"П'ятниця, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"П'ятниця, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Постійне представництво України при ООН спільно з місією ЄС у Тринідаді і Тобаго та місцевими інституціями організували в столиці цієї острівної країни Порт-оф-Спейні показ документального фільму «20 днів у Маріуполі»
*
У Берліні, в Інституті Пілецького 17 жовтня відкрилась перша міжнародна виставка про українського поета і борця за свободу та проти русифікації Василя Стуса
*
У Варшаві, в Посольстві України в Польщі, іноземним дипломатам та громадськості представили художній фільм «Буча», світова премʼєра якого відбудеться під час Варшавського кінофестивалю
*
Центральна виборча комісія України закликала призупинити членство Росії та Білорусі у Світовій асоціації виборчих органів (The Association of World Election Bodies, А-WEB)
*
ООН: запасів їжі у секторі Газа вистачить на півтора тижні
*
Ізраїль підтвердив знищення лідера ХАМАС та повідомив про ліквідацію командира «Хезболли»
Влада Ізраїлю підтвердила, що лідера ХАМАС - Яхья Сінвара, звинуваченого в організації теракту 7 жовтня 2023 року - знищено. Раніше на півдні Лівану ЦАХАЛ ліквідував командира Хезболли Хусейна Аваду
*
У Франції 17 жовтня проходить конференція щодо пункту "ядерна безпека" з української "формули миру", як підготовчий етап до другого Саміту миру
*
Людство вперше у своїй історії порушило рівновагу колообіг води у світі, що спричиняє водний дефіцит, завдає шкоди економіці та загалом людському життю
*
Міжнародний кримінальний трибунал Бангладеш видав ордер на арешт експрем'єрки Шейхи Хасіни за її причетність до злочинів проти людяності, які мали місце під час антиурядових протестів, в ході яких були вбиті сотні людей
*
Георгієва: і Трамп, і Гарріс у разі перемоги будуть «дуже прагматичні» щодо МВФ та Світового банку
Наступного тижня у Вашингтоні відбудуться щорічні збори МВФ та Світового банку
*
Міністерка фінансів США: Ми не зможемо наодинці протистояти вторгненню Росії в Україну
Міністерка фінансів США Дженет Єллен виступить проти того, щоб США "відгороджували свою економіку стіною" від решти світу і "діяли наодинці".
На цьому Єллен планує наголосити у своїй промові в четвер в Раді міжнародних відносин в Нью-Йорку, згідно з цитатами виступу, які оприлюднило Міністерство фінансів США.
"Ми не можемо навіть сподіватись на просування наших економічних і безпекових інтересів - таких як протистояння російському незаконному вторгненню в Україну - якщо робитимемо це наодинці", - йдеться в промові.
Водночас Єллен закликає до нових підходів в подоланні викликів сьогодення: "Щодо питань, які стоять перед нами сьогодні - від зруйнованих каналів постачання до зміни клімату до готовності до глобальних пандемій та надлишкових промислових спроможностей Китаю - ми не можемо просто покладатись на старі рішення".
Єллен називає "помилковими" "заклики відгородити Америку високими (митними) тарифами як від друзів, так і від конкурентів".
За збільшення митних тарифів послідовно виступає колишній президент США та кандидат в президенти від Республіканської партії Дональд Трамп. У своєму виступі щодо економічної політики в Чикаго у вівторок Трамп висловив переконання, що підвищення митних тарифів сприятиме росту виробництва у США і назвав тарифи "найкрасивішим словом у світі".
Трамп виступає за те, щоб збільшити митні тарифи на імпорт з Китаю на 60%, а решту тарифів - на 10-20%.
Єллен же застерігає, що загальне підвищення тарифів збільшить ціни для американців і "зменшить конкурентоспроможність нашого бізнесу".
Під час свого президентства Трамп значно підвищив митні тарифи на імпорт з Китаю. Президент США Джо Байден залишив ті тарифи в силі.
