2 жовтня: це цікаво знати

2 жовтня: це цікаво знати

«Гострити ніж людей научили зойки»
Василь Стус

У народі 2 жовтня вшановували мученика Трохима і вважали, що прийшла пора забирати вулики з пасіки додому і запаковувати їх на зиму. Від цього дня і до 10 жовтня колись проводили лікування медом. Вранці на голодний шлунок треба було з’їсти ложку меду – це мало вилікувати від усіх хвороб і зміцнити організм на всю довгу зиму.

За церковним календарем 2 жовтня вшановують мучеників Трохима, Саватія і Доримедонта, благовірних князів Федора Смоленського та його синів Давида і Костянтина, мученика Зосима пустельника, благовірного великого князя Київського та Чернігівського Ігоря та преподобного Олексія.

Іменинниками 2 жовтня є:

Давид, Костянтин, Ігор, Трохим і Олексій.

Події 2 жовтня:

1738 — у Переяславі єпископом Переяславським Арсентієм Берло відкрито вищий навчальний заклад — Переяславський колегіум.
1918 — Гетьман України Павло Скоропадський розпочав формування української національної гвардії.
1990 — представники Студентського Братства Львова та Української студентської спілки (УСС) розпочали політичне голодування на площі Жовтневої революції (зараз Майдан Незалежності) у Києві.

2 жовтня народились:

1891 — Йосип Бокшай, український живописець, майстер пейзажу. Спільно з А. Ерделі вперше на Закарпатті організував художню школу. Автор картин «Озеро в горах», «Синевир», «Полонина Рівна», «Зустріч на полонині».

1906 – Іван Багряний (справжнє прізвище: Лозов'ягін), український поет, прозаїк, публіцист, політичний діяч.

1943 — Богдан Стельмах, український поет. Його вірші «Перший сніг», «Пшеничне перевесло», «Колиска вітру», «Запроси мене у сни», «Тільки раз цвіте любов» з музикою Івасюка й Білозіра стали загальнонаціональними шлягерами у виконанні гуртів Ватра, Океан Ельзи та Плач Єремії, виконавців Руслани й Олександра Пономарьова, Софії Ротару і Василя Зінкевича.

Чи знаєте ви, що:

Кольори довколишньої дійсності неабияк впливають на людину. На нас впливає колір стін наших квартир, колір одежі та предметів інтер’єру, кольорові поєднання на вулицях та на роботі.

Прогресивні лікарі навіть успішно зцілюють пацієнтів проводячи сеанси кольоротерапії. Але як саме той чи інший колір вливає на нас?

Якщо вам холодно, ви мляві та втомлені – оточіть себе речами червоного кольору, адже він збуджує нервову систему, робить людину активнішою та зігріває. Але будьте обережні з червоним, якщо ви запальна та дещо агресивна особистість, адже червоний може спровокувати напади гніву.

Помаранчевий колір також має зігріваючу та активізуючи дію, але в дещо м’якшій формі, аніж червоний. Він неабияк підіймає настрій та виводить з депресії, а жовтий дарує відчуття щастя та відкритості до світу.

Зелений – колір гармонії, має заспокійливий вплив на людську психіку, так як іблакитний. Але будьте обережні з насичено синім кольором – він здатний провокувати напади депресії, робить людину кволою та безініціативною. Тривалий контакт з чорним також здатен зробити з вас похмуру та неприязну особу 

«Рідна країна»