Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 15.10.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 15.10.2024

1. Тижневі витрати росії на війну в Україні перевищили річні бюджети 80% російських регіонів.  

- Наприкінці вересня уряд рф опублікував проект бюджету на 2025 рік з рекордними військовими видатками у розмірі 13,2 трлн рублів, або 38 млрд рублів на день.  

- При цьому планують знизити витрати на соціальну політику та освіту.  

- Цього року витрати бюджету на армію та силовиків в рф становлять 11,1 трлн рублів, або близько 210 млрд рублів на тиждень, що перевищує річні бюджети 80% російських регіонів.  

- Лише 18 суб'єктів росії із 83 мають бюджети, що перевищують тижневі витрати на війну в Україні.  

- У 64 регіонах річні бюджети нижчі за витрати росії на війну за сім днів.  

- У майже чверті регіонів бюджети менші за третину тижневих військових витрат.

- Чотири регіони за рік витрачають менше, ніж росія витрачає на війну в Україні за один день - 30 млрд рублів.

2. Постачання російського енергетичного вугілля до Індії обвалилися.  

- Експорт енергетичного вугілля з росії до Індії у січні – вересні 2024 року знизився на 26% рік до року до 6,1 млн т.  

- Цього року експорт російського вугілля знижується через падіння рентабельності.

- Економіка поставок за кордон суттєво погіршилася на тлі зниження експортних цін та збільшення транспортних витрат.  

- Серед проблем експорту вугілля з росії до Індії відзначають також недостатню глибину індійських портів. Крім того, зберігаються складнощі із банківськими транзакціями.

3. Згідно з даними китайської митниці, експорт Китаю до росії зріс на 15,7% у вересні порівняно з роком раніше, що є найшвидшим темпом за дев’ять місяців і більше порівняно з зростанням на 10,1% місяцем раніше.  

- А от імпорт з росії минулого місяця впав на 9,2% порівняно з роком раніше, у порівнянні з падінням на 1,1% у серпні після повідомлень про те, що російським експортерам було важко обробляти платежі з китайськими покупцями.  

- Наприкінці серпня Китай і росія підписали угоди про співпрацю в таких сферах, як інвестиції, транскордонні вантажні перевезення та наука і технології, під час візиту до Москви прем'єр-міністра Китаю другого рангу Лі Цяна.  

- Товарообіг між Китаєм і росією зріс на 2,7% у вартісному вираженні за перші дев'ять місяців року порівняно з аналогічним періодом минулого року, досягнувши 180,3 мільярда доларів.

4. Минулого місяця імпорт нафти до Китаю скоротився через закриття НПЗ на планове технічне обслуговування.  

- За даними митниці КНР, обсяг надходження нафти впав до 45,5 млн. тонн у вересні, що на 7,5 відсотків нижче, ніж у серпні. Це становить 11,1 млн бар/добу.  

- Низька маржа переробки та сезонне технічне обслуговування кидають тінь на перспективи найбільшого в світі імпортера нафти саме тоді, коли ОПЕК+ готується збільшити видобуток до кінця року.  

- Ціна на нафту марки Brent зросла приблизно на 7 відсотків цього місяця через конфлікт між Ізраїлем та Іраном, проте зниження попиту з боку Китаю може вплинути на ринкові настрої.

5. Лідери ЄС мають намір заявити Грузії, що її шлях до Євросоюзу під загрозою.  

- Грузія отримала статус кандидата у члени ЄС у грудні 2023 року, і опитування громадської думки показують, що населення загалом виступає за приєднання до блоку.

- Проте все більш дружня росії риторика правлячої партії «Грузинська мрія», а також спірні закони про іноземних агентів та обмеження прав ЛГБТ викликали стурбованість у західних столицях.  

- У проекті документів, підготовлених до саміту лідерів ЄС у Брюсселі 17-18 жовтня, блок «підтверджує готовність Євросоюзу підтримати грузинський народ на його європейському шляху », але також «знову висловлює серйозне занепокоєння у зв'язку з діями, вжитими грузинською владою ».

- «Європейська рада нагадує, що такий курс дій ставить під загрозу шлях Грузії до ЄС та де-факто зупиняє процес вступу », – заявляють 27 глав держав та урядів ЄС, закликаючи Тбілісі до демократичних реформ.

6. Міністри ЄС ведуть переговори щодо імпорту газу.  

- Європейські міністри енергетики збираються, щоб обговорити імпорт російського природного газу, який все ще надходить до регіону, навіть коли війна в Україні триває вже третю зиму.  

- На зустрічі в Люксембурзі у вівторок міністри з 27 країн обговорять, наскільки регіон готовий до зими, оскільки ключова угода про транзит газу між москвою та Києвом закінчується 31 грудня.

- Європі необхідно продовжувати свої зусилля щодо відмови від російського викопного палива шляхом скорочення споживання газу та швидшого створення потужностей з відновлюваних джерел.

- Український трубопровід є одним із лише двох маршрутів до Європи, що залишилися для російських потоків, але експорт скрапленого природного газу продовжує надходити до берегів Європи у великій кількості.  

- Франція та кілька інших країн-членів Європейського Союзу збираються закликати до суворішого відстеження імпорту російського скрапленого природного газу, щоб допомогти поступово відмовитися від поставок палива з москви.  