*
Правозахисники: TikTok та Facebook розповсюджують рекламу з дезінформацією про вибори в США
Правозахисна організація Global Witness опублікувала результати дослідження про загрозу поширення дезінформації у соцмережах
*
Суд у Джорджії скасував зміни у правилах підрахунку голосів, за які виступали прихильники Трампа
Суддя Томас Кокс у середу скасував півдюжини нових правил голосування, включаючи ті, які надавали місцевій владі більше повноважень для розслідування можливих порушень на виборах
*
Вибори у США: перемальовування кордонів виборчих мап як політичний прийом
Історично склалося так, що багато американських політиків стали успішними завдяки можливості перемальовування кордонів на виборчих картах
*
Військові США не брали участь у ізраїльській операції з ліквідації ватажка ХАМАС
За словами представника Пентагону, Сполучені Штати допомогли Ізраїлю у наданні розвідданих щодо звільнення заручників та відстеження лідерів ХАМАС
*
Президент США, американські політики щодо ліквідації лідера ХАМАС
Ліквідація Яхью Сінвара – лідера ХАМАС, який вважається головним організатором теракту 7 жовтня 2023 року – отримала одностайний відгук в американському політикумі
Президент США Джо Байден, який прибув у четвер до Європи, де починається його тур Німеччиною, Францією та Великобританією, назвав сьогодні - «хорошим як для Ізраїлю, так і для Сполучених Штатів і всього світу»
«Як лідер терористичного угруповання ХАМАС, Сінвар несе відповідальність за загибель тисяч ізраїльтян, палестинців, американців та громадян із понад 30 країн. Він був натхненником масових вбивств, зґвалтувань та викрадень 7 жовтня 2023 року. Саме за його наказом терористи ХАМАС вторглися до Ізраїлю, щоб навмисно - і з невимовною жорстокістю - вбити і розправитися з мирними жителями, нащадками тих, хто вижив у Голокості, дітьми на очах у їхніх батьків і батьками на очах у їхніх дітей», - наголосив Джо Байден. свою заяву з цього приводу.
Президент США нагадав усім, що «в той смертоносний для євреїв з часів Голокосту день, загинуло понад 1200 людей, у тому числі 46 американців, понад 250 людей було взято в заручники, 101 досі вважаються зниклими безвісти».
«До цього числа входять семеро американців, четверо з яких, як вважають, все ще живі і утримуються терористами ХАМАС. Синвар - людина, яка несе найбільшу відповідальність за це і за багато з того, що було потім», - додав Байден.
Президент розповів, що незабаром після «різанини 7 жовтня він доручив американським підрозділам спеціального призначення та розвідці працювати пліч-о-пліч з їхніми ізраїльськими колегами, щоб допомогти знайти і вистежити Сінвара та інших лідерів ХАМАС (організації, визнаної в США терористичною - прим.ред.) , які ховаються в секторі Газа».
Байден оцінив дії ізраїльтян, особливо - Армії оборони Ізраїлю, які «зіштовхнулися з рідкісним завданням: невпинно переслідувати лідерів ХАМАС, виганяючи їх з укриттів і змушуючи бігти, переміщаючись багатокілометровими тунелями, розташованими в кілька рівнів під міськими будівлями».
"Незабаром я поговорю з прем'єр-міністром Нетаньяху та іншими ізраїльськими лідерами, щоб привітати їх, обговорити шляхи повернення заручників додому до їхніх родин і покласти край цій війні раз і назавжди, яка завдала стільки руйнувань невинним людям", - заявив американський президент.
Держсекретар США Ентоні Блінкен у своїй заяві нагадав про те, що Яхья Сінвар був «жорстоким терористом, який не розкаявся, за чиєю вказівкою терористи ХАМАС вбивали батьків, викрали і тримали в заручниках немовлят, старих та інших мирних жителів».
«Його рішення розпочати теракт 7 жовтня мало катастрофічні наслідки для жителів Гази, які тепер переживають жахіття більше року війни», - сказав глава Держдепартаменту, додавши, що «найближчими днями США та партнери подвоїть свої зусилля, щоб покласти край цьому конфлікту, забезпечити звільнення всіх заручників та намітити новий шлях уперед, який дозволить мешканцям Гази відновити своє життя та реалізувати свої прагнення, звільнившись від війни та жорстокої хватки ХАМАС».
Спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив:
«Справедливість знову перемогла завдяки хоробрим чоловікам та жінкам із ізраїльської армії. Яхья Сінвар, мерзенний, огидний чоловік, який організував бійню 7 жовтня 2023 року, мертвий. Життя Сінвара було втіленням зла і відзначене ненавистю до всього доброго у світі... Нехай це стане нагадуванням ХАМАС і всім тим, хто був причетний до атак 7 жовтня: ви можете спробувати тероризувати та залякувати, але ті, хто живе під прапором свободи, ніколи не здадуться. Вічний вогонь свободи та віра єврейського народу ніколи не будуть загашені темрявою варварства та жорстокістю антисемітизму».
Лідер сенатської більшості Чак Шумер підкреслив, що «на руках Сінвара кров незліченних невинних людей в Ізраїлі та Газі, і без нього світ став набагато кращим».
«Нехай його смерть стане посланням для всіх, хто прагне тероризувати Ізраїль та єврейський народ, – йдеться у заяві Шумера. – Синвар своїми переконаннями та діями завдав стільки болю ізраїльському та палестинському народам! Я молюся, щоб його усунення розчистило шлях для термінового та негайного повернення додому всіх заручників – включаючи 7 американців – та проведення переговорів про припинення військових дій, які забезпечать безпеку ізраїльського народу та нададуть повну гуманітарну допомогу та новий шлях уперед для народу Гази».
«Сьогодні Держава Ізраїль, Близький Схід і вільний світ стали безпечнішими зі смертю Ях'ї Сінвара. Терор ніколи не переможе», - заявив лідер демократів у Палаті представників США Хакім Джефріс.
Голова сенатського комітету з розвідки Марк Уорнер розповів, як він з самого ранку був на зв'язку з директором ЦРУ Вільямом Бернсом.
«Хоч правосуддя щодо Сінвара перемогло, давайте не будемо забувати, що очолювана ним терористична мережа, як і раніше, утримує десятки людей у ​​заручниках у Газі, і ми повинні продовжувати добиватися їхнього безпечного повернення», - закликав сенатор від Вірджинії.
Сенатор США Джим Ріш, високопоставлений член сенатського комітету з міжнародних відносин нагадав, що «сьогодні Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) знищила кількох високопоставлених терористів ХАМАС».
«Це хороша новина для народу Ізраїлю, Гази та вільного світу. Синвар вкинув палестинський народ у насильство і навмисно використовував невинних жінок і дітей у таких місцях, як лікарні та школи, як живий щит», - зазначив сенатор від Айдахо.
Віцепрезидент США, кандидат у президенти від Демократичної партії Камала Гарріс назвала смерть Ях'ї Сінвара - «урочистістю справедливості» і нагадала про «американців, живих і вбитих бойовиками ХАМАС, захоплених у заручники серед інших 7 жовтня».
«І я скажу будь-якому терористу, який вбиває американців, загрожує американському народу чи нашим військам чи нашим інтересам, знайте: ми завжди притягнемо вас до відповідальності», - запевнила Гарріс, додавши, що «Ізраїль має право захищати себе та загрозу, яку ХАМАС представляє для Ізраїлю, має бути усунена».
Синвара було оголошено новим політичним главою ХАМАС у серпні, після вбивства Ісмаїла Ханії. Ліквідація Сінвара - людини, яка звинувачується в організації теракту 7 жовтня 2023 року, стане великим поворотом у війні Ізраїлю проти ХАМАС.
*
США завдали ударів по підземним складам зброї хуситів у Ємені
Міністр оборони Остін заявив, що на складах зберігалися компоненти зброї, яку хусити використовують для ударів по цивільних та військових судах
*
Сполучені Штати оголосили санкції проти десятка фізичних осіб і компаній, пов’язаних з підтримкою бойовиків-хуситів у Ємені
*
Дві радіостанції у США припиняють ретрансляцію російської пропаганди
Радіостанція Sputnik припинила мовлення у Вашингтоні та на трьох станціях у Канзас-Сіті, штат Міссурі
*
США запровадили санкції проти китайських підприємств, причетних до виробництва російського БПЛА «Гарпія»
Представник Держдепартаменту США Метью Міллер повідомив, що це перші санкції, введені США щодо китайських підприємств, які безпосередньо розробляють та виробляють комплексні системи озброєнь у партнерстві з російськими фірмами
*
60 000 позичальників студентських позик, які працюють на державній службі, отримають 4,5 мільярда доларів США в якості списання боргу, тоді як ширша компенсація Байдена залишається заблокованою в суді
Згідно з останнім оголошенням про списання студентської позики, загальна кількість позичальників, яким було схвалено надання допомоги через PSLF, досягла 1 мільйона.
