21 лютого: це цікаво знати

21 лютого: це цікаво знати

Дивуєшся дорогоцінності мови нашої: в ній що не звук, то подарунок, все крупно, зернисто, як самі перла.
М. Гоголь

За церковним календарем 21 лютого вшановують великомученика Федора Стратилата, пророка Захарія Серповидця, святителя Савву ІІ, архієпископа Сербського.

Щодо погоди, то на Захара Серповидця спостерігалося невелике потепління, якому «вірити» не можна: «Лютнева відлига й гроша не варта».

Іменинниками 21 лютого є:
Сава, Захар, Федір, Степан, Прохор

21 лютого народились:

1850 — Вікентій Хвойка, український археолог чеського походження. Відкрив пам'ятки трипільської культури в селах Трипілля, Жуківці, Стайки на Київщині, зробив класифікацію пам'яток і встановив час її виникнення (4–3 тис. до н. е.).

1899 — Дмитро Мілютенко, український актор, народний артист СРСР. Ролі: Пузир («Хазяїн» Карпенка-Карого), Хлопов («Ревізор» Гоголя), Часник («В степах України» Корнійчука).

1905 — Дмитро Нитченко (Чуб), український письменник, педагог, громадський діяч. Активний представник української діаспори в Австралії. Автор збірки оповідей «Живий Шевченко», книжок «Стежками пригод» та «Слідами Миклухи-Маклая», багатьох оповідань, віршів, нарисів про подорожі.

Події 21 лютого в Україні:

1784 — Відповідно до указу Катерини ІІ порт і фортеця Ахтіар у Криму перейменовані на Севастополь.
1784 — Закладене місто Миколаїв.
1914 — У Монреалі створене українське видавництво «Новий світ»
1919 — У Києві вийшов перший номер газети «Комунар» (нині «Вечірній Київ»).
1948 — Президія Верховної Ради СРСР ухвалила виселити з УРСР осіб, що ухиляються від трудової повинності і ведуть «паразитичний спосіб життя».
1993 — У Донецьку Сергій Бубка встановив світовий рекорд у стрибках із жердиною в закритих приміщеннях — 6 м 15 см.

21 лютого відзначають:

  • Міжнародний день рідної мови

21 лютого в історії:

1842 р. — американець Джон Грінау запатентував швейну машинку.

1858 р. — в Бостоні Едвін Голмс встановив першу у світі електричну систему захисту від зламу.

1878 р. — у Нью-Гейвені випущена перша в світі телефонна книга, яка включала 50 імен.

1885 р. — після 36 років будівництва у столиці США урочисто відкрито пам'ятник першому президенту країни, «батьку держави» Джорджу Вашингтону. 169-метровий мармуровий пам'ятник, збудований за проектом архітектора Роберта Міллса, на момент відкриття був найвищим у світі. Через три роки бажаючим була надана можливість піднятись на вершину споруди за допомогоюі ліфта або сходів, прокладених у середині пам'ятника.

1947 р. — у США з'явилася фотокамера «Полароїд». На засіданні Американського оптичного товариства у Нью-Йорку Едвін Ленд продемонстрував фотоапарат, котрий менш ніж за хвилину сам здійснював зйомку, проявлення і друк чорно-білих фотографій. Ленд назвав свою фотокамеру Polaroid Land Camera. Під дещо скороченою назвою вона популярна й досі.

1978 — У Радянському Союзі відбувся перший політ найважчого на той момент вертольота Мі-26.

1995 р. — американець Стів Фоссет першим у світі на самоті на повітряній кулі перетнув Тихий океан.

«Рідна країна»