17 березня: це цікаво знати

17 березня: це цікаво знати

Світ гарний, і сотворений нам на втіху, тільки треба вміти брати його в душу.
Юрій Мушкетик

За церковним календарем 17 березня вшановують преподобного Герасима, благовірного князя Василія, благовірного князя Даниїла, мучеників Павла та Юліанію, преподобного Якова, благовірного князя В’ячеслава, святителя Григорія.

У народі цей день називали Герасим-грачевник: очікували з вирію граків і підмічали, якщо птахи кричать, то за кілька днів очікуй негоду, а якщо наводять лад у гніздах – незабаром розпогодиться. Якщо грак прилетів, через місяць сніг зійде. Коли грак з землі хворостину підіймає — сонячне літо обіцяє.

Іменинниками 17 березня є:
Данило, Василь, В’ячеслав, Павло, Юлія, Григорій, Яків.

17 березня народились:

1856 — Михайло Врубель, російський художник, 1884—1889 роки жив і працював у Києві. Тут виконав настінні розписи у Кирилівській церкві та ескізи орнаментів і розписів для Володимирського собору, відновлював живопис у Софіївському соборі.

1874 — Августин Волошин, політичний, культурний, релігійний діяч Закарпаття, президент Карпатської України.
«Фундаментом держави є культура, що лучить елементи у державну цілість... Не тільки учитель може навчати, але може його навчати і виховувати і урядовець, вояк, промисловець» (Августин Волошин)

1876 — Вадим Щербаківський, український історик, археолог, етнограф, мистецтвознавець.

1903 — Юрій Дольд-Михайлик, український письменник, сценарист. Автор роману-трилогії «І один у полі воїн», «У чорних лицарів», «Над Шпрее клубочаться хмари».

Події 17 березня:

1674 — Івана Самойловича було проголошено гетьманом всієї України.

1861 — у всіх церквах почали зачитувати селянам Маніфест «Про дарування кріпосним людям прав стану вільних сільських обивателів і про устрій їхнього побуту» (про скасування кріпацтва).

1917 — У Петербурзі українська делегація на чолі з О. Лотоцьким зустрілася з прем'єр-міністром Росії графом Львовим. Ухвалено меморандум (українські вимоги: запровадження української мови у державних установах України та звільнення полонених галичан і буковинців).

1937 — у СРСР ухвалили закон, що позбавив селян свободи пересування.

1960 — У Японії вперше у світі надійшли у продаж різнокольорові фломастери.

1972 — У Києві створили Інститут книги та друкарства.

1995 — Верховна Рада України скасувала посаду президента Криму.

2003 — Джордж Буш визнаний найгіршим президентом США.

Чи знаєте ви, що:

Гетьман Петро Дорошенко останні 20 років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт біля Москви) помістя — 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців.

Там же він і помер 9 листопада 1698 року. Там же і був похований.

Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була ... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова.

«Рідна країна»