*
Велику студентську кредитну компанію покарали за те, що вона позбавила понад 460 000 позичальників доступу до дешевших щомісячних платежів
Департамент освіти наклав другий штраф на студентську кредитну компанію MOHELA за те, що вона не обробила заявки позичальників на основні плани погашення.
*
"Хелена" і "Мілтон" можуть увійти до числа найбільш руйнівних ураганів, збитки від яких перевищують $50 млрд.
Більшість збитків не було застраховано, і, на думку експертів, деякі домовласники йдуть на це свідомо, розраховуючи на федеральну допомогу
*
SBA не може допомогти власникам бізнесу, які постраждали від Хелен, Мілтон, доки Конгрес не повернеться після виборів
Управління малого бізнесу не може надавати позики на випадок стихійного лиха підприємствам або власникам будинків, доки Конгрес не схвалить збільшення фінансування.
*
Марк Кьюбан буде проводити кампанію за Камалу Гарріс у 3 ключових штатах
Мільярдер Марк Кьюбан виступить від імені Камали Гарріс у трьох штатах, що змінюються протягом чотирьох днів
*
Мішель Обама все ще на задньому плані, оскільки до виборів залишилося менше ніж 3 тижні
Обама офіційно не виступала в передвиборчій кампанії з часів DNC, хоча джерела сказали, що вона вийде на публіку в самому кінці перегонів.
*
Поштовх Америки до виробництва мікросхем триватиме незалежно від того, хто буде обраний
І віцепрезидент Камала Гарріс, і колишній президент Дональд Трамп кажуть, що внутрішнє виробництво мікросхем є ключовим з міркувань економіки та національної безпеки.
*
Трамп скаржиться на те, що Камала Гарріс використала докази Джека Сміта в рекламі
Суддя Таня Чуткан у четвер відхилила прохання адвокатів Трампа відкласти оприлюднення додаткових доказів у справі про втручання у вибори 2020 року
*
Макконнелл каже, що не має значення, коли він назвав Трампа «підлою людиною», тому що Джей Ді Венс говорив гірші речі
«Що б я не сказав про президента Трампа, блідне в порівнянні з тим, що про нього сказали Дж. Д. Венс, Ліндсі Грем та інші», — сказав Макконнелл.
*
Кандидат у президенти США Дональд Трамп укотре наговорив про повномасштабне вторгнення Росії в Україну, розповівши про "майже всі знесені до фундаменту" українські міста та поклавши на президента України і Джо Байдена відповідальність за те, що вторгнення взагалі сталось
*
У соціальній мережі BlueSky виникли технічні проблеми після масових реєстрацій користувачів, які пішли з соцмережі X після рішення її власника Ілона Маска оновити функцію кнопки «Заблокувати» на платформі
*
Трюдо заявив, що Індія порушила суверенітет Канади
Прем'єр-міністр розповів про деталі парламентського розслідування щодо дипломатичного загострення відносин з Індією через вбивство лідера сепаратистського руху сикхів минулого року.
Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо розповів депутатам про деталі парламентського розслідування щодо дипломатичного загострення відносин з Індією, пише DW.
На початку тижня поліція та уряд Оттави оприлюднили додаткові подробиці суперечки щодо вбивства у Канаді минулого року лідера сепаратистського руху сикхів і громадянина Канади Хардіпа Сінгха Ніджара. В уряді вважають, що до вбивства причетні агенти індуїстського націоналістичного уряду Нью-Делі.
Оттава заявила, що попросила шістьох індійських дипломатів залишити країну. Пізніше Індія відповіла, що відкликала їх через страх за безпеку людей. Індія, зі свого боку, дала канадським дипломатам кілька днів, щоб виїхати.
Трюдо розповів, що національна поліція Канади оприлюднила свої звинувачення проти індійських дипломатів, оскільки виявила “ширшу та постійну схему насильницьких дій у Канаді, які також включають стрілянину з автомобіля та вимагання”.
“У нас були чіткі і, безумовно, тепер ще чіткіші ознаки того, що Індія порушила суверенітет Канади”, ‒ додав він.
“Ми не прагнемо провокувати чи розпочати сварку з Індією. Уряд Індії припустився жахливої помилки, вважаючи, що він може так агресивно втрутитися в безпеку та суверенітет Канади. Ми повинні відреагувати, щоб забезпечити безпеку канадців”, ‒ сказав очільник уряду.
Що було раніше
Прем'єр-міністр Канади зробив ці коментарі через два дні після того, як Оттава вислала шістьох індійських дипломатів, пов'язуючи їх із вбивством Ніджара.
Королівська канадська кінна поліція (RCMP) заявила, що ідентифікувала головного дипломата Індії в країні та п’ятьох інших дипломатів як зацікавлених осіб, що спонукало до висилки.
Трюдо заявив правоохоронцям, що проінформований про дані розвідки, “які показали досить чітко, неймовірно ясно, що Індія причетна до цього вбивства, агенти уряду Індії були причетні до вбивства канадця на канадській землі”.
Реакція Нью-Делі
Після ремарок Трюдо міністерство закордонних справ Індії в четвер оприлюднило заяву, назвавши канадського прем'єр-міністра “безцеремонним”.
У заяві Нью-Делі йдеться, що заяви канадського прем’єра підтверджують позицію Індії про те, що Канада не надала жодних доказів на підтримку своїх звинувачень проти індійських дипломатів. “Канада не надала нам (Індії) жодних доказів на підтримку серйозних звинувачень, які вона вирішила висунути проти Індії та індійських дипломатів. Відповідальність за шкоду, завдану індійсько-канадським відносинам, лежить лише на прем'єр-міністрі Трюдо”, ‒ заявили у МЗС.
*
Велика Британія допоможе Україні посилити удари по стратегічних об’єктах противника
Про це повідомив генерал Олександр Сирський
*
Міністр оборони Великої Британії Джон Гілі оголосив про приєднання Лондона до ініціативи європейських країн з розробки далекобійної ракети
*
Країни ЄС закликали Велику Британію долучитися до миротворчих місій під проводом Брюсселя у той час, як Лондон прагне поглибити співпрацю з Євросоюзом у сфері безпеки.
Про це повідомило видання Financial Times.
Кілька міністрів ЄС використали зустріч з міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Леммі в понеділок, щоб закликати Лондон до участі в місіях Спільної політики безпеки і оборони ЄС (CSDP), повідомили люди, поінформовані про перебіг дискусії.
Операції у рамках CSDP передбачають розгортання цивільних і військових підрозділів у миротворчих місіях і місіях із запобігання конфліктам по всьому світу.
Пропозиція надійшла під час участі Леммі у зустрічі 27 міністрів закордонних справ ЄС в Люксембурзі, де обговорювалася перспектива поглиблення оборонної співпраці між Лондоном і Брюсселем в рамках ширшого перезавантаження відносин після Brexit.
Наразі в ЄС діють 24 місії у рамках CSDP, в яких беруть участь близько 3500 військовослужбовців і 1300 цивільних осіб. Норвегія бере участь у програмі, незважаючи на те, що не є членом ЄС.
За словами одного зі співрозмовників, від Великої Британії не очікували, що вона оголосить про участь у місії CSDP найближчим часом, "але зрештою вона це зробить". Очікується, що Велика Британія візьме пропозиції до розгляду.
Британські посадовці дали зрозуміти, що Британія прагне посилити співпрацю з ЄС і нічого не виключає. Повномасштабна війна Росії проти України змінила європейський підхід до безпеки і викликала глибоке занепокоєння в Брюсселі щодо обороноздатності ЄС, спонукаючи багато країн-членів закликати до тісніших зв'язків з Британією.
Британський прем'єр-міністр Кір Стармер пообіцяв поліпшити зв'язки між ЄС і Британією після того, як лейбористи прийшли до влади в липні.
У жовтні Стармер вирушив до Брюсселя на першу велику двосторонню зустріч з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.
