17 серпня: це цікаво знати

17 серпня: це цікаво знати

Ой у лузі червона калина похилилася,

Чогось наша Україна зажурилася.

А ми тую червону калину підіймемо,

А ми ж свою славну Україну розвеселимо!
Гімн Українських Січових Стрільців

У народі 17 серпня називали Явдохи-Сіногнійки. Дощі у цей час ідуть серед білого дня, без блискавок і грому. Через часті дощі сіно могло зіпсуватися, тому його потрібно було швидше заховати. По цьому дню судили про майбутній листопад: «Яка Явдоха – такий листопад». Якщо день погожий, ясний, то і листопад буде погожим, а якщо похмуро і дощ іде – бути йому сірим і туманним.

За церковним календарем 17 серпня вшановують сімох отроків у Ефесі: Максиміліана, Ямвлиха, Мартиніана, Іоана, Діонісія, Єксакустодіана (Константина) та Антоніна; преподобну мученицю Євдокію; мученика Елевферія.

Іменинники 17 серпня:

Денис, Іван, Євдокія, Максиміліан.

17 серпня народилися:

1858 – Володимир Тимофєєв – український хімік, ректор Київського політехнічного інституту (1906–1908), професор Харківського університету, директор Українського інституту прикладної хімії Укрраднаргоспу, керівник науково-дослідної кафедри фізичної хімії Наркомосвіти УРСР.

1882 – Василь Тютюнник – український військовий діяч, полковник генерального штабу Армії УНР, командувач Дієвої Армії УНР.

1919 – Іван Жулкевський – український актор. Народний артист України. Ролі: Щасливцев («Ліс» О. Островського), Бонко («Макбет В. Шекспіра»), Возний («Наталка Полтавка» І. Котляревського) та ін.

Події 17 серпня:

1245 – у битві поблизу галицького міста Ярослава Данило Галицький розгромив угорське військо і покінчив з боярським спротивом у Галицько-Волинському князівстві.

1914 – у Львові створено добровольчий легіон «Українські січові стрільці». Саме січовики стануть у початків національної революції у Львові в листопаді 1918 та складуть основу Української Галицької армії, будуть однією з найбоєздатніших частин армії УНР.

1918 – Гетьман Павло Скоропадський встановив в Україні 8-годинний робочий день.

1941 – радянські війська залишили Миколаїв та Кривий Ріг. Миколаївські верфі було підірвано.

1958 – в Китаї Мао Цзедун оголосив про початок політики «великого стрибка».

1969 – «Карпати» (Львів) стали володарями Кубка СРСР з футболу.

1979 – над Україною зіткнулися два літаки Аерофлоту, 156 осіб загинуло.

1991 – у Москві прийнято рішення про початок дій ГКЧП з 18 серпня.

1998 – у Росії стався обвал фінансово-бюджетної системи країни.