"Ключова шахта на Донбасі" - Грач Мінасян

"Ключова шахта на Донбасі" - Грач Мінасян

З наступом на Покровськ окупанти наближаються до ключової шахти на Донбасі: розбираємо чим вона важлива?

На захід від Покровська знаходиться шахта, яка видобуває особливий вид кам'яного вугілля. Він використовується для виробництва коксу — найважливішого елемента у сталеливарному виробництві. Яке у свою чергу за обсягами надходжень валюти до країни поступається лише сільському господарству.

Згідно з торговими даними, експорт металу становив майже 2 млрд доларів за 8 місяців 2024 року. Це гроші, які необхідні для підтримки України на плаву на фоні двох з половиною років повномасштабного вторгнення.

Втрата шахтоуправління "Покровське" — єдиного внутрішнього джерела коксівного вугілля — може призвести до падіння виробництва сталі.

Виробники сподіваються знайти джерела коксового вугілля в інших регіонах України, але імпорт може стати неминучим, що збільшить собівартість сталі.

Кокс — це пористий твердий продукт, який отримують шляхом коксування кам'яного вугілля при температурах 950 - 1100°С без доступу кисню протягом 14-18 годин. Основна відмінність коксового вугілля від енергетичного — здатність плавитися та спікатися у щільну масу. Кокс є найбільш поширеним твердим паливом, що використовується для виплавки чавуну у доменних печах.

Приватне акціонерне товариство "Шахтоуправління "Покровське" — велике гірничопромислове підприємство в Донецькій області. Найбільша шахта та флагман вугільної промисловості України.

Ця шахта також є одним із найбільших у Східній Європі підприємств із видобутку коксівного вугілля. Промислові запаси становлять понад 200 млн тонн, а термін розробки — понад 40 років.

За 25 років було видобуто понад 100 млн тонн вугілля. До повномасштабної війни тут працювали до 10 тисяч осіб, а видобували до 8 млн тонн вугілля на рік. Шахта забезпечувала робочими місцями п'яту частину населення Покровська. Виробництво вугілля за 2023-й склало 5,6 тонн.

Зараз на шахті 6 тисяч осіб, близько тисячі мобілізовано до ЗСУ. Лінія фронту неминуче наближається, більшість людей виїхала з міста, тому значно зменшилася кількість працівників.

У полі зору російських окупантів не лише Покровськ як стратегічний вузол. Перлина в короні Покровська — величезна шахта за 15 хвилин їзди на південний захід прямо за селищем Удачне, пише The Economist.

За словами аналітиків, щоби задушити залишки сталеливарної промисловості, росіянам навіть не треба захоплювати шахту. По мірі просування вони спробують знеструмити її та взяти під вогневий контроль шляхи, якими вугілля йде на захід на металургійні заводи.

До початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року сталь становила третину українського експорту. З того часу економіка скоротилася на третину. У разі втрати Покровська та шахти виробництво сталі може скоротитися ще вдвічі. І росіяни про це знають.