"А Ваш Залужный..." - Марина Данилюк-Ярмолаєва

"А Ваш Залужный..." - Марина Данилюк-Ярмолаєва

«А Ваш Залужный предлагает мобилизировать всех женщин и отправить их на войну».

Читаємо заяву з виступу у Лондоні. Вона звучала так:

«Якщо нам необхідно буде мобілізувати жінок, щоб вберегти Європу від війни, ми звичайно зробимо це. Але я думаю, ми маємо запобігти цьому – повномасштабній війни в Європі, яка була розпочалася у 1939 році, але іншими шляхами, не призиваючи українських жінок», – заявив ексголовком.

Це була заява НЕ Головнокомадувача, який складає плани мобілізації, а вже посла, дипломата. І це був посил до західних аудиторій. А не заява до мобілізації.

В чому його суть?

Кілька років підряд західні світи штормило від тем пусіпавер, жіночих маршів. Закликів…скасувати шоу Victoria’s Secret, бо хтось побачив страшну обʼєктивацію в красивій жінці в гарній білизні. І вимагав туди всунути трансгендерів. То ж нічого, що участь у тих шоу зробила розумних учасниць мультимільйонерками з власними бізнесами і успішними заміжжями)

Різна соціологія наших західних сусідів — це в Польщі, і Німеччина і далі показує, що молоді європейські мужчини не дуже хочуть воювати, якщо новим «Вугледаром» буде передмістя Берліна чи Познані. Там найбільший відсоток набрали відповіді, що «втечу із місця, де буде конфлікт».

Тож це було таке нагадування до суспільств, що якщо ви не хочете вирішувати спільну проблему, доведуться і жінок мобілізувати.

А тепер про жінок у силах оборони. Станом на вересень 2024 їх було уже 62 тисячі. Це живі жінки, у яких є цивільні проблеми, діти, чоловіки і таке інше. Дуже часто це дівчата, які були баристками, дизайнерками, айтішницями…

Щодо «мобілізувати». Думаю, нам треба суттєво перекроїти освіту для дівчат. Бо оці сплошні курси дихання маточками для ловлі ресурсного самця в барі Києва точно не історія про збереження генофонду і країни в цілому.

Не знаю, що там зараз роблять юні дівчата на уроках праці. Але це рубання салатів і пошиття попередників, бо «що свекруха скаже» — ще в мої часи шкільні часи люте дніще. Краще би зайвий раз постріляли разом з хлопцями чи навчились забивати цвяхи, чи працювати гаєчним ключем. Все воно потім знадобиться.

А Залужного варто сприймати уже як посла. Власне, як дипломат з великим військовим досвідом він єдиний пояснив, що «план перемоги» Зеленського то було для західників. Які зацікавлені у завершенні війни.

Чесно? Хотілось би аби це сказав учора Зеленський і спікер Стефанчук, але уже як є. Добре, хоч із запізненням зʼясували, що то було.