Близькому Сході, у Європі в Україні, та інших місцях, а й дезінформація, яка, на мою думку, сьогодні стала однією з головних загроз національній безпеці та миру», - сказала Філіпетті.
За її словами, найбільше, від сотень мільйонів до мільярдів доларів, у спроби просувати фейки в демократичних країнах інвестують Росія, Китай та Іран.
«У Сполучених Штатах підрахували, що Китай щороку витрачає близько 7 мільярдів доларів на глобальну дезінформацію, Росія щороку – близько 1,5-2 мільярди. Вони націлюються на розпалювання роз’єднаності у демократіях і намагаються атакувати їх зсередини», - зазначила експертка.
Вона додала, що цього року деструктивні інформаційні кампанії є особливо небезпечними, оскільки це критичний рік виборів, коли близько 49% населення планети до кінця року оберуть нове керівництво.
Державний секретар Міністерства оборони й закордонних справ Фінляндії Пасі Раджала, своєю чергою, зауважив, що, за даними спостережень фінської сторони, останнім часом китайці та росіяни націлюються на все молодшу і молодшу аудиторію.
«Я маю на увазі 10-ти, 11-ти, 12-річних дітей і спроби вплинути на їх поведінку та мислення через соціальні мережі, які стали ключовими гравцями в донесенні інформації не лише в демократичних країнах, а й в усьому світі, в тому числі й на Глобальному Півдні», - сказав він.
На думку фінського чиновника, для ефективної протидії зростаючому потоку фейків і дезінформації потрібен загальносуспільний підхід, об’єднання зусиль урядів країн, бізнесу і громадянського суспільства, а починати потрібно з освіти, щоб медіаграмотність стала частиною навчальних програм.
«Найкращий підхід – бути проактивними, просувати власну програму, оприлюднювати достовірні факти, говорити про них у всьому світі та розповідати про переваги демократичної моделі, яка поважає права людини… Це дуже складно, звичайно, але ми повинні це робити і повинні доносити цю інформацію», - підкреслив представник фінського уряду.
У вівторок, 1 жовтня, Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила більшістю голосів резолюцію «Пропаганда і свобода інформації в Європі», у якій Асамблея визнає, що для авторитарних режимів, таких як Російська Федерація, пропаганда є невід’ємною частиною їх війни проти демократії.
*
Іранська влада ухвалила рішення скасувати в країні усі авіарейси до ранку четверга
*
Берегова охорона США учора повідомила, що помітила два російські та два китайські кораблі, які пропливали у Беринговому морі
*
Міністерство оборони Тайваню повідомило, що армія Китаю вперше за майже два роки не направила на патрулювання до острова жодного бойового літака чи корабля
*
Голова КНР Сі Цзіньпін запевнив російського правителя Володимира Путіна в готовності Китаю розширювати всебічне співробітництво з РФ, а також спільно з Росією робити внесок у підтримання стабільності на планеті
*
Президенти Фінляндії та Туреччини обговорили шляхи досягнення миру в Україні
Президент Туреччини продовжує наполягати на дипломатичному підході у закінченні російсько-української війни та досягненні справедливого і тривалого миру
*
У Німеччині затримали китаянку, яка шпигувала в аеропорту за відправками озброєнь Rheinmetall
Її куратор працював помічником депутата Європарламенту від партії «Альтернатива для Німеччини»
*
"Інтернет рано чи пізно зламають". Влада вирішила витратити на ізоляцію рунету майже 10 млрд рублів
*
СКР звітував про арешт майже ста осіб у справі проти криптобіржі Cryptex, що потрапила під санкції США
*
Обсяг торгів на Мосбіржі у вересні скоротився
*
Рубль на Мосбіржі 13,50 за юань, оновивши мінімум з жовтня 2023 р.
