"НА ШЛЯХУ ДО ДНА" - Ростислав Павленко

"НА ШЛЯХУ ДО ДНА" - Ростислав Павленко

У коментарях до рубрики часто звертають увагу, що втрати росії від санкцій порівняно невеликі. Мовляв, що їй кількадесят мільярдів втрат, якщо обсяги надходжень - сотні мільярдів?

Але річ у тім, що втрати це постійні. І за майже три роки повномасштабної війни (і понад 10 років економічних секторальних санкцій) накопичено чималий ефект.

Інша річ - що темп має бути вищий, а кожен поріз - глибший. Але про це нашій владі не втомлюємося повторювати - і самі працюємо, де можемо.

Однак навіть нинішні порізи цілком варті того, щоб їх помічати - і не давати засліплювати себе російськими фантомами про "незбориму росію", якій "санкції - як слону дробина". Не така вона вже й слон, а "дробин" всаджено чимало, і ще буде.

Наприклад, за два роки російський експорт обвалився більш як на 40%. А з того, що залишилось, надходження приходять усе повільніше.

За 9 місяців 2024 року експорт товарів та послуг з росії становив $345,5 млрд, хоча за той же період 2022 року йшлося про 484,5 млрд.

Обвал майже на 140 млрд доларів за 9 місяців до кінця року цілком може розширитися до 180 млрд і більше.

І цими втратами справа не обмежується.

Досі не зрозуміло, скільки з тих 345,5 млрд експортованих товарів та послуг уже перераховано до рф - і скільки взагалі буде.

Адже дедалі більше виручки російських експортерів просто залишається за кордоном.

Центробанк рф нещодавно констатував, що Іноземні активи росії зросли лише у вересні на $9,5 млрд. У липні іноземні активи зросли на $3,6 млрд, а за весь другий квартал - зросли на $13,7 млрд.

З початку року вони збільшились на $50,3 млрд проти $39,8 млрд у січні-вересні 2023 р.

Усе більше банків у формально дружніх країнах створюють російським компаніям серйозні проблеми з проведенням платежів. А відтак і не дають експортерам перевести виручку з-за кордону на рахунки російські банки.

Дружба дружбою, а інтереси в кожного свої.

Нам би ефективніше розпоряджатися власними ресурсами і допомогою союзників - і перспективи вистояти й дочекатися, коли російська конструкція завалиться, будуть цілком реальними.