"Всім виборцям США" = Аскольд Лозінський

"Всім виборцям США" = Аскольд Лозінський

Безумовно, одна з найбільш кричучих неправд, що походять від кампанії Трампа і натовпу MAGA, полягає в тому, що Трамп і Америка користувалися повагою у світової демократичної спільноти, поки він був президентом. Існує так багато доказів зворотного, що кампанія Трампа має відмовитись від цих хвастощів. Багато хто вважав Трампа блазнем, інші просто кривилися від його поведінки. І переважав страх того, що може бути в глобальній безпеці.

Я хотів би вказати на дві, не менш ніж ганебні, події літа Трампа 2018 року, під час яких світ не лише не виявив поваги до американського лідера, а й був вражений його поведінкою. На саміті G-7 у Квебеку Трамп наполягав на тому, щоб було включено президента Росії Володимира Путіна. Решта членів не погодилася через вторгнення Росії та анексію нею української території. Потім вони погодились із Трампом на заключному комюніке. Трамп залишив саміт, не підписавши його.

Канадська преса застосувала бейсбольну биту до Трампа. Але оскільки Трамп образив прем'єр-міністра Трюдо, я віддам належне європейцям, які, можливо, були об'єктивнішими.

Німецька «Der Spiegel» повідомила:

«Провал G7 показує, що справжня проблема політики Дональда Трампа – це Дональд Трамп. Його поведінка не підпорядковується ніякому порядку, ніякій логіці, а лише бажання бути кращим, найважливішим і найбільшим. Крах Заходу, руйнація десятиліть дружби — це просто результат його безпрецедентних егоїстичних витівок».

Редакційна колегія однієї з найбільших щоденних газет Франції Le Monde заявила:

«Одне ясно: президент Сполучених Штатів Дональд Трамп більше розташований до північнокорейського диктатора Кім Чен Ина, людині, чия династія загнала його країну та його народ у мегаломанію, ніж до його європейських, японських та канадських союзників [...] Така поведінка не має прецедентів у практиці дипломатії між союзниками. Європейці мають винести з цього уроки зараз».

Потім Трамп вирушив на саміт із Путіним у Гельсінкі, Фінляндія. Це був нижчий рівень американського світового лідерства, оскільки на пресконференції Трамп поводився як сурогат Путіна, визнаючи, що Росія не втручалася в американські вибори 2016 року, і наголошуючи на своїй та Путінській «дружбі».

«Я вважаю, що обидві країни є відповідальними, я думаю, що Сполучені Штати вчинили безглуздо. Ми всі вчинили безглуздо. Ми всі винні», - Дональд Трамп.

Нещодавно, у липні цього року, коли примара повернення Трампа на пост президента була цілком реальною, саміт НАТО 2024 року у Вашингтоні був самітом страху. BBC повідомила:

«Каміль Гран, колишній французький чиновник, який був одним із заступників лідера НАТО в адміністрації Трампа, охарактеризував себе як «набагато більш стурбованого», ніж колеги, які вважають, що другий термін може виявитися «терміном Трампа на стероїдах», але зрештою прийнятним для альянсу. У нього немає таких самих огорож, у нього немає таких самих дорослих у кімнаті. «І він має команду, яка намагається перетворити його інстинкт на політику», — сказав пан Гранд, який зараз є науковим співробітником Європейської ради з міжнародних відносин. Чотири члени делегацій, які побажали залишитися анонімними, повідомили ВВС, що їхні побоювання не обов'язково пов'язані з тим, що адміністрація Трампа повністю вийде з НАТО, як він загрожував раніше. Швидше, це побоювання, що прихильність США до основного принципу колективної безпеки альянсу — «все за одного і один за всіх», тобто будь-який союзник, який зазнав нападу, може ослабнути».

Нещодавно я відвідав три країни Європи на шляху до України і назад. У Франкфурті в аеропорту помічниця поділилася своїми побоюваннями, що Трамп може бути обраний президентом. В аеропорту Цюріха по дорозі назад інша помічниця, яка переглядала наші паспорти, висловила ту ж стурбованість. У Кракові (Польща), де ми зупинилися на два дні, гід та адміністратор готелю висловили своє несхвалення Трампу. Почувши це, до нас приєдналася група ірландських туристів. Не дивно, що ніде в Європі я не почув схвалення Трампа. Думаю, мені слід було вирушити до Угорщини, де мають свого Трампа.

В Україні представник Православної церкви України та жінка похилого віку, яка щойно покинула службу в Українській католицькій церкві, сказали мені, що моляться, щоб Трамп не був обраний. Їхні спонтанні коментарі були приправлені такими словами, як «дуже погано для України» та «ганьба для Америки як світового лідера». Телевізійний інтерв'юер, який заявив, що українці дуже стурбовані американськими виборами в листопаді, зітхнув з полегшенням, коли я спробував запевнити його, що американський народ, хоча часто і не дуже добре поінформований в галузі закордонних справ, зазвичай проникливий у розпізнаванні шахрая і що Трамп, напевно, програє за голосами виборців, але виборча система досить підступна. Проте я висловив свою думку, що американський народ усвідомлює історію та обрання чорношкірої азіатки на пост президента буде не лише історичним для Америки, а й давно назрілим.

Я пам'ятаю, як дивився пресконференцію саміту у Гельсінкі 2018 року. Крім помпадура та різниці у рості, Трамп та Путін були дуже схожі. Щоразу, коли вони відкривали рота, вони брехали. Нинішній кандидат у віцепрезиденти від Республіканської партії Дж. Д. Венс у 2015 році порівняв Трампа із Гітлером. З того часу він із жалем відмовився від своїх слів заради політичної кар'єри. Сенаторе, подумайте про схожість між Трампом і Путіним. Не поспішайте. Звичайно, Трамп не вбиває своїх політичних опонентів, не викрадає дітей, не вчиняє військових злочинів, не вчиняє геноциду. Принаймні поки що. Але в нього справді не було шансу. Давайте не дамо йому цього.