"У 2025 році Україна зможе розпочати новий масштабний контрнаступ - The Times" - Олег Шарп

"У 2025 році Україна зможе розпочати новий масштабний контрнаступ - The Times" - Олег Шарп

Контрнаступ, нібито, може відбутися завдяки новій техніці, яку Київ отримує від союзників, та бригадам, які він формує.

Як зазначив таблоїд, Україна також отримає дозвіл на використання далекобійних ракет ATACMS та Storm Shadow проти військових цілей на території Росії. Але навіть без них кампанія України проти російських складів боєприпасів дає свої плоди, зазначила The Times.

Повідомляється, що Україна стикається з проблемами мобілізації, але західне виробництво боєприпасів розширюється, а допомога союзників спрямовується на розвиток оборонно-промислового сектору країни. Так, у росіян майже втричі скоротилася перевага в артилерійських снарядах на полі бою, повідомив перший заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк.

"На сьогоднішній день співвідношення використання артилерійських боєприпасів на полі бою скоротилося порівняно із зимою 2024 року. Тоді співвідношення було одне до восьми. На сьогодні воно становить один до трьох", - розповів він.

❗️А тепер декілька нотаток на полях:

Перше. Навіщо заступнику міністра оборони давати такі інтервю? Памятаю, коли свою концептуальну статтю написав Залужний, це йому коштувало посади, хоча він виклав дійсно базові речі. А такі от бравурні вкиди у західну пресу від наших посадовців є нічим іншим, як продовженням поведінки президента, який хвалиться мільйонами дронів, дерев та гігават.

Хоча принцип повинен бути простим: Просто. Треба. Мовчати. А. Коли. Є. Чим. Їбашити. Без. Розмов.

Далі. Якщо ви помітили, наразі західні ЗМІ почали посилено "качати" українців щодо схеми закінчення війни за принципом «території в обмін на НАТО чи систему безпеки, подібну до НАТО».

Скажу більше: з цього питання все ближче консенсус між США та ЄС. На Заході розуміють, що ситуації, коли абсолютна більшість визнає окупацію своєї території, не буде. Але там вважають, що українці готові до формату, який відкладе повне повернення певних територій на майбутнє, лише за умови, що буде створено певний безпековий чинник.

Тобто, два підходи. Західні військові (у тому числі Петр Павел - а він колишній військовий) стверджують, що воєнним шляхом відвоювати всі українські землі не те що не можливо (теоретично все можливо) - просто Захід не буде вкладати у цей фінал стільки мільярдів і зброї, скільки затребує Україна. От не буде і все!

І забудьте про міжнародне право. Його розтоптали і порушили всі, хто тільки міг. Воно тупо не працює - воно не може працювати в умовах, коли одні на нього плюють, а інші розмірковують про нього на словах. Нинішнє міжнародне право - це умовно Великий Будапештський Меморандум у всій красі. Так що хоч не згадуйте про нього в мене на сторінці - його знищено, і поновлювати в нинішніх умовах ніхто не збирається. А нове буде формуватись на досвіді цієї війни.

Чи можливий в таких умовах український контрнаступ? 50/50. Тут і фактор прихода до влади Трампа, і страшенна втомленість наших бійців призову 22-го, і проблеми з мобілізацією, і традиційне отримання західної зброї у менших обсягах, ніж ми очікуємо.

І якщо Сирський з Зееленським на такий наступ наважаться, то треба розуміти, що по нашій ресурсності (особливо, людській) він буде останнім у цій війні - або пан, або пропав. І навіщо тоді в умовах, коли на картах поставлено ВСЕ, заздалегідь розповідати про це західним кореспондентам? Мало минулорічного досвіду?

Останній штрих стосується західних ЗМІ... Ви, мабуть, вже впевнились, що умовна The Times мало чим відрізняється від умовної Української правди. А вираз "стандарти ВВС" давно став мемом на кшталт "британські вчені довели, що..."

Не даю ніяких прогнозів, ні у чому не переконую. У сотий раз кажу: повний розклад стане зрозумілим після президентських виборів у США - поки що всі ці статті та інформаційні компанії - гадання на кофейній гущі. А матеріал про якийсь контрнаступ у майбутньому році - взагалі епізод з байки про настрої ретроградного Меркурія.

Робимо своє. Горизонт планування - місяць. Максимум - квартал. На початку 2025-го багато що стане зрозумілим.