*
Байден обговорить війну в Україні та на Близькому Сході з лідерами Німеччини, Франції та Великобританії
У четвер президент вирушає до Берліна, а в п'ятницю проведе двосторонні переговори з президентом і канцлером Німеччини, після чого зустрінеться з «європейською четвіркою»
*
The Guardian: Франція дозволила шести російським дезертирам перебувати в країні
*
Більше шпигунів, ніж дипломатів: чому Швейцарія стала раєм для секретних агентів
Швейцарія, навіть якщо вона і ловить шпигунів на гарячому, то майже ніколи не викидає їх із країни зі скандалом
*
Фіцо побачив "зраду": словацький прем'єр просуває тези про неминучі поступки України
Фіцо виправдовується за візит свого однопартійця до Москви, натякаючи, що незабаром це знову стане прийнятним
*
Король Бельгії Філіп у четвер, 17 жовтня, вчергове продовжив мандат лідера фламандської націоналістичної партії N-VA ("Новий фламандський альянс") Барта де Вевера на проведення переговорів з формування урядової федеральної коаліції
*
Посольство Норвегії у столиці Лівану вдень 17 жовтня призупиняло роботу через повідомлення про нібито закладену вибухівку, яке виявилось неправдою
*
Група пропалестинських активістів у масках на короткий час захопила будівлю президії Вільного університету Берліна
*
Апеляційний суд Будапешта остаточно визнав лідера угорської опозиційної партії Momentum Андраша Фекете-Дьора винним у насильстві стосовно державного службовця, що призведе до втрати ним депутатського мандата – вперше з 1989 року
*
Опозиційна партія "Тиса" з Петером Мадяром на чолі майже наздогнала за популярністю керівну партію "Фідес", відстає лише на два пункти
*
Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан заявив, що викладений напередодні президентом України План перемоги викликає в нього "жах", і оголосив про наміри просувати ідею переговорів Євросоюзу з Росією
*
Більшість виборців Молдови заявили про наміри підтримати конституційний референдум про вступ до Європейського Союзу, який відбудеться одночасно з виборами президента країни 20 жовтня
*
Фінська компанія Nokia Oyj скоротить майже дві тисячі робочих місць у Китаї в межах масштабної програми скорочення витрат
*
Рютте: Україна стане 33-м чи 34-м членом НАТО
Очікується, що сьогодні у Брюсселі Рютте зустрінеться із президентом України
*
“Це не питання дебатів” – генсек НАТО запевнив президента України у Брюсселі, що Україна увійде в НАТО
*
Рютте - Союзники по НАТО впевнено просуваються на шляху виконання фінансових зобов’язань щодо виділення Україні військової допомоги на суму 40 мільярдів євро, оскільки лише у першій половині поточного року вони надали Україні таку допомогу на суму 20,9 мільярда євро
*
Міністри оборони низки країн НАТО привітали План перемоги президента України та закликали прискорити приєднання України до Альянсу
*
Туреччина наступного тижня проведе кількаденні військово-морські навчання, що пройдуть у водах трьох морів
*
На засіданні Європейської ради в Брюсселі в четвер, 17 жовтня, лідери держав-членів ЄС закликали до більшого та швидшого постачання Україні військової допомоги
*
Уряд Німеччини у четвер, 17 жовтня, прозвітував про передання Україні чергової партії військової допомоги.
Згідно з оновленим переліком, Україна отримала від Німеччини 8 танків Leopard 1A5 (передають спільно з Данією) і 20 бойових машин піхоти Marder, 6 гаубиць Panzerhaubitze 2000, один мостоукладальний танк BEAVER, дві броньовані інженерні машини WISENT 1 та чотири машини із захистом від мін і засідок.
Також згадуються додаткові боєприпаси до Leopard 1, Leopard 2, Marder, 24 тисячі артилерійських снарядів, ракети Sea Sparrow, ракети до системи ППО IRIS-T SLM, 30 розвідувальних дронів Vector.
Додатково Берлін передав 100 переносних систем розмінування H-PEMBS, 90 міношукачів, один мінний плуг, дві мобільні антенно-щоглові системи, 57 лазерних далекомірів, 3000 протитанкових гранатометів RGW 90, 25 тисяч набоїв калібру 40 мм.
Інше передане обладнання – 75 тисяч турнікетів для зупинки кровотеч, 460 штурмових гвинтівок MK 556, 90 снайперських гвинтівок HLR 338 із боєкомплектом, 30 гвинтівок CR 308, а також 3000 пістолетів SFP9.
