21 листопада: це цікаво знати

21 листопада: це цікаво знати

«Сучасне завжди на дорозі з минулого у майбутнє»
Олександр Довженко

У народі 21 листопада вшановують Архистратига Михаїла. Його здавна називають ангелом-охоронцем усіх християн, а українці вважають Святого патроном своєї столиці. Колишній герб Києва був оздоблений образом Михаїла з мечем. І один з найкрасивіших храмів нашого міста, Михайлівський Золотоверхий, названий на честь Михаїла, був найголовнішою святинею наших предків.

До 1917 року саме день Собору Архангела Михаїла святкувався як день міста Києва.

У народній уяві Архистратиг Михаїл – це мужній лицар, який перемагає всі темні сили нашої землі. Мисливці вважали Архистратига своїм покровителем та захисником. Вони вірили, що найкраща та рушниця, що побувала у руках Святого. До всьог, Архистратиг Михаїл ще й неодмінно сповіщав про зиму, бо “приїжджав на білому коні”.

За церковним календарем 21 листопада відзначають Собор Архистратига Михаїла та інших Небесних Сил безплотних. Згідно з прийнятою у християнстві «небесною ієрархією», архангел Михаїл – верховний воєначальник у космічній війні з ворогами Бога. За стародавніми переказами, у давнину сатана був найяснішим з небесних духів, за що і був названий Люцифером. Однак з часом він впав у самолюбство, гордість і злобу і спокусив цими почуттями багатьох інших духів. Тоді Архангел Михаїл зібрав військо благочестивих ангелів та виступив на війну проти сатани і його прихильників. І хоч яким підступним був сатана, Михаїл разом з військом скинув його на землю.

Іменинники 21 листопада:

Михайли, Гаврили, Марти, Рафаїли.

Ім'я Михайло має давньоєврейське походження і означає «рівний, подібний Богу». Михаїли, зазвичай, мають аналітичний склад мислення. Легко орієнтуються у незнайомій обстановці. Можуть отримати будь–який фах. І, як правило, вони фахівці високого рівня. Комунікабельні і незлобливі. У жінках Михаїлів приваблює лагідність. Любить дітей, з повагою ставиться до батьків.

21 листопада народилися:

1907 — Петро Лубенський (Афонський), український драматург, кіносценарист. Автор п’єс «Нескорена полтавчанка», «Пісня над Бугом», «Соколята», сценарію до кінофільму «Королева бензоколонки».

21 листопада відзначається:

  • Всесвітній день телебачення
  • Всесвітній день вітань (відзначається з 1973 року. Ідея його виникнення народилася у братів Майкла і Брайана Маккормак з американського штату Небраска, в самий розпал холодної війни як реакція на посилення міжнародної напруги)
  • Міжнародний день відмови від куріння
  • Міжнародний день філософії

Події 21 листопада:
1919 — Був укладений «Договір між союзними державами і Польщею про Східну Галичину», який передбачав передачу на 25 років Галичини до складу Польщі з обов'язковим забезпеченням їй автономного статусу.
1941 — В СРСР запроваджено податок на холостяків.
1996 – у штаб – квартирі ООН провели Перший всесвітній телевізійний форум.
2004 — в Україні проходив другий тур виборів Президенти України. О 20:40 на Майдані Незалежності близько 20 тисяч прихильників кандидата в Президенти України Віктора Ющенка розпочали акцію з оприлюднення підсумків паралельного підрахунку результатів другого туру виборів.

Чи знаєте ви, що:

Домен .tv, у якому люблять реєструватися сайти телеканалів, це не загальний домен на зразок .com або .org. Колись давно він дістався маленькій державі Тувалу, що розташована в Океанії. Уряд Тувалу вирішв продати права на домен і тепер отримує за право його використання більше 2 мільйонів доларів на рік, що становить приблизно десяту частину всіх доходів цієї держави.

У 1930-х роках на американському радіо з'явилися багатосерійні програми з нескладними сльозливими сюжетами. Їхніми спонсорами виступали виробники мила й інших миючих засобів, тому що основною аудиторією цих програм були домогосподарки. Тому за радіопрограмами, а згодом і телесеріалами закріпився вираз «мильна опера».

В епоху чорно-білого телебачення в камерах часто застосовувалися червоні фільтри, через що червона помада робила губи на екранах телевізорів блідими. Тому жінок-дикторів і акторок гримували зеленими рум’янами й такою ж помадою.

У 1962 році у Швеції був тільки один телеканал, що віщав у чорно-білому режимі. 1 квітня технічний експерт каналу повідомив глядачам, що завдяки новій технології вони можуть легко перейти у кольоровий режим. Для цього на телевізор варто було натягнути нейлонову панчоху, що експерт і продемонстрував у прямому ефірі.

«Рідна країна»