«Банк “Альянс”: "чудовий" банк» - Борислав Береза

«Банк “Альянс”: "чудовий" банк» - Борислав Береза

Час від часу підписники надсилають мені цікаву інформацію про яку чомусь нічого не кажуть на Єдиному телемарафоні. Наприклад про невеликий український банк — “Альянс”. Банк справді невеликий, але зміг засвітитися у різних цікавих історіях. Наприклад цей банк є у схемі розграбування понад 700 млн грн. коштів “Укренерго”. Цю схему розслідувало НАБУ.

Суть історії в наступному. Восени 2021 року банк “Альянс” видав банківську гарантію компанії “Юнайтед Енерджі”, яка входить в орбіту олігарха Коломойського. Банківська гарантія була на придбання електроенергії чи здійснення будь-яких інших торгових операцій. За загальним правилом, означає, що у випадку неспроможності покупця заплатити за товар, це за нього зробить банк. Принаймні, так ця система працює у світі та в Україні. Але в Україні все йде іншим шляхом, коли гроші не планують платити, а хочуть вкрасти у державної компанії.

Розслідування показало, що “Альянс” видав гарантій “Юнайтед Енерджі” на майже 2 млрд грн., що критично перевищувало кредитні ризики на одного клієнта. Та це була лише половина справи. Коли в березні 2022 року компанія “Юнайтед Енерджі” не розрахувалась з «Укренерго» за поставлену електроенергію, банк “Альянс” відмовився відповідати за своїми зобовʼязаннями, пославшись на формальності. В результаті виникла ситуація, коли “Укренерго” (а фактично держава Україна) отримало збитки (різні оцінки становлять від 700 млн до 1,7 млрд грн. залежно від того, чи брати до уваги пеню і штрафи, а також інші виплати).

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) 11 січня цього року повідомили про викриття схеми заволодіння електрикою «Укренерго» і оголосили про підозру чотирьом особам. Фігурантами стали чиновники “Укренерго”, які продавали електрику ненадійному контрагенту, голова банку, а також покупець, “Юнайтед Енерджі”.

Слідчі з’ясували, що за посадовими обов’язками працівник «Укренерго» мав зупинити продаж, коли «Юнайтед-Енерджі» споживала електроенергію без оплати. Він мав перевести компанію у «переддефолтний», а потім – у «дефолтний» стан, щоб вона не могла перепродавати електрику. Але цього чомусь не сталося, бо хто ж буде заважати людині, гроші і телеканал якої зробив у 2019 році президентом Зеленського. Ще раз нагадую, що це компанія, яку ЗМІ та учасники ринку повʼязують з інтересами Ігоря Коломойського, адже передусім вона постачала ресурси підконтрольним йому підприємствам, про що писав у 2020-му «Бізнес Цензор».

І от тут починається найцікавіше з банком. У кримінальному провадженні НАБУ оголосила в міжнародний розшук голову правління банку “Альянс” – Юлію Фролову. Адже, на думку слідчих, вона перевищила повноваження, видавши надмірну гарантію. Що в результаті призвело до збитків державі. Гравці на ринку погоджуються з цим висновком і вказують на схему. Але затримати Фролову не вдалося, бо вона переховується за кордоном. Хтось здивований? Одночасно з цим “Укренерго” подало до банку “Альянс” господарський позов щодо повернення грошей. І тут уже фігурує цифра у 1,2 млрд грн., оскільки йдеться про донараховану пеню. При цьому Верховний суд України нещодавно постановив, що у справах про банківські гарантії виплати повинні здійснюватися безумовно. Тож доля цієї виплати фактично визначена: банку “Альянс” доведеться розрахуватися з державою, а також понести відповідальність за кримінальними статтями. Але це ще не все про цей "чудовий" банк.

Банк “Альянс” зміг вляпатися в ще один корупційний скандал, також повʼязаний із антикорупційними органами. Справа у тому, що у господарському і кримінальному процесах інтереси банку “Альянс” захищає відома українська юридичної компанія “Міллер”. Так от, одному із адвокатів “Міллер” – Олексію Носову – оголосили підозру у спробі дати $200 000 хабара в інтересах банку «Альянс» – з метою зміни підсудності. У банку “Альянс” мали бажання передати справу у інший орган, з яким заздалегідь домовилися і таким чином ухильнутися від відповідальності. Це у кращому варіаті. У гіршому варіанті голова правління Фролова банально не потрапить до реєстру корупціонерів, а значить, мала б менші репутаційні проблеми у разі визнання її винною. Як казав один політик "Оцініть красу гри". Цей хабар планували дати детективам НАБУ і прокурорам САП, але вони не взяли і вибухнув скандал та ще одна справа. Цікаво, а адвокати вже мали на приміті інший правоохоронний орган, що допоміг би “правильно” витлумачити законодавство на користь банку? Щось мені підказує, що так і на згадку приходить назва служби, якій президент Зеленський хотів передати всі справи по корупції під слоганом посилення боротьби з тою самою коруцією.

Давайте відверто, сумнівно, що ця операція могла здійснюватися без відома керівництва банку “Альянс”, хоча останнє і активно заперечує свою причетність. От хто повірить у те, що адвокат Олексій Носов не лише на свій страх та ризик самостійно прийняв рішення добитися передачі справи у інший орган, сам вирішив домовлявся про це і сам свої гроші вирішив дати, як хабар? Адвокат-альтруіст. Все для клієнта. Навіть свої гроші.

Але найцікавіше у всій цій історії те, що факт обкрадання «Укренерго» далеко не єдиний в «послужному списку» «Альянсу». Виявляється, відмова виплачувати державним компаніям за банківськими гарантіями поставлена в банку на потік: тут і Міноборони, і Нафтогаз. Зі свіжого - банк заборгував Укргазвидобуванню близько 1 млрд грн за банківськими гарантіями, виданими вже в 2022 р. Тобто, не розрахувавшись з «Укренерго», вже заробив на Укргазвидобуванні. Всі ці справи розглядаються в судах роками, а держава не отримує багатомільярдні виплати. Цікаво, хто стоїть за цим банком, якщо він ігнорує рішення Верховного Суду України та його адвокат так спокійно і зухвало пропонує хабар антикоруційним детективам та прокурорам? Думаю, що варто придивитися до нього більш уважно, що я і зроблю. А ще варто нагадати, що є навіть петиція щодо застосування санкцій до цього банку. І мабуть треба її підписати, щоб в ОП цим питанням зайнялися. Бо самостійно вони цього робити не хочуть.