21 грудня 2018 року Президент Петро Порошенко під час церемонії передачі ...

21 грудня 2018 року Президент Петро Порошенко під час церемонії передачі ...

... Збройним силам України озброєння та військової техніки на Житомирщині повідомив, що у 2019 році у бюджет закладені видатки на потреби української армії у розмірі понад 102 мільярди гривень. Ця сума перевищувала військовий бюджет 2018-го на 16 мільярдів. Українська армія продовжувала свою розбудову.

Існує дуже мало прикладів такої стрімкої і масштабної армійської модернізації, яку пройшла Україна у 2014-2019. Варто лише згадати стан нашої армії на початку 2014-го – коли буквально затикати діри на фронті доводилось тими самими «добровольцями у шльопанцях», а найнеобхідніше у війська постачали волонтери, навіть форму й каски. І порівняти все це з 2019-м – коли ЗСУ регулярно приймали нові зразки озброєння, розроблені українськими НДІ, коли українських бійців високо оцінювали їхні натівські колеги, і коли РФ декілька разів відмовлялася від планів масштабного вторгнення, розуміючи, що втрати отримає неприйнятні.

Все це – результат багатьох факторів. І продуманої економічної політики, коли, попри втрату Криму та найрозвиненішої частини Донбасу, державі вдалося відновити економічний зріст та наповнити бюджет коштами. І патріотичної позиції військово-політичного керівництва, яке робило все можливе й неможливе, аби забезпечити армію необхідним (ми вже згадували, як Порошенко витратив на ЗСУ майже мільярд з власних коштів?). І вдалих дипломатичних кроків, завдяки яким нас підтримував вільний світ. Минулій владі вдалося зробити диво – і перетворити деморалізовану масу людей на радянському металобрухті на сучасну військову машину, здатну гідно боронити українську землю.

Мабуть, саме за це нинішній режим прагне у будь-яку ціну посадити Петра Порошенка до в’язниці. З точки зору сьогоднішньої влади, допомога війську – це «державна зрада», а створення сучасних ЗСУ – «створення терористичної організації». До речі, скільки там пального для української армії цього року закупила влада диверсантів та російських агентів? Третину від необхідного? Чи чверть? Себе за умисний підрив обороноздатності країни вони судити, чомусь, не хочуть. Тому це доведеться робити тим, хто прийде після них.