21 грудня: це цікаво знати

21 грудня: це цікаво знати

«Є сотня мов, а правда лиш одна».
Максим Рильський

У дохристиянські часи 21 грудня було незвичайним днем. Наші предки вшановували Сварога – батька всіх Богів і називалося це свято, як би ви думали, – Різдво Божича з усіма його традиційними атрибутами: святою вечерею, або братчиною, ритуальною кутею та закликанням Овсена – символу плодючості. При цьому на святкуванні обов’язково водили козу – символ божества родючості та достатку.

У християнські часи 21 грудня почали вшановувати мученицю Анфісу. Вважалося, що цього дня дівчатам варто зав’язувати шовкову нитку навколо зап’ястя, від поганих очей.

За церковним календарем 21 грудня вшановують преподобного Потапія; преподобного Кирила Челмогорського; апостолів від 70-х: Сосфена, Аполлоса, Кифа, Тихика, Єпафродита, Кесарія та Онисифора; мученицю Анфісу.

Іменинники 21 грудня:

Анфіса, Кирило, Потап.

21 грудня народились:

1801 – Тимко Падура – поет, представник української школи в польській літературі, композитор. Автор збірки поезії «Ukrainky Tymka Padury».

1841 – Володимир Іконников – український історик та педагог. Один із засновників товариства Нестора Літописця. Науковий доробок вченого становить понад 700 праць з історії, джерелознавства та археографії.

21 грудня відзначають:

  • День народження кросворду.

Події 21 грудня:

1988 – дослідний зразок найбільшого діючого літака у світі Ан-225 «Мрія» здійснив перший політ.

1990 – біля станції метро «Лівобережна» відбулося офіційне відкриття постійного приміщення Київського театру драми та комедії на лівому березі Дніпра (у колишньому приміщенні кінотеатру «Космос»).

1991 – підписана Алма-Атинська декларація про створення СНД (главами Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Росії, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, України).

2007 – до Шенгенської зони увійшло ще 9 країн Європейського Союзу: Литва, Латвія, Естонія, Польща, Чехія, Словаччина, Словенія, Угорщина і Мальта.

Чи знаєте ви, що:

Творцем першого кросворду був журналіст Артур Уїнн, який емігрував до Нью-Йорка з Ліверпуля. Він винайшов новий підхід у роботі зі словом: уклав літери в клітини, клітини розмістив у смужки і назвав нову головоломку «cross-word puzzle».

Автор направив свій кросворд з 32 слів у газету «Нью-Йорк уорлд», де він був надрукований 21 грудня 1913 року.