17 березня: це цікаво знати

17 березня: це цікаво знати

Фундаментом держави є культура, що лучить елементи у державну цілість... Не тільки учитель може навчати, але може його навчати і виховувати і урядовець, вояк, промисловець.
Августин Волошин

У народі 17 березня очікували з вирію граків і підмічали, якщо птахи кричать, то за кілька днів очікуй негоду, а якщо наводять лад у гніздах – незабаром розпогодиться.

За народними прикметами в цей день прийнято виганяти з дому злих духів. Якщо в цей день старша в сім’ї жінка начисто вимете будинок (приділяючи пильну увагу зоні біля печі), то мару, за прикметами, разом зі сміттям викине. Проте варто пам’ятати, що як тільки перелітні птахи знову відправляться в теплі краї, вона може повернутися в житло.

Незаміжні дівчата 17 березня ворожили: вони швидко вибігали на подвір’я і дивилися, хто зустрінеться на їхньому шляху. Якщо це буде жінка – швидше за все, вдасться вийти заміж цього року.

Вважалося, якщо в цей день нове взуття взути, то шия хворіти не буде. Не потрібно робити в цей день великі покупки – велика вірогідність, що вони будуть марними.

Іменинники 17 березня:

Данило, Василь, В’ячеслав, Павло, Юлія, Григорій, Яків.

17 березня народились:

1841 – Марія Вольвач – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.

1874 – Августин Волошин – політичний, культурний, релігійний діяч Закарпаття, президент Карпатської України.

1876 – Вадим Щербаківський – український археолог, етнограф.

1903 – Юрій Дольд-Михайлик – український письменник, сценарист. Автор роману-трилогії «І один у полі воїн», «У чорних лицарів», «Над Шпреє клубочаться хмари».

1937 – Сергій Данченко – театральний режисер, педагог, лауреат Шевченківської премії. З 1978 по 2001 р. очолював Національний академічний драматичний театр ім. І. Франка. Йому належить розробка моделі поняття «національний театр». Здійснив постановки понад 60 вистав в Україні та за кордоном: «Украдене щастя», «Візит старої дами», «Тев’є-молочник», «Енеїда», «Річард III».

17 березня відзначають:

  • День мобілізаційного працівника.
  • День працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення.
  • Міжнародний день планетаріїв.

Події 17 березня:

1674 – Івана Самойловича було проголошено гетьманом всієї України.
1861 – у всіх церквах почали зачитувати селянам Маніфест «Про дарування кріпосним людям прав стану вільних сільських обивателів і про устрій їхнього побуту» (про скасування кріпацтва).
1917 – у Києві засновано Центральну Раду на чолі з Михайлом Грушевським.
1917 – у Петербурзі українська делегація на чолі з О. Лотоцьким зустрілася з прем’єр-міністром Росії графом Львовим. Ухвалено меморандум (українські вимоги: запровадження української мови у державних установах України та звільнення полонених галичан і буковинців).
1937 – у СРСР ухвалили закон, що позбавив селян свободи пересування.

Чи знаєте ви, що:

Гетьман Петро Дорошенко останні 20 років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був В’ятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт біля Москви) помістя – 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року. Там же і був похований.

Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова.