20 грудня: це цікаво знати

20 грудня: це цікаво знати

«Митцю не треба нагород,
його судьба нагородила.
Коли в людини є народ,
Тоді вона уже людина».
Ліна Костенко

У народі 20 грудня, вшановуючи Амвросія, дівчата у давнину організовували цікавий обряд, який називали «трусити груші». Зібравшись в одній з осель, кожна з них приміряла на себе дванадцять одежин і одягала найзручнішу. Та дівчина, якій не діставалося одягу за розміром, прив’язувала спідницю ззаду до попереку і йшла «трусити груші». Вилазила на вербу і трусила її. Коли дівчата знизу питали, що вона трусить, дівчина відповідала: «Груші». І тоді, збираючи сухі гілочки, що падали з верби, їй відказували: «Це не груші, а хлоп’ячі душі». Після цього дівчата йшли додому, і якій з них снився цієї ночі хлопець, та протягом року і мала вийти заміж.

Ворожіння на предметах:
Для цього ворожіння колись брали миску, перевертали її, а під неї клали різні дрібні предмети, зокрема, каблучки, обручки, стрічки, глиняні або солом’яні ляльки. Потім все це накривали рушником і відвернувшись виймали з під тарілки перший ліпший предмет. Якщо траплялася стрічка, це означало, що дівчина ще протягом року не одружуватиметься, якщо траплялася лялька – буде покриткою, якщо ж каблучка або обручка – незабаром весілля.

За церковним календарем 20 грудня вшановують святого Амвросія, єпископа Медіоланського; преподобного Ніла Столобенського; преподобного Антонія Сийського; преподобного Іоана, посника Києво-Печерського; мученика Афінодора; преподобного Павла Послушного.

Іменинники 20 грудня:

Іван, Антоній, Павло, Нил, Амвросій.

20 грудня народились:

1855 – Амвросій Ждаха – український художник, графік, майстер акварельної мініатюри. Першим з українських графіків розпочав працю над комплексним оформленням «Кобзаря» Тараса Шевченка. У творчому доробку – робота над ілюструванням «Нового завіту», «Іліади» та «Одіссеї» Гомера, «Слова про Ігорів похід».

1856 – Олексій Гіляров – український письменник, філософ, педагог. У Київському університеті створив блискучу школу філософів і психологів (В.Асмус, Г.Якубаніс, П.Блонський, І.Огієнко).

20 грудня відзначають:

  • Міжнародний день солідарності людей.

Події 20 грудня:

1860 – після обрання республіканця Авраама Лінкольна президентом Південна Кароліна стала першим штатом, що залишив США і став основою для утворення нової держави, Конфедеративних Штатів Америки. До Південної Кароліни згодом приєднались ще п’ять рабовласницьких штатів півдня США, що стало приводом до початку громадянської війни між Північчю і Півднем.

1868 – у Львові засновано українське культурно-освітнє товариство «Просвіта».

1906 – уперше «Кобзар» Шевченка видано російською мовою.

1917 – у більшовицькій Росії створено державний репресійний орган – Всеросійську надзвичайну комісію для боротьби з контрреволюцією і саботажем, комісію очолив ініціатор її створення Фелікс Дзержинський.

1938 – у СРСР впровадили трудові книжки.

1970 – після масових страйків, демонстрацій і зіткнень робітників з поліцією в північних містах Польщі, після підвищення на початку грудня цін на продукти харчуванняй та одяг пішов у відставку перший секретар ЦК Польської компартії Владислав Ґомулка.

1989 – XX з’їзд Компартії Литви прийняв Декларацію про самостійність партії і про її вихід зі складу КПРС.

Чи знаєте ви, що:

Ваша підсвідомість розумніша за Вас. Або, принаймні, могутніша. В одному з досліджень людям демонструвалася складна картинка. Потрібно було, не думаючи, вказати на те, що дослідники мали на увазі. Більшість учасників цієї групи відразу справилася із завданням. Іншій групі запропонували спочатку подумати і лише тоді дати правильну відповідь. І що? Повний провал, хоча для розв’язання задачі давалося декілька годин.

Молитва позитивно впливає на діяльність мозку. Під час молитви інформація сприймається людиною, оминаючи розумові процеси і аналіз, тобто, людина віддаляється від реальності. У цьому стані (як і під час медитацій) в мозку виникають дельта-хвилі, що зазвичай фіксуються у немовлят в перші шість місяців їх життя. Можливо, саме тому люди, які часто моляться, рідше хворіють і швидше одужують.

Регулярна робота мозку дозволяє запобігти його захворюванню. Дослідження показують, що регулярна робота мозку дозволяє запобігти розвитку важкого захворювання – синдрому Альцгеймера. Інтелектуальна активність викликає виробництво додаткової тканини, що заміняє хвору. При цьому вивчення чогось нового, як і заняття незвичним видом діяльності – найкращий спосіб розвивати мозок.