*
Експорт російських алмазів до Індії впав більш ніж на 20% через західне ембарго
*
Росія залучила Китай до спільного патрулювання Північного морського шляху
*
Програму Rutube видалили з Google Play
*
Читинський чиновник назвав пільгову іпотеку одним із головних мотивів вирушити на війну в Україну
*
Підриви складів із боєприпасами допомогли Україні в 3-4 рази скоротити перевагу російської артилерії
*
У Читі на строк до 23 років засудили 13 осіб за диверсії на залізниці
*
Орловська область оголосила режим НС у сільському господарстві через посуху
*
Рубль у парі з юанем падає на нові мінімуми з жовт 2023 р., дорожчаючи проти вільно конвертованої валюти
*
Заботкін із ЦБР знову допустив підвищення ставки у жовтні, пообіцявши врахувати зростання тарифів та дефіциту бюджету
*
Заботкін із ЦБР: треба було раніше і швидше підвищувати ключову ставку
*
Сахалін-2 наростив спотові поставки ЗПГ до Китаю, чекає зростання термінових контрактів - ІФ
*
Генпрокуратура вимагає заарештувати активи американських банків у Росії майже на 100 млрд рублів через вилучення «дочки» Сбербанку в Україні
*
На заступника голови «Яблука» Шлосберга, який залишається в Росії, завели кримінальну справу за невиконання обов'язків іноагенту і провели обшук
*
Російська влада запланувала роздати «дружнім» країнам кредитів майже на 1,6 трлн рублів
*
Соратник Олексія Навального Леонід Волков назвав «неправдивими» звинувачення в «відбілюванні репутації» колишніх банкірів Сергія Леонтьєва та Олександра Железняка, який звалився Пробізнесбанком, з боку політика і блогера Максима Каца.
Обидва банкіри на розслідування не відреагували.
Максим Кац опублікував розслідування на основі рішень іноземних судів та документів Пробізнесбанку про двох банкірів, яких звинуватив у крадіжці понад мільярд доларів вкладників Пробізнесбанку. Він заявив, що вони створили "відмивальну мережу офшорів", через яку вивели гроші клієнтів Пробізнесбанку. У цьому їх раніше звинувачували російські слідчі та Агентство зі страхування вкладів.
Леонтьєв назвав своє кримінальне переслідування політичним у 2018 році. Виступаючи в суді штату Нью-Йорк, він заявив, що банкрутство банку було ініційоване владою, а справа проти нього політично мотивована через його зв'язки з Олексієм Навальним. Він розповів у суді про плани з випуску «карти Навального» — банківських карток з кешбеком для пожертв ФБК, які не здійснилися через тиск влади. Сам Железняк у 2012 році після матеріалів у пресі говорив, що нічого не знає про проект.
Леонтьєв і Желєзняк до від'їзду з Росії були «цілком собі системними людьми», каже Кац. У січні 2014 року Железняк був нагороджений медаллю ордена «За заслуги перед Батьківщиною» ІІ ступеня, увійшов до експертної ради комітету Держдуми з безпеки.
Кац розповів, що у травні 2017 року суд у Ліхтенштейні заарештував рахунки Леонтьєва, стосовно нього порушили кримінальну справу про відмивання грошей. Але йому на допомогу прийшов виконавчий директор ФБК Володимир Ашурков. Він дав свідчення, в яких заявив про політичне переслідування банкірів Пробізнесбанку. "Цей документ ліг в основу всього майбутнього юридичного та політичного захисту банкірів у європейських країнах", - стверджує Кац.
У грудні 2022 року The Financial Times випустила матеріал про банкірів Пробізнесбанку. У ньому говорилося, що Железняк створив американську юрособу ФБК з дозволу Леоніда Волкова і Леонтьєв щомісяця перераховує фонду по $20,000. За словами Каца, після краху банку Железняк перебрався до США, став постійним учасником опозиційних мітингів і став високопоставленим співробітником американської ФБ. Також у матеріалах Каца говориться, що одна з офшорних компаній Grid market research, яку використовували для розкрадань із банку, відправила понад $200,000 на рахунки ФБК.
За словами Волкова, банкір і раніше донатив ФБК на його російську юрособу. Соратник Навального також розповідав, що ФБК намагався перевірити історії Залізняка та Леонтьєва. Чи можу я підписатися кров'ю, що вони нічого не вкрали зі свого банку? Ні, не можу», — наводила слова Волкова газета.
Колишній заступник голови ЦБ і спонсор ФБК Сергій Алексашенко говорив раніше Bild, що не бачив жодного серйозного контраргументу з боку Леонтьєва чи Железняка, які б підтверджували їхню невинність у розкраданні коштів. «Некрасива історія та питання виникає про те, чи можна брати крадене для підтримки своєї політичної діяльності», — говорив Олексашенко.
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім