"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Через рік після жорстокого нападу ХАМАС на Ізраїль: мітинги на підтримку Палестини
А генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав світову спільноту «покласти край стражданням та насильству на всьому Близькому Сході»
*
Ізраїль продовжує ліквідацію лідерів ХАМАС та «Хезболли»
У той час як Армія оборони Ізраїлю одночасно проводить операції на півночі та півдні країни
*
Ізраїль вперше завдав удару по Тріполі на півночі Лівану
У південних передмістях Бейрута вранці в суботу також було чути серію вибухів
*
Ізраїль ліквідував нового лідера “Хезболли”, який зайняв цей пост після Насралли
Три джерела повідомили Reuters, що зв'язок із Сафієддіном зник у п'ятницю
*
Ізраїль завдав у суботу авіаударів по гірських районах Лівану, тоді як бойовики «Хезболли» запустили ракети по авіабазі поблизу Хайфи
*
Дубайська авіакомпанія Emirates Airlines заборонила пасажирам перевозити пейджери й рації на своїх літаках після операції, проведеної, як вважається, Ізраїлем з метою враження бойовиків «Хезболли»
*
Члени банди вбили щонайменше 70 людей на заході Гаїті
За оцінками ООН, з початку року внаслідок діяльності збройних банд у країні загинуло понад 3500 осіб
*
Військові країн AUKUS провели експеримент з дистанційного керування безпілотними кораблями
Альянс, до якого входять США, Великобританія та Австралія, бере участь у впровадженні передових військових технологій.
ВМС Великобританії, Австралії та США провели експеримент із управління безпілотними кораблями.
Як повідомили у п'ятницю Королівські військово-морські сили Великобританії, під час експерименту безпілотні кораблі знаходилися біля берегів Австралії, тоді як оператори – на відстані понад 15 тисяч кілометрів у Португалії.
Блок AUKUS, до якого входять три країни і який був створений для протистояння зростанню впливу Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні, бере участь у впровадженні нових військових технологій безпрецедентними темпами, заявили в Королівських ВМС.
«Досягнуті успіхи, включаючи доведену здатність усіх трьох військово-морських сил AUKUS командувати та керувати судами на іншому кінці світу у тактично реалістичному сценарії, показують, наскільки ми близькі до реалізації нашої амбіції – створення справжньої команди систем як з екіпажем, так і без екіпажу. здатних діяти та панувати в будь-якій точці планети, від дна моря до космосу», – заявив директор з розвитку Королівських ВМС Джеймс Паркін.
У ході експерименту "Велика морська гра" (Maritime Big Play) також тестувалося безпілотне обладнання в імітаційних оперативних сценаріях. Зокрема, відпрацьовувалося скидання корисних вантажів із безпілотника.
Країни AUKUS планують провести нові експерименти до кінця року, повідомили у Королівських ВМС. Очікується, що в них братимуть участь близько 30 безпілотних систем у рамках великомасштабної демонстрації технології в Індо-Тихоокеанському регіоні.
Цього року країни блоку поглиблюють співпрацю, одним із аспектів якого є усунення значних бар'єрів у торгівлі товарами оборонного призначення.
Китай назвав AUKUS небезпечним альянсом і попередив, що він може призвести до регіональних перегонів озброєнь.
*
Пентагон привітав угоду про статус архіпелагу Чагос та військову базу на острові Дієго-Гарсія.
