20 січня 1990 року - "Чорний січень" - Павло Бондаренко

20 січня 1990 року - "Чорний січень" - Павло Бондаренко

За наказом Генерального секретаря ЦК КПРС Михайла Горбачова 26-тисячне угруповання радянських військ з моря та суходолу штурмувало місто Баку. Лиш за одну ніч було розстріляно більш ніж 60 тисяч набоїв. Убито від 133 мирних мешканців, поранено 611. Ще 5 зникли безвісти. Загинуло також 5 співробітників азербайджанської міліції. З боку військ також були втрати - до 27 загиблих у боях.
То було фактично народне повстання за незалежність Азербайджану, яке рішуче і жорстоко придушили. Солдати стріляли у беззбройних та дітей.
"На сумгаїтській дорозі стояла на узбіччі, пропускаючи танкову колону, легкова машина, у ній — троє вчених з Академії наук, троє професорів, одна з них — жінка. Аж ось танк виїхав з колони і переїхав машину, розчавивши всіх пасажирів. Колона не зупинилась — пішла громити «ворога, що засів у місті» (Станіслав Говорухін).
І коли вам почнуть розповідати про "демократичного Горбі", яким так захоплювався світ - згадайте "Чорний січень". Згадайте криваві події у Тбілісі. Згадайте Вільнюс. Цей тип по самісіньку лисину заляпаний людською кров`ю.
До речі, найбільше крові у Тбілісі та Баку пролили десантники 106-ї ПДД полковника Олександра Лебедя. За "подвиги" у Баку він отримав звання "генерал-майор" і став депутатом XXVIII з`їзду КПРС. Так почалася кар`єра одіозного політика, який міг би стати ще більшою бідою для світу, аніж Путін.
Не став.
А Горбачов усіх пережив. І благословив захоплення Криму та війну на Донбасі...
Милий такий "Горбі"...