Крім цього, Німеччина анонсувала поставки Україні ракет AIM-9L/I-1 Sidewinder, дві радіолокаційні станції повітряного спостереження TRML-4D, 4000 ударних безпілотників, 360 розвідувальних безпілотників SONGBIRD, ще 42 тисячі боєприпасів калібру 40 мм, а також зимовий одяг.
На початку жовтня у Міноборони Німеччини розкрили, що ФРН нещодавно передала Україні нові системи протиповітряної оборони IRIS-T середньої та малої дальностей.
Також стало відомо, що Німеччина спільно зі ще трьома країнами НАТО готує великий пакет військової допомоги для України на 1,4 мільярда євро, який планують надати до кінця 2024 року.
*
“Якщо ми відмовляємося від окупованих територій, то за що ми втратили сотні тисяч життів”, – каже Іван Федоров, голова Запорізької ОВА, в інтерв’ю Голосу Америки.
*
Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна зазначив, що у Таллінні вважають реалістичним викладене Україною бачення шляху перемоги над Росією і повністю підтримують цей план
*
Західні оглядачі звернули увагу на ядерну риторику президента України, який сказав, що виживання України можна забезпечити лише шляхом вступу до НАТО або отриманням Києвом ядерної зброї.
*
Речник Міністерства закордонних справ Георгій Тихий спростував повідомлення німецького видання Bild щодо нібито планів України з розробки зброї масового знищення
*
Військова виставка у США: Як війна в Україні впливає на військові технології
У Вашингтоні проходить найбільша у Північній Америці військова виставка. Сотні виробників зброї і тисячі учасників представляють передові військові технології та обговорюють майбутні зміни у тактиці та стратегії ведення збройних конфліктів.
*
“Україна готова до справжньої дипломатії. Але для цього ми маємо бути сильними”, – президент України
“План перемоги” – це місток до успішного проведення другого Саміту миру. Ви можете допомогти реалізувати це… Україна готова до справжньої дипломатії. Але для цього ми маємо бути сильними”
*
Залужний дякує Заходу, але називає неадекватною протидію російській агресії
*
Залужний: Україна не зможе вийти з затяжної війни з росією без військової підтримки Заходу
Війна увійшла у фазу «статичних та виснажливих боїв», що дозволяє росії відновити свою військову силу, сказав він
*
Україна у 10 разів збільшила виробництво дронів – Мінцифри
Виробничі потужності зросли з 300 тисяч одиниць у 2023-му до 4 млн дронів у 2024 році
*
Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України законтрактувала 3 тисячі FPV-дронів з донаведенням за найнижчою ринковою ціною завдяки тендеру на Prozorro
*
Нідерланди виділять 271 млн євро на великокаліберні артснаряди для України
Данія, Чехія та Нідерланди зобов’язуються спільно підтримувати Україну проти російської агресії, наголосив глава уряду країни
*
У Луцьку відкрився перший центр рекрутингу української армії
Загалом в Україні їх вже є 43
*
У Донецькій області з початку повномасштабної війни загинули від ворожих обстрілів на території регіону 33 працівники освіти та ще 17 учителів загинули на фронті у лавах ЗСУ
*
У населених пунктах Донецької області, де оголошена евакуація у примусовий спосіб дітей разом з їхніми батьками або іншими законними представниками, наразі залишаються ще 364 родини, які виховують 433 дитини
*
Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) має у своєму розпорядженні 55 машин механізованого розмінування
*
Війська РФ впродовж вересня понад 2,7 тис. разів атакували Херсонську область з дронів, а з початку жовтня – ще близько 1,5 тис. разів
*
Під Вовчанськом Харківської області бійці бригади «Гарт» 1-го загону Державної прикордонної служби FPV-дронами завдали удару по укриттях російських військ і знищили їхній комплекс відеоспостереження «Муром-П»
*
Вздовж лінії фронту кількість бойових зіткнень зросла до 191, на більшості напрямків бої тривають
*
На Курахівському напрямку десантники відбили масовану атаку російських окупантів, знищивши 33 одиниці бронетехніки ворога
*
Російські загарбники намагаються прорвати оборону українських військових в районі Часового Яру
*