- Париж вимагає додаткових заходів для надання інформації про постачальників, оскільки поставки російського СПГ до Європи продовжують зростати, незважаючи на заклики до скорочення з боку лідерів блоку.

7. Посольство росії в Норвегії заявляє, що скорочує консульський персонал.

- Посольство росії в Норвегії повідомило, що скорочує дипломатичний склад на вимогу норвезької сторони, у консульському відділі залишаться лише два дипломати.  

- Зазначається, що в результаті консульські послуги будуть скорочені.  

- У квітні минулого року Норвегія заявила, що видворила 15 співробітників російського посольства, які, за словами міністерства закордонних справ Норвегії, були офіцерами розвідки, які діяли під прикриттям дипломатичних посад.

8. Чехія витратила на нафту і газ із рф у 5 разів більше, ніж на допомогу Україні.  

- Прага купила газу і нафти у росії на 7 млрд євро, а на допомогу Україні виділила — 1,29 млрд євро.  

- Чеська Республіка, один з найближчих союзників України, дозволила нафтопереробним заводам отримати понад мільярд євро надприбутку завдяки знижкам на закупівлю російського палива, незважаючи на те, що альтернативи вже давно доступні.  

- Такі висновки містяться у доповіді аналітиків Центру вивчення демократії та Центру досліджень енергетики та чистого повітря.  

- Зокрема приватна польська Orlen Unipetrol здобула з цієї домовленості величезну вигоду. Дослідники виявили, що її можливість продовжувати купувати російське паливо — яке в середньому на 21 відсоток дешевше за альтернативну азербайджанську нафту в 2023 році — дозволяє їй отримувати великі доходи, які держава, у свою чергу, оподатковує.  

- Ця стратегія сприяла отриманню надприбутків у розмірі близько 1,2 мільярда євро.  

- Така ситуація стала можливою завдяки тому, що Європейський Союз надав Чехії виняткове право із заборони на постачання російської нафти після початку війни в Україні.  

- Виняток, наданий Чехії, Словаччині та Угорщині, замислювався як тимчасовий захід, проте Орлен продовжує використовувати його, щоб щомісяця переправляти до Кремля близько 50 мільйонів євро у вигляді доходів від податків на нафту.

9. У Нідерландах опозиція хоче виключити Угорщину з Шенгену через допуск росіян.  

- У Нідерландах опозиційні партії D66 і CDA хочуть тимчасово виключити Угорщину з Шенгенської зони, стверджуючи, що країна пропускає занадто багато росіян без перевірок.  

- Партії закликали прем'єр-міністра Діка Схоофа виступити за тимчасове "призупинення" в Європі, поки Угорщина не покращить свої перевірки росіян.  

- У разі призупинення членства Угорщини на кордонах країни будуть проводитися паспортні перевірки, а вільне пересування людей і товарів буде неможливим.

10. Газ може випередити нафту з видобутку в Азербайджані.  

- Згідно з прогнозами Rystad Energy, виробництво газу в Азербайджані випередить видобуток нафти.

- Завдяки реалізації значних проектів розвитку газової галузі, країна очікує на значне зростання обсягів видобутку газу до кінця десятиліття.  

- Цей стрімкий прогрес свідчить про те, що газова промисловість Азербайджану перебуває на підйомі, і незабаром видобуток газу перевершить видобуток нафти.  

- Нові газові та газоконденсатні родовища, заплановані для освоєння, обіцяють подальше зростання виробництва газу. Після успішного запуску другої фази проекту «Шах Деніз» у 2018 році зі видобуванням у 9,6 млрд куб м, спостерігається помітне зростання видобутку товарного газу, яке досягло 24 млрд куб минулого року.

- Цей проект відіграє ключову роль, забезпечуючи значну частку у загальному обсязі видобутку газу в країні та підтримує динамічний розвиток газової галузі Азербайджану.

- До 2030 року очікується збільшення видобутку газу до 40 млрд. куб. Азербайджан прагне значно збільшити свій газовий експорт, для чого потрібні довгострокові угоди з європейськими покупцями.

11. Південна Корея наростила імпорт СПГ у вересні.  

- Південна Корея у вересні цього року імпортувала на 12 відсотків більше СПГ, ніж за місяць минулого року, повідомляє митна служба країни.

- У вересні було імпортовано 3,340 млн. тонн. Регіональний індекс Japan Korea Marker Platts минулого місяця становив близько $480 за тис куб м, проти $490 у серпні.

- Для торгівлі скрапленим природним газом, що перевозиться на великих газовозах, можлива нерівномірність прийому постачання по місяцях. З початку року імпорт склав 34 млн тонн, що на 6 відсотків вище за попередній рік, коли було імпортовано 32,17 млн ​​тонн. Різниця тепер становить близько 25 стандартних постачань.

- З росії у вересні надійшло 3 партії СПГ, минулого року у вересні їх було 2. Австралія у вересні стала найбільшим постачальником, який направив 890 тис тонн. На другому місці опинилися США, з поставками в обсязі 610 тис. тонн, а третє місце зайняв Катар, з 533 тис. тонн.

Більше на https://t.me/Omelyan_News