20 травня: це цікаво знати

20 травня: це цікаво знати

Абетка сімейного життя: завжди своє «я» ставити на визначене алфавітом місце.
Юрій Рибников

За церковним календарем, 20 травня згадують появу на небі Хреста Господнього в Єрусалимі, також вшановують мученика Акакія сотника, преподобного Нила Сорського, преподобних Іоанна Зедазнійського та його учнів.

Погоду в цей день визначає місяць: якщо він ріжками донизу — на тепло, а якщо червоний — на дощ. Якщо під час заходу сонячний диск був більше звичного і більш червоним, наступного дня можна очікувати вітряної погоди без дощу.

20 травня народились:

1844 — Микола Мурашко, український художник і педагог. В 1875 році заснував приватну художню школу, яка увійшла в історію під назвою Київської рисувальної школи.
1853 — Олександр Мишуга, український оперний співак, педагог.
1879 — Борис Мартос, визначний український громадський і політичний діяч, кооператор і педагог. Голова Ради Міністрів УНР (1919).
1942 — Петро Скунць, український поет, перекладач. Автор збірок «Сонце в росі», «Погляд», «ВЕрховинська пісня», «Полюси Землі», «На границі епох», «Один» та ін.

Іменинниками 20 травня є:
Антонида, Давид, Йосип, Тадей, Стефан, Сидір.

Події 20 травня:

1873 — Леві Штраус випустив на ринок блакитні джинси.
1875 — у Парижі 17 держав підписали Метричну конвенцію щодо впровадження єдиної метричної системи.
1961 — постановою Ради Міністрів УРСР встановлено Республіканську премію ім. Т.Г.Шевченка (нині — Національна премія України імені Тараса Шевченка).
1961 — за створення Української робітничо-селянської спілки Львівський обласний суд засудив Левка Лук'яненка до смертної кари, а його товаришів — до різних термінів позбавлення волі.
2005 — відбувся дебют незалежної України на Каннському кінофестивалі — світова прем'єра документального фільму режисера Ігоря Стрембіцького «Подорожні», що здобув «Золоту пальмову гілку».
2009 — у фінальному футбольному матчі Кубку УЄФА в Стамбулі «Шахтар» (Донецьк) переграв «Вердер» (Бремен) з рахунком 2:1, ставши володарем останнього в історії Кубку УЄФА.

20 травня святкують:

  • День банківських працівників України (відзначається в Україні щорічно 20 травня)
  • Всесвітній день метрології (цей день вибрано в ознаменування підписання 20 травня 1875 в Парижі, на міжнародній дипломатичній конференції знаменитої «Метричної Конвенції»).
  • Всесвітній день травматолога (традиційно своє професійне свято «Всесвітній день травматолога» лікарі травматології відзначають 20 травня).