Раніше Великобританія погодилася передати суверенітет над архіпелагом Маврикію, проте острів із військовою базою буде зданий Лондону в оренду на 99 років
*
Прикордонний патруль США затримав 64 громадян Гаїті, залишених контрабандистами на карибському острові
Наприкінці вересня 14 громадян Гаїті були також виявлені залишеними на безлюдному острові Моніта неподалік Пуерто-Ріко
*
На Заході аналізують ймовірність ширшої війни на Близькому Сході
*
Ексгенерал США: загрози з боку хуситів для судноплавства у Червоному морі вигідні Росії та Китаю
*
Джо Байден відвідав постраждалі від урагану штати Флориду та Джорджію
Президент Байден відвідав Флориду та Джорджію, щоб оцінити збитки від урагану Гелін
*
Гарріс обговорила політику США щодо Гази та Лівану з арабською спільнотою в Мічигані
*
Трамп повертається на місце замаху у Пенсильванії, до мітингу приєднаються Венс і Маск
*
Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга привітав спільну заяву Канади й Франції щодо роботи над поверненням викрадених РФ українських дітей
*
Посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич сказав, що формат створення спецтрибуналу на основі двосторонньої угоди між Україною і Радою Європи є найбільш перспективним
*
Посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич під час виступу в Гаазі наголосив, що Керченський міст має припинити своє існування, бо це єдиний спосіб відновити свободу судноплавства
*
Депутат Верховної Ради Олег Дунда вважає головним результатом 13-го Форуму вільної Росії, що відбувся 5 жовтня у Вільнюсі, сприйняття цим сегментом російської опозиції концепції розпаду Росії
*
Кандидат у канцлери ФРН від опозиційного блоку ХДС/ХСС Фрідріх Мерц пропонує створити контактну групу у складі Німеччини, Франції, Великої Британії та Польщі для вироблення пропозицій щодо європейського устрою після закінчення війни РФ проти України
*
Міністр оборони Польщі заявив, що блокуватиме вступ України до ЄС, поки не буде розв'язано питання ексгумації тіл жертв Волинської трагедії. Президент Польщі Анджей Дуда має іншу позицію, вважаючи, що у результаті таких дій виграє лише Путін
*
Президент Франції Еммануель Макрон висловився за припинення поставок зброї Ізраїлю, яку країна використовує в Газі
*
Поліція затримала у суботу після обіду у Брюсселі шведську активістку Грету Тунберг після того, як вона разом із групою інших протестувальників заблокувала перехрестя
*
Російська окупація Криму "під загрозою", а успіхи ЗСУ у боротьбі за півострів вплинуть на результат війни
Російська окупація Криму "перебуває під загрозою", припускають західні видання, перераховуючи успішні атаки ЗСУ на російські воєнні цілі. А деокупація Кримського півострова є вкрай важливою для захисту прав корінних народів України та відновлення правосуддя – нагадала американській аудиторії представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева.
Таку заяву Ташева озвучила під час виступу на панельній дискусії із Джанет Наполітано, директоркою Центру безпеки в політиці Університету Берклі, секретаркою внутрішньої безпеки США (2009-2013) та колишньою губернаторкою Аризони.
Таміла Ташева нагадала, що нинішня війна розпочалася саме з окупації Криму, а з початку повномасштабного вторгнення Росія використовує його як плацдарм для наступу на материкову частину країни.
"Для нас дуже важливо деокупувати півострів, якщо ми хочемо зупинити порушення прав людини в Криму, якщо ми хочемо захистити корінні народи: кримських татар, караїмів та кримчаків", – сказала Ташева.
Тим часом Atlantic Council опублікував аналітичну розвідку про те, що Україна "повільно, але неухильно послаблює контроль Росії над Кримом".
Цього року українські військові, йдеться у публікації, досягли низки стратегічних успіхів на окупованому Росією півострові та навколо нього, які можуть вплинути на кінцевий результат війни.
Україна вразила більше десятка основних цілей на півострові, які відіграють важливу роль у російській військовій стратегії в самому Криму та на окупованому Росією півдні України: російські авіабази, радіолокаційні станції та пункти зв’язку. А також знищено кілька російських систем ППО.
Паралельно з виснаженням російських військово-повітряних сил та інфраструктури зв’язку в Криму Україна також провела інноваційний морський наступ проти російського флоту, нагадує Atlantic Council, публікуючи аналіз від голови Українського центру безпеки та співпраці Сергія Кузана.
"Хоча спочатку мало хто давав Києву багато шансів у війні на морі, Україна використала комбінацію морських безпілотників і ракет, щоб потопити або вивести з ладу приблизно одну третину всього російського флоту. Це змусило Кремль вивести з Криму більшість військових кораблів, що залишилися", – йдеться у статті.
Іншим ключовим аспектом кампанії України проти російської окупації Криму стало націлювання на ключові логістичні шляхи, що підтримують війну Росії проти України. Щоб протистояти цьому, Україна атакувала пороми, які використовувалися для транспортування військових вантажів через Керченську протоку з Росії до Криму.
Водночас Росія заперечує погіршення ситуації з безпекою в Криму та продовжує рекламувати півострів як безпечне місце відпочинку, констатує Atlantic Council. Та прогнозує, що за збереження нинішніх темпів української активності Кремль "буде змушений відмовитися від цього підходу та визнати, що російська окупація Криму перебуває під загрозою".
Як нагадує Радіо Свобода, після початку повномасштабного вторгнення в Україну в Росії та на окупованих територіях масово переслідують тих, хто виступив проти війни. У 2023 році РФ як мінімум 98 осіб стали фігурантами кримінальних справ про держзраду, 31 – про шпигунство, 19 – про співпрацю з іноземцями. До судів надійшло щонайменше 88 таких справ, і за 50 з них уже винесено обвинувальні вироки.
Днями у Криму створений РФ суд засудив жителя Севастополя до 14 років за "державну зраду".
Російське слідство звинуватило чоловіка у співпраці з військовою розвідкою України.
*
Генерал-лейтенант Лют пропонує США надати Україні пріоритетність у постачанні далекобійної зброї, як це було зроблено з ракетами для ППО. Він також закликає зняти обмеження на використання ракет та не відкладати постачання через майбутні потреби США.
*
НАТО збільшить кількість боєздатних формувань
Згідно з планами НАТО, союзники, включаючи Німеччину, повинні мати значно більше військ і зброї, зокрема ППО, щоб захистити себе від Росії
*
"Дрони-дракони" знищили танк і "сіють хаос" серед російських військ, пишуть оглядачі
*
росія готує наступ у Запорізькій області, щоб обрізати логістику ЗСУ — Сили оборони
Якщо тут буде якийсь прорив, то противник може взяти під вогневий контроль логістичні шляхи, що йдуть із Запоріжжя на схід України
*
Війська РФ готують нові штурми на Оріхівському і Роботинському напрямках у Запорізькій області
*
Одеса знову під обстрілом, у місті пролунали вибухи
*
61 обстріл, 108 вибухів, внаслідок яких є поранені — Сумщина залишається під ворожим прицілом
*
Внаслідок російських обстрілів Донеччини 5 жовтня загинули двоє людей, шестеро - дістали поранення
*
Армія РФ атакувала Нікопольщину дронами-камікадзе та артилерією. Є руйнування
*
FT: Західні країни почали обговорювати «німецьку модель» як мирний план щодо України
*
Міністерство оборони України за 9 місяців 2024 року кодифікувало й допустило до експлуатації в Силах оборони понад 900 зразків озброєння і військової техніки, зокрема понад 600 – вітчизняного виробництва
*
У Харківській області сапери з початку повномасштабного вторгнення очистили понад 720 га земель за допомогою машин механізованого розмінування
*
Фахівці з протимінної діяльності ООН допомогли 40 фермерам Харківщини повністю розмінувати 18 гектарів сільськогосподарських земель
*
Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс і начальник оборони Онно Айхельсхайм 5 жовтня перебувають на Харківщині
*
На фронті відбулося 147 бойових зіткнень, на декількох напрямках вони тривають
*
Полтавська область отримала 10 нових автомобілів для сільських амбулаторій сімейної медицини
*
Шведська компанія "Keolis" передала громадам Вінниччини 8 автобусів на 46 місць кожен для перевезення школярів
*
У місті Валки на Харківщині відкрився офіс «Зроблено в Україні» для підтримки мікро- і малого бізнесу
*
Обласний осередок «Слуги народу» ініціює відкликання депутатки Хмельницької облради, голови МСЕК, яку затримали за підозрою у незаконному збагаченні на оформленні підроблених документів для уникнення мобілізації
*
Мозабмік попросив у Росії грошей на ананасові плантації
*
У Росії судять громадянина США за його участь у війні на боці України
Російські прокурори домагаються 7-річного терміну для 72-річного Стівена Хаббарда
*
У Воронезькій області дрони атакували кілька підприємств
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім