19 листопада: це цікаво знати

19 листопада: це цікаво знати

І малими ділами можна заслужити милість Божу.
Володимир Мономах

У народі вважали, що з 19 листопада лід, який з’явився на річці, вже точно не розтане до самої зими. Цього дня аналізували природні явища і намагалися передбачити погоду на найближчі дні та навіть місяці: «Якщо цього дня сніг, отже зима буде сніжна – сприятлива для озимини, а якщо безвітряна – до морозів». У народі свято називали Павлом Льодоставом, оскільки погода у цей день була морозною, і ріки остаточно замерзали.

За церковним календарем 19 листопада вшановують святого Павла, патріарха Константинопольського, сповідника; преподобного Варлаама Хутинського; преподобного Луку, економа Києво-Печерського; святого Германа, архієпископа Казанського; преподобного Варлаама Керетського; мучениць Текусу, Олександру, Полактію, Клавдію, Єфросинію, Афанасію та Матрону; преподобного Луку Тавроменійського.

Іменинники 19 листопада:

Клавдія, Олександра, Павло, Анастасія, Мотрона.

19 листопада народилися:

1875 – Катря Гриневичева – українська письменниця, громадська діячка. Автор збірки новел «Непоборні», повістей «Шоломи в сонці» та «Шестикрилець».

1913 – Герман Троїцький – український біохімік. Засновник Кримської біохімічної школи.

19 листопада відзначають:

  • День працівників гідрометеорологічної служби України.
  • День скловиробника.
  • Всесвітній день чоловіків.

19 листопада – День пам’яті Петра Дорошенка

Петро Дорошенко (1627–1698) – визначний український державний, політичний та військовий діяч, гетьман України (1665–1676). Провів ряд важливих реформ, створив постійне 20-тисячне військо, встановив на українському кордоні нову митну лінію і почав карбувати власну монету. Стратегічною метою всієї внутрішньої і зовнішньої політики – було об’єднання під своєю владою Лівобережної і Правобережної України.

Події 19 листопада:

1916 – імператор Австро-Угорщини Франц Йосиф I надав автономію Східній Галичині.

1921 – декретом Ради Народних Комісарів УРСР був створений Укрмет – центральна метеорологічна служба республіки. Цей день відзначається, як День працівників гідрометеорологічної служби України.

1942 – почався контрнаступ радянських військ під Сталінградом, під час якого було оточено 22 німецькі, італійські та румунські дивізії (понад 330 тис. солдатів і офіцерів).

1989 – з цвинтаря концтабору біля с. Кучине Пермської області (Росія) на Байковому кладовищі м. Києва перепоховано тлінні рештки членів Української Гельсінкської групи: Василя Стуса, Юрія Литвина, Олекси Тихого.

1997 – почалася експедиція міжнародного екіпажу на борту американського космічного човна багаторазового використання «Колумбія», у якій разом із космонавтами з США та Японії брав участь перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк.

Чи знаєте ви, що:

Про Петра Дорошенка

Після зречення гетьманства Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був В’ятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт, зараз це село Ярополець Волоколамського району Московської області (135 км від Москви) помістя, 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він помер і був похований 9 листопада 1698 року.

Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова.

За клопотаннями російського поета, на могилі гетьмана відновили каплицю, побудовану відразу після його поховання і пізніше зруйновану. Цю другу каплицю було знищено більшовиками у роки Другої світової війни. Втретє каплицю було поновлено за кошти російських благодійних фондів та за допомогою регіональної громадської організації «Земляцтво», вихідців із Хмельницької області.