2 березня: це цікаво знати

2 березня: це цікаво знати

Те, що написано на роду, треба ще правильно прочитати.
Микола Левицький

2 березня – у перші дні весни – у дохристиянські часи наші предки об’єднували дві пори року, святкуючи другий день Нового року та день Ластівки. Як і в останні два тижні лютого, цього дня закликали весну, очікували з вирію ластівок, молилися про врожай та передбачали погоду вже на літо. Отже, за народними прикметами, яка погода цього дня, така вона буде і влітку.

Іменинники 2 березня:

Федір, Роман, Мар’яна, Пилип, Мина, Кузьма.

2 березня народились:

1824 – Костянтин Ушинський – російський і український педагог. Обстоював принципи народності у вихованні та навчання в школах України українською мовою.

«Народ без народності – тіло без душі». (Костянтин Ушинський)

1859 – Шолом-Алейхем (Соломон Рабинович) – єврейський письменник, драматург та просвітницький діяч. В Україні написав свої знамениті твори «Тев’є-молочник», «Менахем-Мендл», «Нотатки комівояжера», «Монологи».
«Коли я писав мої вірші, я, як міг, шукав «Кобзаря», цю пісню пісень Шевченка, і не міг знайти. Я ладен був віддати що завгодно і скільки завгодно. І ось тепер я бачу, що не прогадав би, якби заплатив найвищу ціну бодай за одну його «Катерину». (Шолом-Алейхем)

1876 – Мирон Кордуба – історик, філософ, громадсько-політичний діяч. Автор понад 500 наукових і науково-популярних праць.

1882 – Архип Тесленко – український письменник. Автор оповідань «Хуторяночка», «Син», «Дід Омелько», «За пашпортом», «Страчене життя», «Школяр» та ін.

Події 2 березня:

1918 – війська УНР і Німеччини витіснили більшовиків із Києва.

1923 – у США вийшов друком перший номер журналу «Time» – 32-х сторінкове видання було першим американським тижневиком новин. Сьогодні журнал виходить кількома мовами і має близько 4-х мільйонів передплатників.

1949 – закінчився перший безпосадковий політ на літаку навколо земної кулі. Він тривав 94 години і був здійснений на літаку Lucky Lady II (B-50 Superfortress).

1959 – в СРСР створили добровільні народні дружини (ДНД).

1983 – з’явилися перші компакт-диски й CD-програвачі.

Чи знаєте ви що:

... що кмин – найстаріша спеція у Європі, насіння кмину було знайдене у будівлях, яким понад 5.000 років?

... що раби, які будували єгипетські піраміди, щодня вживали у їжу цибулю, що повністю покривала нестачу вітамінів?

... що в Древній Греції та Римі майоран вважали найпотужнішим афродизіаком?

... що римляни, щоб звільнити будинок від комах, використовували орегано?

...що за древніх часів ваніль була засобом оплати? При ацтекському правителеві Монтесуми податки сплачувалися ваніллю.

... що підробка шафрану в Середні віки каралася стратою? Ціна цієї спеції в ті часи була втричі вищою за перець.

... що незаконне вирощування мускатного горіху за Середніх віків жорстоко каралося? Якщо злодій був впійманий за крадіжку цієї спеції, він лишався рук.

... що у Середньовіччі букетик базиліку, подарований дівчині, розцінювався як запрошення до флірту?

...що перець став причиною відкриття Америки? Христофор Колумб хотів знайти новий морський шлях в Індію, де ріс чорний перець, оскільки в ті часи продаж перцю був повністю під контролем османських правителів і ціна на цю спецію була дуже високою. Як відомо, в результаті своєї подорожі, Христофор Колумб відкрив Америку!

...що слово «каррі» означає «соус» на тамільській мові? Ця мова поширена в Південній Індії.

...що згідно з археологічними розкопками ще 50 000 років тому (до того, як люди навчилися користуватися вогнем) люди приправляли сире м’ясо спеціями, намагаючись зробити його смачнішим?

...що в античності стіл натирали м’ятою, щоб стимулювати апетит до м’яса?

...що за Середньовіччя спеції були дуже дорогими: вартість 100 г. мускатного горіху дорівнювала вартості 7 ослів?

...що грецький історик Геродот виявив на єгипетських муміях кмин і корицю?

...що перші книги з використання трав були надруковані вже в XVI столітті?

...що щорічно у всьому світі споживається не менше 120 мільйонів кілограм перцю?

...що часник – одна з самих древніх спецій у світі? Із-за цілющих властивостей його почали вирощували в Єгипті та Китаї ще 5 000 років тому.

...що в античній Греції лавровий лист вважався священною рослиною і був присвячений богові Аполлону? Лавровий лист був символом перемоги та сили. Вже в 776 році до н.е. олімпійським чемпіонам дарували вінок з лаврового листя!

...що Юлій Цезар пішов у військовий похід проти арабів, тому що ціни на арабські спеції були занадто високі для римлян? Цей похід не увінчався успіхом, тому з 176 року н.е. жителі Александрії почали платити податок на перець.

...що пані з вищого суспільства в Римі використовували спеції в косметичних цілях. Вони використовували майоран як засіб для волосся, а тим’ян і м’яту для шкіри шиї, рук і ніг?

...що остготський правитель Аларих окрім усього іншого зажадав 200 фунтів перцю за умови ненападу на Рим? Як відомо його вимоги були виконані не повністю, що послужило початком розпаду Римської Імперії.

...чому португальці, англійці та голландці вели криваві війни, які коштували життя сотням тисяч людей? Причиною була боротьба за панування в торгівлі спеціями.

...що у вавилонській бібліотеці знайдені записи, в яких згадуються кардамон, кмин, кріп, фенхель, тим’ян, шафран? Цим записам понад 4000 років.