Яку допомогу отримала Україна цього тижня

Яку допомогу отримала Україна цього тижня

Bergepanzer від Німеччини і снаряди 152-мм від Туреччини.

Нідерланди виділять 400 млн євро на виробництво дронів для України і половину з них виготовлять самі

У Німеччині планують зняти зі зберігання 21 одиницю БРЕМ Bergepanzer 2 (броньована ремонтно-евакуаційна машина) на базі танка Leopard 1, переобладнати їх в інженерні машини розмінування (ймовірно, у варіанті Wisent 1) та поставити ЗСУ.

Минулого тижня Німеччина передала Україні батарею ЗРК IRIS-T SLM (частково профінансовану Норвегією) та дві пускові установки ЗРК IRIS-T SLS.

Крім того, протягом тижня стало відомо про такі обіцяні та вже виконані постачання військової допомоги Україні:

* Нідерланди виділять 400 млн євро на виробництво дронів для України, до половини буде виготовлено у самих Нідерландах;

* В Україну прибуло 122 тонни артилерійських боєприпасів, кошти на які зібрали в Словаччині на знак протесту проти відмови національного уряду Роберта Фіцо від військової допомоги Україні;

* На озброєнні ЗСУ було помічено турецькі артилерійські снаряди радянського калібру 152 мм, виробництво яких було розгорнуто вже після початку російсько-української війни.

“Бойова робота розрахунку 152-мм гаубиці 2А65 «Мста-Б» зі складу 15 броп «Кара-Даг» на Покровському напрямку. Увагу привертає використання снарядів пакистанського/турецького походження з пластиковими гільзами.

Уперше такі снаряди були помічені в фоторепортажі німецького видання RND про роботу одного з підрозділів у вересні цього року. Примітним є факт, що снаряди даного калібру відсутні в каталогах пакистанських/турецьких виробників, тож можна припустити, що розгортання виробництва було здійснене вже після початку повномасштабного вторгнення в Україну”, – пише телеграм-канал “Водограй”.

* У Литві на армійські склади надійшли перші FPV-дрони місцевого виробництва, частина з них буде передана Україні;

* Уряд Норвегії погодив виділення $90 млн на нарощування оборонного виробництва, зокрема складання ракетних двигунів для ЗУР та виробництва вибухових речовин, у тому числі на користь ЗСУ.

Нагадаємо, міністр оборони Франції Себастьян Лекорню повідомив, що винищувачі Mirage 2000-5 надійдуть до України у першому кварталі 2025 року. Нині вони проходять модернізацію – літаки адаптують для ударів боєприпасами класу «повітря – поверхню» і обладнають комплексами РЕБ.

За даними видання Avions Légendaires, всього буде передано від 12 до 20 одиниць Mirage 2000-5F.

Україна отримає французькі “Міражі” швидше, ніж F-16 — Defense Express

У МЗС Німеччини заявили, що путін відмовився розмовляти з Шольцем

Також у Франції показали підготовку бригади ЗСУ імені Анни Київської (доньки київського князя Ярослава Мудрого, дружини короля Франції Генріха I), оснащеної французькою технікою.