Провідні виробники оборонної індустрії, військові, громадські діячі, волонтери, представники уряду та парламенту обговорили актуальні питання розвитку вітчизняного ОПК під час форуму «Оборонно-промисловий комплекс України: сценарії 2025 року»
*
Поки РФ не завершить війну та не компенсує Україні завдану шкоду, її активи будуть заблоковані - Єврорада
Лідери країн ЄС підтримали виділення Україні кредиту у 35 мільярдів євро в рамках ініціативи G7 з надання Україні кредиту в обсязі 50 мільярдів доларів за рахунок надходжень від заморожених російських активів. При цьому активи РФ залишатимуться заблокованими до завершення Росією війни
*
Європейський парламент вже наступного тижня голосуватиме за надання Україні кредиту у 35 мільярдів євро, всі витрати по якому здійснюватимуться за рахунок надходжень від заморожених російських активів - Мецола
*
Україна успішно виконує програму МВФ і очікує на схвалення п’ятого перегляду
За словами Брента Німана, заступника міністра фінансів США, програма МВФ для України є важливою частиною щорічних зборів у Вашингтоні
*
Україна демонструє ефективне управління економікою в складних умовах
Брент Німан, заступник міністра фінансів США відзначив, що Україна ефективно керує своєю економікою, попри надзвичайно складні умови
*
МАГАТЕ наступного тижня розпочне роботу на українських підстанціях – Галущенко
За словами міністра, це не будуть постійно діючі місії, але вони повторюватимуться в режимі постійного об 'їзду таких підстанцій для фіксації ситуації на них
*
Регулятор готовий до запуску аграрних нот в Україні
Комісія підготувала всю необхідну нормативну базу
*
Начальник Тернопільської ОВА В’ячеслав Негода та його перший заступник Степан Куйбіда презентували пріоритетні напрямки розвитку області
*
АРМА підписало договір на управління понад 400 арештованими вагонами
Залишилося «прилаштувати» майже 21 000 вагонів
*
Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит» підписала договір на проведення першочергових протиаварійних робіт із захисту від зовнішнього впливу будівлі сучасного лікувально-діагностичного комплексу, який був пошкоджений через російську атаку
*
Президент закликав запровадити санкції проти КНДР за її участь у війні проти України
Президент України заявив, що КНДР посилає робітників для російських заводів та особовий склад для російської армії
*
Народна депутатка отримала підозру від САП у незаконному збагаченні
За даними ЗМІ, йдеться про нардепку зі Слуги народу Ірину Кормишкіну (раніше – Аллахвердієву)
*
Оформлення інвалідності хмельницькими прокурорами: керівника облпрокуратури звільнили за власним бажанням
Раніше журналіст Юрій Бутусов заявив, що 49 прокурорів Хмельниччини разом із обласним прокурором мають інвалідність другої групи, яку начебто оформили через ту саму очільницю МСЕК, вдома у якої на початку жовтня правоохоронці знайшли майже $6 млн у різних валютах
*
Контррозвідка Служби безпеки нейтралізувала агентурну мережу ФСБ, яка розвідувала локації Сил оборони та стратегічно важливих об’єктів Укрзалізниці на Донеччині та в Одесі
*
Українські футзалістки розгромили Північну Ірландію у відборі ЧС-2024/25
Жіноча збірна України з футзалу здобула першу перемогу в основному раунді європейської кваліфікації першого в історії жіночого чемпіонату світу
*
Сербія надсилає ще одного росіянина з антивоєнною позицією
*
Роскомнагляд заблокував сайт акції «Повернення імен»
*
Росія підтверджує, що компаніям буде болісніше виходити з країни
Міністр фінансів Росії в четвер підтвердив повідомлення про те, що Москва підвищить податки на виїзд та інші витрати для іноземних компаній, які хочуть вийти
*
Правоохоронці викрили схему з 300-ми молдованами, які вирушили в росію навчатися, як вчиняти громадські заворушення
москва намагається втручатися у президентські вибори, які пройдуть в Молдові в неділю
*
В окупованому Луганську росіяни запускають програму передачі “безгосподарного” житла “героям СВО”
*
Російські військові розпочали підготовку на північнокорейських самохідних артилерійських установках (САУ)
*
На бойовому чергуванні у Чорному морі один російський корабель, що є носієм крилатих ракет «Калібр»
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім