2 січня: це цікаво знати

2 січня: це цікаво знати

«Ой, колядо-колядине!
Ішла полем господиня,
З торби жито брала,
Ниви засівала:
Вроди, Боже, жито
На довгії літа,
На щастя родині
І всій Україні!»
Катерина Перелісна

У народі 2 січня вшановується пам’ять святого Ігнатія Богоносця. Погода цього дня вказує, яким буде серпень. Наші пращури помітили: наскільки сильний мороз, настільки буде спекотно влітку. А якщо є іній на деревах, то погода найближчими днями буде ясною. У минулі часи був звичай на Ігнатія навколо дому обносити ікони, захищаючи таким чином дім від зла. У цей день садівники трясуть плодові дерева на хороший урожай.

За церковним календарем 2 січня відзначають Передсвято Різдва Христового та вшановують священомученика Ігнатія Богоносця; праведника Іоана Кронштадтського; преподобного Ігнатія, архімандрита Києво­Печерського; святого Філогонія, єпископа Антиохійського; святого Даниїла, архієпископа Сербського, а також Новодворську і Леньківську (Новгород­Сіверську), звану «Спасителькою потопаючих», ікони Божої Матері.

Іменинники 2 грудня:

Данило, Іван, Ігнатій, Філогоній.

2 січня народились:

1892 – Ярослав Пастернак – видатний учений, один із засновників української археології. Знайшов поховання князя Ярослава Осмомисла. Основна праця – «Археологія України».

1841 – Кость Михальчук – основоположник української діалектології. Підготував першу карту українських говорів, обґрунтував поділ діалектів на давні й новожитні.

1841 – Тадей Рильський – етнограф, економіст, педагог, член Старої Громади. Автор праць про Коліївщину, побут і звичаї українського народу.

Події 2 січня:

1649 – козацьке військо Богдана Хмельницького повернулося до Києва після походу в Західну Україну.

1944 – пройшло перше бойове застосування гелікоптерів: три машини конструктора Сікорського взяли участь у супроводі британського атлантичного конвою.

Чи знаєте Ви, що:

Про пташок, що зимують в Україні

Синички

Синичка – велика трудівниця. Готуватися до зимового голоду вона починає ще весною або влітку. І до зими ця маленька пташечка може назбирати і приховати до 15 кг насіння та зернят. Проте взимку їй не завжди вдається знайти схованку. Тому доводиться шукати їжу під снігом або харчуватися у годівничках.

Снігурі

Як це не дивно звучить, але чим більші морози, тим спокійнішими виглядають снігурі. Зазвичай вони літають невеликими зграйками до 10 осіб. У люті морози снігурі сидять нерухомо і лише час від часу «оживають», щоб з’їсти яку-небудь ягідку або чи насіння. Особливо полюбляють снігурі ягоди горобини.

Горобці

Хоча горобці невибагливі у виборі їжі, проте взимку ці маленькі пташечки потребують допомоги людини. Харчуються вони зерном, насінням та хлібними крихтами. Тому варто їх підгодовувати.

Дятли

Дятли можуть як відлітати у теплі краї, так і зимувати у рідних лісах. Зимують вони у дуплах, які самі і видовбують. Зазвичай дятли харчуються комахами, ягодами і насінням, але взимку їхній раціон значно звужується. Їх рятує насіння ялинових і соснових шишок. І попри невелику кількість їжі, дятли є дуже щедрими птахами і з легкістю можуть поділитися їжею з іншими пернатими.

Сойки

Ці красиві птахи теж завчасно готуються до зими. Раціон сойки дуже різноманітний: комахи, ягоди, насіння, зерно, горіхи. Але взимку вони харчуються переважно жолудями. Ще восени сойки шукають їх і ховають у дуплах дерев, між корінням, під пеньками. Причому ховають лише відбірні екземпляри, тому нерідко весною вони проростають. Завдяки хорошій пам’яті ці пташки легко знаходять свої схованки.