"187 день повномасштабного російського вторгнення. Історичні паралелі" - Олександр Красовицкий

"187 день повномасштабного російського вторгнення. Історичні паралелі" - Олександр Красовицкий

1. Олександр Македонський та Наполеон вчасно не зупинились. Вони були великими стратегами, але один дуже бажав мати своєю Індію, а другий - взагалі не вмів зупинятися. Зупинка у Месопотамії та Польщі могли зафіксувати на якийсь час ці імперії.

2. Батий та Сулейман Перший обидва закінчили європейські «турне» захопленням Угорщини у 1241 та 1529, і ще багато років керували своїми військами на інших фронтах.

3. МабУть Гітлер залишився б у одному ряду із «залізними канцлерами» Бісмарком та Меттерніхом, якби зупинився після приєднання Судетів та Аншлюсу Австрії. Саддам багато років змушував би страждати іракський народ, якби не поліз у маленький Кувейт поруч.

4. Путін мав шанси до 90 керувати Росією за залізною завісою, якби не поліз в Україну, і навіть, якби не поліз сюди після 8 років напівгарячої війни.

Тепер він ще має шанс «втратити обличчя» і зберегти владу, забравши залишки своїх корпусів та батальйонів і віддавши Крим та Донбас.

Але для цього йому треба зрозуміти, що кожен день працює не на виснаження укриаїнської армії, а на втрату ним власного війська.

5. Так, Росія має величезні склади озброєння та боєкомплекту на своїй території. Тим не менше, вона практично не має можливості постачати його на Південь України, і питання найближчих тижнів - остаточна зупинка таких постачань на Донбасі і Сході Харківщини. Те, що зараз відбувається на Херсонщині - перша спроба сценарію ліквідації окупантів силами ЗСУ після знищення складів з боєприпасами, значної частини ППО та радарів. Стан справ сьогодні, нарешті, дозволяє використання авіації ПС ЗСУ проти піхоти та бронетехніки супротивника. Постійна підтримка ЗСУ новим озброєнням дає підстави говорити про реалізацію цього сценарія на інших ділянках фронту після очищення правого берега Дніпра у вересні. Путін, фактично, має останню можливість зберегти владу та пояснити власному електоратові чергову маячню про завершення спецоперації зі знищення українських націоналістів.