18 жовтня: це цікаво знати

18 жовтня: це цікаво знати

«У природі немає нічого безкорисного»
Григорій Сковорода

У народі 18 жовтня вшановували Харитину–ткалю. У цей час спостерігали за сороками, які віддавна символізували новину. Якщо птах сидів хвостом до порога – чекали сварки, якщо дзьобом – гостей, дуже срекотала – до поганих новин. Якщо дитині наврочили, її виносили до сороки, що неподалік сиділа і примовляли: «Ви вроки йдіть до сороки, а пристріти – на її діти, а нашій дитині перетреться та й все горе минеться».

За церковним календарем 18 жовтня вшановують мученицю Харитину, преподобного Даміана, Святителів Петра, Алексія, Іону.

18 жовтня народились:

1868 — Євгенія Ярошинська, українська письменниця, етнограф, фольклорист, громадський діяч. Видала зібрані нею на Буковині «Народні пісні з-над Дніпра».

1870 — Володимир Різниченко, український геолог, художник-карикатурист, поет. У своїх дослідженнях ґрунтовно висвітлив стратиграфію та тектоніку Середнього Придніпров’я («Природа Канівських дислокацій», «До питання про час і умови утворення укр. лесу», «Про четвертинні рухи земної кори в районі сер. Дніпра»). Ініціатор заснування Канівського музею-заповідника «Могила Т.Шевченка».

1885 — Віктор Аверін, український зоолог, громадський діяч. Опублікував близько 340 праць з ентомології, орнітології, мисливствознавства, рибництва, і охорони природи. Один із перших організаторів справи захисту рослин в УРСР і підготовки кадрів у цій галузі.

Іменинники 18 жовтня:
Олексій, Пилип, Дем'ян, Матвій, Ярема, Харитина.

Ім'я Пилип має давньогрецьке походження і означає «той, хто любить коней». У дитинстві Пилип здебільшого хворобливий. Зовнішньо схожий на матір. Схильний до жадібності. Має багато різних талантів, які здебільшого так і залишаються не розкритими. Жінок обирає спокійних. У подружньому житті неконфліктний. Допомагає у побуті. Любить дітей.

Події 18 жовтня:

1896 — У «Нью-Йорк Джорнел» з'явилися перші комікси
1955 — запущено в дію Каховську ГЕС
1994 — Верховна Рада України скасувала заборону Компартії
1995 — Україна вступила до Ради Європи

Цього дня відзначають:

  • Європейський день проти торгівлі людьми

Чи знаєте ви, що:
Про сновидіння
У снах ми бачимо тільки тих людей, яких ми вже десь бачили. Мозок не “вигадує” нових персонажів. Давно доведено, що всі люди, які сняться певній людині, колись цій людині зустрічалися. За все своє життя ми бачимо тисячі людей, які потім можуть наснитися.

Також доведено, що коли людина хропе, їй не сняться сни. Ще один цікавий факт полягає в тому, що люди, які кинули курити, бачать набагато яскравіші сни, ніж курці, або ті, хто ніколи не курив. Було проведено спеціальне опитування, під час якого з’ясувалося, що завзяті курці, які кинули курити, бачать дуже яскраві сни. До речі, сни про куріння такі люди бачать набагато рідше, ніж звичайні сновидіння.

Сни запобігають нервовим зривам. Сновидіння є віддзеркаленням наших бажань — як свідомих, так і підсвідомих. Саме сни допомагають зберігати нашу нервову систему в порядку. Не так давно психологи провели експеримент, де добровольцям дозволяли спати по 8 годин, проте будили їх тоді, коли наступала фаза “сновидіння”. Через деякий час волонтери почали галюцинувати в денний час доби, нервувати без причини, проявляти агресію.

«Рідна країна»